blog-logo

Cântecul de lebădă al deputatului Donțu

poligon cincuMihai Donțu și-a dat demisia din funcția de deputat, optând pentru aceea de consilier județean.

Însă, înainte de a-și da demisia, acesta a depus un proiect de lege privind folosința gratuită a terenurilor din poligoanele militare de către săteni, care mergeau cu anmalele aici la pășunat.

În expunerea de motive, Donțu a arătat că MApN are în administrare mai multe poligoane militare cu suprafețe însemnate de teren, preluate înainte de 1990 de la persoane fizice și juridice, în multe cazuri care pot considerate nevalabile sau fără titlu.

Astfel, în cazul Poligonului militar Cincu, care se întinde pe raza județelor Brașov și Sibiu și care afectează patru comune, Cincu şi Şoarş din Braşov, respectiv Merghindeal şi Iacobeni, din judeţul Sibiu, din cele peste 10.300 ha de teren din poligon, în mare parte împădurit, după anul 1990 Statul Român şi Ministerul Apărării Naţionale era înscris în Cartea Funciară cu circa 28 de hectare!

Alte articole:   Circulați în siguranță! Campanie de prevenire a accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști, conducători de trotinete/trotinere electrice, mopede, motociclete

În cărţile funciare  figurau ca proprietari cele patru comune, biserici, composesorate şi peste 1.000 de persoane fizice.

În majoritatea timpului, terenul a fost folosit de cetăţenii celor patru comune pentru păşunat, aceasta fiind una dintre principalele îndeletniciri din zonă, pe baza unor protocoale  încheiate cu MApN.

Astfel de protocoale există cu comuna Cincu şi Şoarş, însă acestea expiră la sfârşitul lunii noiembrie a.c., iar altele nu se pot încheia din cauza prevederilor noului Cod Civil, în care se stipulează faptul că drepturile de folosinţă cu titlu gratuit se pot acorda doar instituţiilor de utilitate publică.

În expunerea de motive, Donţu subliniază faptul că prin adoptarea acestei legi s-ar rezolva pe cale amiabilă litigiile care au apărut între MApN şi reprezentanţii comunelor Cincu şi Şoarş, cât şi în cazul Poligonului Militar Turda – Stejăriş, care se întinde pe teritoriul a două judeţe – Cluj şi Alba – şi al patru comune.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.