blog-logo

Oameni de lângă noi: Gabriela Bularca

gabriela bularca4O braşoveancă și-a făcut un scop în viață din a colora și a înveseli lumea cu obiectele pe care ea le creează cu croșeta. Gabriela Bularca, după ce a absolvit Universitatea George Barițiu, s-a dedicat pasiunii sale pe care o are de la vârsta de 12 ani.

Ce o „rupe” de cotidian? Realizarea de jucării vesele, simpatice, pline de viaţă, cu nume alese pe măsură şi cu poveşti drăguţe.

„În clasa a cincea, la Şcoala Generală nr. 3 din Braşov, am luat contact pentru prima oară cu o croşeta. Sub îndrumarea d-nei profesoare de lucru manual am început să învăţ primele modele croşetate. În acest fel am prins drag de croşetă, căutând să învăţ cât mai multe modele, să lucrez cât mai uniform. Am început să croşetez o mulţime de articole vestimentare pentru mine şi pentru cei dragi”, îşi începe povestea Gabriela Bularca.

Acum, este membră a Asociaţiei Creatorilor de Artă Tradiţională şi Contemporană din Braşov și a Breslei Meşteşugarilor din Transilvania. Din copilărie  și până în prezent, nu a abandonat croșeta decât pentru scurte perioade de timp, dar de fiecare dată se întorcea la ea și căuta noi modele de lucru. În martie 2014 a descoperit că se pot realiza jucării croșetate, şi astfel a îmbinat cele doua mari pasiuni ale ei: jucăriile şi croşetatul.

CLICK pe poze pentru a se mări!

La Braşov se va sărbători pentru prima oară în această parte de lume Ziua Internaţionala a Croşetatului

De doi ani, Gabrile Bularca ţine ateliere de croşetat prin tot oraşul si nu numai, chiar şi în împrejurimi, unde a fost chemată să țină astfel de cursuri

„Îmi doresc mult ca acest vechi meşteşug să nu se piardă, să rămână în continuare la copii, ei fiind aceia care îl pot duce mai departe, pentru unii ca relaxare, pentru alții, de ce nu, ca mod de viață. Afland că există o zi internațională a croșetatului, m-am gândit simplu «de ce nu și la noi?» și am pornit la drum”, își dezvăluie planurile de viitor artista brașoveancă.

Nu a avut un plan inițial: tot ce și-a propus a fost să popularizeze acest meșteșug. Și cum poți face cunoscut ceva frumos decât tot prin copii? Astfel a reușit să adune la această oră câteva materiale de lucru, care se vor constitui în pachete „starter kit în croşetat”, pachete ce se vor oferi în cadrul evenimentelor unde copiii se vor înscrie la ateliere şi care au înclinaţii spre croşetat.

Alte articole:   Suplimentare de 400 de milioane de lei pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Pachetele vor contine câte o croşetă, o bobină din fir acrilic uşor de lucrat, un îndrumar tipărit cu câteva idei de start și alte surprize pe care cei mici le vor găsi în aceste pungi.

Păturică uriaşă, scoală la licitaţie

„Vom realiza o păturică uriașă, din pătrățele croșetate de foartă multă lume din țară și nu numai. Am primit zilele trecute astfel de pătrățele tocmai din Dubai. Pătrățelele au latura de 14 cm, iar asamblarea ei va avea loc la Centrul Cultural Reduta. Prim astfel de acţiune a avut loc în cadrul unui frumos târg al iei, organizat de Galeria Mică. Vor mai avea loc astfel de întâlniri până definitivăm păturica. Aceasta va fi expusă la intrarea din Reduta începând cu luna august. Acţiunea am numit-o «Marea pătrăţeală. Păturica va avea ataşată o etichetă cu numele tuturor voluntarilor”, precizează Gabriela Bularca.

In 9 septembrie, la unul dinter mall-urile din Braşov, se va desfasura prima etapă în care se vor oferi pachetele de croşetat, a borcănaşelor surpriză şi se vor realiza ateliere de croşetat. Tot aici se va desfăşura un târg al croşetăreselor.

Alte articole:   Ministrul de Interne a prezentat Cartea electronică de identitate. Cum arată noul buletin

În 10-11 septembrie, la Centrul Cultural Reduta, se va desfăşura Târgul artizanilor şi al articolelor croşetate. În cadrul târgului va exista o expoziţie de ustensile pentru croşetat şi multe ateliere. Şi aici vor fi oferite pachete cu croşete şi fire.

CLICK pe poze pentru a se mări!

În 12 septembrie, la Coresi Mall, vor exista ateliere, se vor oferi gratuit pachetele promoționale şi va fi prezentată echipa care a organizat evenimentul şi produsele lor.

În această zi va fi  prezentată și acea paturică multicoloră, pe care organizatorii vor să o aducă la o dimensiune de zece metri pătrați. Păturica va fi scoasă la licitație, iar banii obținuți vor fi donați secției de oncologie de la Spitalul Județean Brașov.

„Alături de mine am o echipă de tinere talentate, care au mâini de aur. Echipa este compusă din Simona Gheorghe, Alina Strat şi Anda Dudău. Sunt fete tinere, pe care mă bucur că am şansa să le îndrum. Tot alături de mine, dar cu multă experienţă în spate am multe croşetărese din Braşov, cărora le mulţumesc, dar ar trebui să fac o listă foarte lungă”, spune Gabriela Bularca.

Ziua Internationala a Crosetatului s-a sărbătorit pentru prima oară în 12 septembrie 2007. La 9 ani distanţă va fi sărbătorită și în România, la Brașov.

Scurt istoric al croșetatului

Croșetarea este un meșteșug vechi tradițional. Împletitul cu cârligul (croşeta) era cunoscut înca din vechime. Cele mai vechi pânze realizate cu acest procedeu au fost probabil plasele de prins peşte.

Alte articole:   Structura anului școlar 2021-2022. Când începe școala și când sunt cele trei vacanțe

Cârligul era la început din os, în timp apărând si carligul de fier, ajungând apoi la forma de croşetă pe care o cunoaştem acum.

Croșetatul a înfrumusețat articolele țesute încă din cele mai vechi timpuri. În epoca medievală, croșetarea devenise o îndeletnicire în atelierele mănăstirești. În arta populară împletitură fină cu găurele lucrată cu croşeta de mâna meşterilor este folosită pentru împodobirea pieselor de port popular și a țesăturilor de interior. Astfel, împletitura numită „dantelă” o găsim la marginea basmalelor, a cămășilor femeiești şi bărbătești.

Termenul de a croșeta, așa cum se pronunță acum, vine din franceză, însă a fost preluat în multe limbi fără a se schimba prea mult.

„Am căutat mereu să aflu istoria croşetatului pe meleagurile noastre și nu numai, istoria croșetelor şi istoria jucăriilor croşetate. Croşeta era denumită igliţă, în unele părţi ale ţării noastre încă este utilizat acest termen. Însă iglița din vechime, asa cum au prins-o bunicile noastre, avea cârligul ușor înclinat, se lucra în altă manieră cu ea”, ne spune Gabriela Bularca.

O istorie scrisă a croșetatului nu există la această dată, cel puțin în România, și nici nu se poate preciza cu exactitate când acest meșteșug a pătruns în Transilvania, însă izvoare nescrise spun că arta lucrului cu cârlig ar fi fost adusă de sași și maghiari în această parte de ţară.

Primele tipare scrise au apărut în Franţa pe la 1800. Prin tipar înțelegem transcrierea pe hârtie a tuturor pașilor necesari realizării unui model.

 

Distribuie dacă îți place!
  1. Vreau sa contribui si eu la realizarea paturii. Cum iau legatura cu doamna Bularca? Multumesc.

    Reply
  2. Caut colaboratori promovare carte romaneasca. Metoda inedita si avantajoasa! Comision atractiv! Detalii pe: http://bit.ly/29bhkAn

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.