blog-logo

Cristianul va răsuna de acordurile muzicii clasice

bierica fortificata cristianPe 18 iunie 2016, începând cu ora 18.00, Biserica Evanghelică din Cristian va fi învăluită de acordurile muzicii clasice de neuitat. În acest context, va avea loc cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Cristian.
Pachelbel, Rheinberger, Albinoni, Wermann, Händel, Bach, Vivaldi, Corelli și Mozart sunt compozitorii care vor putea fi ascultați în interpretarea soliștilor: Florin Ionescu–Galaţi (Romania), István Ella (Ungaria), Susanne Ehrhardt (Germania), Thomas Müller (Germania) si Camerata Neustadt.
Inițiativa organizării acestui eveniment aparține profesorului Paul Hamsea, profesor de muzică în Germania, care are studii universitare la București și Heidelberg. Festivalul este expresia aprecierii profesorului Paul Hamsea asupra valorilor cultural-istorice comune ale sașilor și românilor, a sentimentelor de afecțiune deosebite nutrite constant și cu intensitate față de locurile natale din Cristian și Brașov.

Alte articole:   Şoferi, atenţie la drum! Ceață densă și chiciură în mai multe localități din județul Brașov

Festivalul de muzică este un proiect anual pentru emulare a vieții muzicale, cultural-artistice din Țara Bârsei și a tuturor iubitorilor de muzică elevată. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Biserica Evanghelică și Primăria Cristian.

Maestru Ilarion-Ionescu Galati afirma, făcând referire la acest eveniment cultural: „Temeiurile pentru organizarea unui Festival muzical la Cristian sunt suficiente – de la baza materială la sprijinul organizatorilor. Tot la Cristian a activat şi Paul Richter, care a dominat autoritar şi semnificativ viaţa muzicală locală şi transilvană din prima jumătate a secolului trecut, cu faţetele multiple de compozitor, dirijor şi profesor de factură europeană. Reînvierea unor tradiţii seculare aici este un act de cultură cu reverberaţii mai mult decât locale; iată de ce iniţiativa se cuvine din plin a fi susţinută şi încurajată”.

Evenimentul se va desfasura sub bagheta dirijoului Radu Hamzea. Acesta s-a născut la Braşov în 1954. Este din 1992 profesor de vioară şi dirijor al orchestrei „Jesus Guridi” de la Sociedad Coral de Bilbao. Anterior a activat ca primviolonist şi concertmaestru la Filarmonica „Gh. Dima” precum şi ca şef al catedrei de coarde de la Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania.

Alte articole:   Incendiu la o locuință din Săcele

Între 1997 – 2011 a dirijat orchestra internaţională de tineri muzicieni Eurocamerata cu care a concertat în Spania, Germania, Franţa, Luxemburg , Austria, Republica Cehă, Anglia, Elveţia. Este profesor a numeroşi elevi laureaţi în concursuri internaţionale. Este autor de articole referitoare la tehnica viorii în relaţie cu matematica publicate în România, Germania, Italia, Spania, SUA. A înregistrat 6 CD-uri bine primite de public şi presa de specialitate.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.