blog-logo

A treia ediție a turului bisericilor fortificate Bike&Like

bike&like Cu toate că bisericile fortificate din Transilvania au un renume internațional, ele sunt prea puțin vizitate de români. Dintre cei 530.000 de vizitatori, numărați în sezonul 2015, nici jumătate au fost din România.

Pe deasupra, din acest total, 350.000 sunt cei care poposesc în doar două obiective, Biserica Neagră din Brașov și în Catedrala Evanghelică din Sibiu. Restul de 180.000 se împart la celelalalte 160 de biserici medievale și fortificate săsești, ceea ce dă în medie  ca. 1.000 de vizite pe obiectiv.

În zona Brașov cele mai atractive biserici fortificate sunt Prejmer (sit UNSCO) cu 40.000 și Hărman 15.000 de vizite, departe de a fi suficiente pentru acoperirea costurilor de întreținere.

Toate celelalte biserici fortificate din zonă au contabilizat sub 5.000 de vizite în anul 2015, departe de a fi o cifră sustenabilă. Biserica Evanghelică C.A. din România  a lansat în 2013 proiectul „Descoperă Sufletul Trasilvaniei”, pentru a se implica activ în dezvoltarea turismului cultural ca factor de păstrare a patrimoniului.

Proiectul colaborează cu parohiile evanghelice, cu ONG-uri și operatori turistici pe acest segment. Se poate observa o creștere substanțială a numărului de vizitatori, de la ca. 350.000 în 2015 la 530.000 în 2015.
Pe linia acțiunilor de promovare,  se încadrează și a III-a ediție a turului ciclist al bisericilor fortificate, Bike&Like, care va avea loc în 25 și 26 iunie 2016 în Țara Bârsei.
Acest tur are o abordare inedită, combinând etapele sportive cu etape culturale. Dacă etapele sportive, organizate de Asociatia Nostress, respectă standardele unei competiții cu trasee de bicicletă spectaculoase, start, finish, cip de cronometrare, clasament și podium, etapele culturale, organizate de proiectul „Descoperă Sufletul Transilvaniei”, includ ghidaje prin bisericile fortificate, gastronomie și prezentarea elementelor culturale ale sașilor din Transilvania.

Alte articole:   Centrul de vaccinare de la Policlinica Municipală Săcele, operațional peste două săptămâni

Comunitățile locale evanghelice sunt gazde  ale evenimentelor culturale. Edițile anterioare s-au desfășurat în zona Sibiu, respectiv zona Mediaș, contabilizând câte 300 de participanți pe competiție, acompaniați de familii și susținători.  Aceștia pot participa și ei la programele culturale.

De remarcat este și spiritul civic al evenimentului, la realizarea căruia participă în jur de 75 de voluntari, de la Asociatia NoStress și de la parohiile evanghelice implicate. La fel Bike&Like este o acțiune care unește comunitatea săsească în mod transfrontalier, fiind implicați și cei emigrați în Germania. Anul acesta placa turnantă a competiției este orașul Codlea, unde aceasta se desfășoară cu largul concurs al Primăriei Codlea.
Cursa Bike&Like 2016 se va desfășura după următorul grafic:

Alte articole:   Ludovic Orban: PNL va avea 23 de prefecți, USR-PLUS – 14, iar UDMR – 5.

Etapele sportive

  • 24 iunie, orele 18:00 Distribuirea kiturilor de participare și socializare în biserica fortificată Codlea
  • 25 iunie, orele 9:30 (start) Codlea –Ghimbav –Cristian – Vulcan – Codlea (total 39 km). Ultima etapa a zilei reprezinta si etapa cronometrata a zilei, cu 22 km offroad, prin padurile si dealurile Codlei.
  • 26 iunie, orele 9:30 (start) Codlea – Hălchiu – Codlea (total 34 km). Ca si in prima zi, etapa Halchiu – Codlea este etapa de concurs, cu 21 km offroad. Festivitatea de premiere va avea loc în Codlea

Se acordă premii generale și pe segmente de vârstă în total de 10.000 Lei.

Etapele culturale

  • 24 iunie Codlea: Prezentarea orașului,
  • 25 iunie Ghimbav: Ghidaj prin biserica fortificată și ”Tradiția școlară la sașii din Transilvania” (expoziție), Cristian: Ghidaj prin biserica fortificată și concert de orgă, Vulcan: Ghidaj prin biserica fortificată și prezentare gastronomică de ”Baumstriezel”, Codlea: Serbare în zona pietonală a orașului, cu dansuri săsești precum și concert de jazz ”Petra Acker and friends”
  • 26 iunie Hălchiu: ”O comunitate se prezintă” (inclusiv cel mai mare altar poliptic medieval din România), Codlea: ”Tehnica la sașii din Transilvania”. (De la pionerul aviației codlean Albert Ziegler (zbor 1913) până la registrele orgii Prause (1783))
Alte articole:   Cîţu, despre deschiderea şcolilor: Vom lua o decizie fermă pe 2 februarie

Ediția 2017 a turului ciclist al bisericilor fortificate (a IV-a) se va desfășura în Țara Făgărașului

Asociația Nostress are ca obiectiv general promovarea sportului de amatori, pentru a aduce împliniri în viața personală, mai ales celor foarte prinsi în munca zilnică a corporațiilor.

Anul acesta ea și-a propus (și desfășurat în parte) Mogoșoaia Triathlon cu Mogoșoaia Minicross copii (28 mai), Callatis NoStress Triathlon Șosea (11 iunie), Bike&Like Țara Bârsei (25-26 iunie), Transfier Half Distance și Transfier OLIMPIC Triathlon (6 august). Evenimentele descrise, precum și posibilitatea de înscriere le găsiți pe pagina www.nostresstriathlon.ro.

Descoperă Sufletul Transilvaniei este un proiect al Bisericii Evanghelice C.A. din România pentru promovarea turismului cultural în bisericile fortificate. Acest proiect cuprinde 51 de biserici fortificate, drumuri culturale și de artă precum și o serie de evenimente. El gestionează un pașaport al bisericilor fortificate, Transilvania Card.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate