blog-logo

A fost împuşcat ursul agresiv din Răcădău

urs impuscat brasov

Foto: INCDS Brașov

22.00 Autorităţile au anunţat că ursul agresiv a fost împuşcat în urmă cu puţin timp. Animalul a fost găsit tot în zona unde a atacat astăzi.

Cadavrul animalului va fi dus duminică la laboratorul de la Direcţia Sanitar Veterinară pentru recoltarea de probe şi efectuarea de analize.

15.30 Cordonul de protecție al jandarmilor și toate încercările de a captura/împușca ursul din cartierul Răcădău, care a atacat joi un bărbat în cartierul Valea Cetății, au fost în zadar: animalul a atacat din nou.

De data aceasta, omul a scăpat fără răni, dar câinele care îl însoțea a fost sfâșiat.

Pentru „recoltarea” ursului, termenul elegant folosit pentru împuşcare, este nevoie de aviz de la Ministerul Mediului. Evindent, trăim în România, unde conduce birocraţia. Avizul nu a venit, iar braşovenii au fost apăraţi cu sfaturi şi vorbe bune de specialişti.

„Ursul este foarte periculos, se întoarce în zona în care a atacat şi, dacă mai simte sânge sau sunt oameni acolo, e posibil să atace”, a precizat vinrei, Ramon Jurj, cercetător ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, într-o conferință de presă la Primăria Brașov, instituție care răspunde de siguranța cetățenilor în fața pericolelor pe care le pot provoca animalele.

Acesta a menţionat că relocarea ursului din Răcădău nu este o posibilitate viabilă, deoarece în momentul în care ursul este pus în situaţia de a ataca omul, singura soluţie este recoltarea.

Alte articole:   Educatie Juridica Brasov - Suspendarea permisului: Instanțele nu pot aprecia proporționalitatea măsurii și nu o pot înlătura sau reduce

Deocamdată, specialiştii au început acţiunile de monitorizare a zonei şi prevenire a cetăţenilor, acestea fiind singurele măsuri care pot fi luate până la obţinerea autorizaţiei de recoltare de la Minister. Vor fi montate, în teren, camere video de monitorizare pentru a captura ursul atunci când acesta se va întoarce.

„Domnul prefect a constituit o comisie de situaţii de urgenţă. Noi, ca şi Regie, am trimis solicitarea pentru derogare. Să sperăm că şi Ministerul ne va oferi cât mai curând posibil această aprobare”, a precizat Cosmin Didă, responsabilul de vânătoare al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt.

La această oră, prefectul Ciprian Băncilă a dat telefon la București, poate-poate miticii cu fundurile lipite de scaune pentru care primesc lefuri grase vor catadisci să trimită o hârtie pe fax/mail sau cum s-or pricepe mai bine și ursul să poată fi împușcat.

Alte articole:   Incidența cazurilor de COVID-19 este 4,24 în județul Brașov și 5,31 în municipiu

Până atunci….

Specialiştii recomandă cetăţenilor să nu iasă în următoarea perioadă în pădurile din împrejurimile Braşovului (Noua, Răcădău, Schei) până la rezolvarea situaţiei, localnicii să reducă/elimine din gospodării sursele de hrană care atrag urşii (deşeuri menajere, fructe coapte în pomi sau pe jos, să închidă animalele seara), iar turiştii să nu facă grătare în pădure sau să lase resturi menajere în urma lor.

Specialiştii insistă ca, dacă se iese în zone împădurite, să fie respectate următoarele sfaturi de prevenire a conflictelor directe om-urs: cetăţenii să respecte traseele turistice şi programele de plimbare în pădure (să evite plimbările dimineaţa devreme, seara târziu şi noaptea prin pădure); plimbările să fie făcute în grupuri, numai în timpul zilei, şi să fie gălăgioase, astfel încât să se evite apropierea ursului; renunţarea la plimbare dacă sunt vizibile urme de urşi; menţinerea distanţei faţă de sursele abundente de hrană şi de animale moarte, deoarece acestea atrag ursul; ţinerea în lesă, sub control, a câinilor de companie (aceştia reprezintă o sursă de instigare a ursului).

Distribuie dacă îți place!
 1. Ce face-ti la Lacul din Noua!!!! Cum protejati oamenii si turistii care vin!!? Ursul Coboara aproape in fiecare seara!!! Si au fost chiar hartutiti de urs oamenii care se plimbau sau faceau un picnik!!!! Atentie!

  Reply
 2. Incetati sa mai decimati padurile si sa le vindeti strainilor, incetati sa mai invadati habitatul natural al animalelor salbatice, opriti braconajul, puneti hrana suficienta in paduri si atunci toate acestea vor inceta! Nu haituiti necuvantatoarele pentru nesabuinta si lacomia umana!

  Reply
 3. Si poate scoateti poza cu ursul impuscat. N-am vazut nicun aparator al animalelor sa se sesizeze. Poate pentru ca nu-i caine…

  Reply
 4. Si poate scoateti poza cu ursul impuscat. N-am vazut nicun aparator al animalelor sa se sesizeze. Poate pentru ca nu-i caine…

  Reply
 5. Ce dobitoci sunteti…..de relocare nu ati auzit? Suntem tara in UE si noi impuscam un urs pt ca un ratat s a dus la plimbare in padure…unde e ursul….si ursul e omorat.

  Reply
 6. Niste nenorociti…tot ursul este de vina ca noi ne-am dus si am distrus tot habitatul lor…si ce usor ati putut recurge la ”crima”

  Reply
 7. oamenii au folosit,folosesc si vor folosi arme din lasitate! se cred de neinvins in fata unui pradator de talia unui urs.daca i lipsim de acele arme ….va las pe voi sa decideti ce urmari ar rezulta!din pacate in vremurile noastre altele sunt armele(stilouri,pixuri,creioane etc.)de care uzeaza cei de la conducere.

  Reply
 8. În Pirineii francezi au mai rămas doar câteva exemplare de urs brun ,noi vom ajunge în curând să regretăm aceste „crime” , să nu fie deja prea tarziu cu măsurile pe care le luăm sub impact emotional.Dacă putem să-i oferim o șansă vieții ,atunci să o facem.E mai comod să ucizi decât să aperi! Și fără costuri !Sper ca se vor lua măsuri preventive ca să nu mai fim nevoiți să decimam fauna , ci să fim mândrii ca la noi încă mai există ursi.Încă!

  Reply
 9. Ursul putea fi prins si mutat..Dar no, tara lui papură vodă! Animale confuze si fara vina, pădurea nu mai e a lor, mâncare nu mai au..

  Reply
 10. Atata timp cat ursul ataca fara a fi provocat trebuie impuscat, este legitima aparare, va ataca tot timpul. In Canada se procedeaza la fel. Si sunt unii dintre cei mai ecologisti din lume.
  Ilinca, este trist ca vei ajunge medic dupa felul cum gandesti. De unde stii ca cel care se plimba in padure era un ratat.

  Reply
 11. Gunoaielor ,l-ati împușcat pentru restaurant si sa va îmbuibați voi de la dsv cu gratar!javre umane!tăiați copacii in neștire si va ataca ursul?imi pare rau de caine si urs!

  Reply
 12. Noi omoram ursii si animalele care ne ataca pentru ca le-am invadat ca niste nesimtiti casele, dar pe cei care ii omoara defriseaza padurile fara nici un stres. Lor de ce nu le face nimeni nimic? Inainte sa omorati animalele mai intai meditati puneti-va intrebarea de ce s-a ajuns pana aici?

  Reply
 13. Noi omoram animalele ca ne ataca pentru ca tot noi leam invadat teritoriile ca niste nesimtiti le-am distrus casele fara nici o remuscare. Si acuma ca se apara le omoram, dar cu cei ce fac braconaj sau cei care defriseaza padurile fara nici un stres ce se intampla?…nimic, sunt lasati in pace sa isi vada de treburile lor. Urate timpuri am ajuns, nimeni nu mai poate sta linistit nimeni nu mai poate trai in armonie cu natura care e cel mai frumos mod de relaxare. Lasati animalele si mediul lor in pace a si ele ne vor lasa pe noi!!!!

  Reply
  • Păcat că nu te-ai întâlnit personal nas în nas cu ursul. Poate nu o făceai pe „deşteapta” cu vorbe măreţe. Eu nu-mi doresc să întâlnesc animale sălbatice pe strada mea ziua în ameaza mare. Problema e că avem un număr necontrolat de urşi, care nu mai dispun de hrana necesară în pădure. Privitor la „mediu”, cred că avem aceleaşi drepturi să ne plimbăm în pădure, nu numai urşii.

   Reply
   • Se putea duce ursul in rezervatia de la Zarnesti. Dar se pare ca ne laudam doar cand aducem ursi betivi din Rusia, pe ai nostri ii impuscam, ca asa sunt romanii retardati, iar pentru ei singura solutie e impuscarea.

    Reply
 14. Le-am invadat zonele, ar trebui sa le asiguram un perimetru, nu sa defrisam tot.

  Reply
 15. Si dvs domnule Sebastian Dan unde v a ramas creierul? Tot pe scaun s a lipit? Cu un somnifer nu puteau tot asa de bine sa traga? Nu, normal ca nu! Nu este o metoda primitiva… trebuia omorat. Logic, ne batem mai putin capul asa, daca il omoram, plus ca ne putem umfla si in "pene" daca suntem si mai idioti de atat si ne mandrim mai departe cu fapta noastra.

  Reply
 16. …defrișați tot și vindeți pe nimic,aruncați gunoaile unde vă vine la îndemână,pișați-vă în ele lacuri,râuri,fântâni,omorâți toate animalele și păsările cu comportament 'deviant' și după ce o să vă înghită pământul casele și zăpada curțile în care vă ve-ți plimba cu barca ori de câte ori va ploua ,mergeți de dați bani dacă vă permite-ți să vizitați tări care au ințeles cât de importantă este flora și fauna și conservarea acestora……Halal Românie, fost grânar al europei, devenită încet dar sigur casă de toleranță pentru băieții cu bani,putere,valoare,…ce se înclină neputincioasă gata să pupe papucul european….pfff…..

  Reply
 17. Sunteti penibili cu titluri CanCan si interpretari !!! Va lasati transformati in papusi, nu sunteti in stare sa va faceti treaba sa ne oferiti stiri si informatii, sunteti manipulati si nu aveti caracter pentru a spune lucrurilor pe nume. Am atatea de spus despre voi, dar cred in motto-ul: "Daca nu ai nimic bun de spus, mai bine taci!" … asa cum despre voi nu am nimic de laudat.

  Apropo, poza cu "ursuletul" care rage este foarte reprezentativa la acest subiect !

  Mizerie de stire !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate