Zilele Liceului Sportiv Brașov. La ce folosea lacul din incintă și ce Rege venea la concursuri?

liceul sportiv foto vechiLa inițiativa elevilor, joi, 9 iunie, s-au organizat Zilele Liceului cu Program Sportiv (LPS), prilej de întreceri și de a-i răsplăti pe cei mai buni elevi.

LPS a fost înființat în anul 1853, sub denumirea de „Școala de gimnastică”. Din documentele existente la această oră reiese că unitatea datează din anul 1853 şi a fost amenajată ca bază sportivă pentru adulţi, unde se făcea gimnastică, scrimă şi balet. Tot în anul 1853 apare menţionată în documente cu numele de „Casa de gimnastică”.

Ce nu știai despre istoria Liceului Sportiv

După 1897, în urma astupării lacului din incinta școlii, unde se spăla lâna de la Bastionul Țesătorilor, a fost amenajat un teren de sport pe care se desfășurau antrenamente și întreceri de atletism, hipism, apoi de hochei și fotbal.

Locul acesta se bucura de o mare popularitate, dovada fiind şi prezenţa, la întrecerile sportive, a familiei regale (Regele Carol şi Regina Maria) care avea amenajata o tribună din piatra, în partea stanga a terenului, chiar pe locul unde există tribuna de astăzi.

În jurul anului 1900 s-a construit un corp nou de cladire pentru săli de clasa, iar școala beneficia de încălzire centrala. De anul 1925 se leagă cea mai veche competiție de hochei pe gheață, consemnată pe documente.

În anul 1948 se înființează, în incinta acestei unități, Școala Medie Tehnică de Cultură Fizica şi Sport, care se va desfiinţa în anul 1955. Disciplinele sportive pentru care se pregăteau elevii erau atletismul, gimnastica, baschetul, handbalul în 11 jucători, schiul şi înotul. Erau pregătiţi în şcoală viitorii tehnicieni în cultură fizică şi sport.

Alte articole:   COD PORTOCALIU de vreme severă imediată, la Brașov!

Între anii 1955-1957, funcţionează Școala Tehnică de Antrenori, în cadrul căreia se pregăteau antrenori la următoarele discipline sportive: atletism, rugby, gimnastică și handbal.

În anul 1957 se înfiinţează Şcoala Medie Mixtă nr. 2 Braşov, unde se făceau ore de atletism, gimnastică şi handbal. Menţionăm că, între anii 1958-1975, în acest loc a funcţionat şi Şcoala Sportivă de Elevi din Braşov, unde elevii, selecţionati de la toate şcolile din oraş, se pregăteau pentru aproape toate disciplinele de sport.

Începand cu anul 1977, instituţia se va numi Liceul Real Umanist nr.1. Elevii intrau prin concurs la una dintre disciplinele sportive şi se lucra demixat, clasele V-VIII, IX-XII.

CLICK pe poze pentru a se mări!

În 1979, printr-un decret abuziv, se desființează Liceul Real Umanist, iar unitatea devine Școala Generala nr.25 Brasov, cu clasele V-X, cu program normal. În cadrul şcolii se făceau ore de educaţie fizica conform programei școlare valabile pentru toate unitățile de învățământ. În acelaşi an se înfiinţează Clubul Sportiv Școlar „Luceafărul”, secție în cadrul școlii, care pregătea sportivi la disciplina atletism.

„Odata cu anul 1990, școala generală se transformă în Liceul cu Program de Educație Fizica şi Sport Braşov, cu disciplinele atletism şi handbal, clubul sportiv fiind în continuare subordonat liceului, iar din anul 1996, prin desființarea Clubului Sportiv Şcolar «Tractorul», liceul preia de la clubul în desfiinţare secţiile de volei băieţi, scrimă, patinaj artistic şi hochei, iar de la Clubul Sportiv Şcolar «Braşovia» secţia de volei fete. Secţia de handbal din cadrul liceului, care avea rezultate deosebite, dispare din cadrul liceului, fiind transferată la Clubul Sportiv Școlar Dinamo”, precizează Liviu Ceaușu.

Secțiile preluate de la cluburile sportive școlare Tractorul și Brașovia au funcționat la nivelul clubului Sportiv Scolar de pe lângă liceu, iar titulatura acestuia se schimbă în „Liceul cu Porgram Sportiv ” Brașov.

Alte articole:   Tragedie la Voila! Tânăr mort electrocutat!

Începând cu toamna anului școlar 1997-1998, în liceu apar următoarele ramuri sportive: atletism (băieți și fete), volei (băieți și fete), scrimă-floretă, patinaj artistic, iar din anul 2000 handbal băieți.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Pana in 1918 Brasovul era in Imperiul Austro-Ungar , regele Carol I a murit in 1916 , deci , nu cred ca ,,asista , cu regin Maria "…etc , etc

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.