blog-logo

Miza fierbinte a termoficării Braşovului

tetkron Bepco incalzireDoi ani, ca viceprimar, 2012 – 2014, am gestionat sistemul de termoficare al oraşului, ca una dintre atribuţiile delegate de primar. Doi ani nu au fost probleme în alimentarea oraşului cu apă caldă şi încălzire, tarifele nu s-au majorat, nu au existat sincope.

M-am opus să îndatorez/îndatorăm Braşovul cu 12 milioane de euro pentru a furniza unei firme private 10.000 de noi abonaţi, în schimb am lucrat la proiectul prin care am obţinut de la Guvernul Elveţiei 6 milioane de franci pentru modernizarea sistemului de distribuţie a agentului termic.

Tot ca viceprimar am prevăzut în planul de dezvoltare trecerea la cogenerare, astfel încât municipiul să devină producător de agent termic şi energie electrică, adică să nu mai stea la mâna unui privat, iar Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării, finanţează cu 70% această investiţie.

În urma constituirii unei noi majorităţi politice încolonate în spatele primarului, în 2014, am fost demis din funcţia de viceprimar. A fost pusă în locul meu jurista unui controversat om de afaceri, care astăzi este judecată de DNA împreună cu primarul, directori din primărie şi patronii firmei ce furnizează agent termic în oraş.

Alte articole:   Centru de testare COVID-19 deschis non-stop la Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov

Un act favorabil municipiului, desfiinţat de Scripcaru

După înlăturarea mea ca viceprimar, la Tetkron, doamna Durbacă şi echipa sa au numit un Consiliu de Administraţie ilegal, iar ca atare am refuzat să mai particip la luarea deciziilor în şedinţele AGA şi am sesizat public aspectele şi măsurile pe lângă lege ce au fost luate.

Tot după destituirea mea, un document foarte important din contractul dintre firma furnizoare, municipiu şi Tetkron – Actul Adiţional Dezvoltator – a fost anulat, deşi împărţea în mod echitabil pierderile de pe reţea, şi anume suportarea acestora se făcea în egală măsură şi de firmă, nu doar din banii municipiului, respectiv ai braşovenilor.

Acesta a fost un document pe care l-am menţinut ca viceprimar. Deloc întâmplător, am fost schimbat din funcţia de viceprimar în 5 iunie 2014, iar în luna iulie 2014 se anula acest document.

Actul Adițional Dezvoltator încheiat între Tetkron, Bepco şi Primărie la începutul anului 2012 a fost desfiinţat, deşi în document era prevăzut ca firma privată  să preia în totalitate pierderile de pe rețeaua de transport, ceea ce ar fi dus la o reducere a pierderilor Tetkron de aproape 15 milioane de lei pe an.

Alte articole:   Pericol de explozie la Săcele

Am avertizat şi am cerut consemnarea în procesul verbal de şedinţă cum că: „Nu este normal să renunțăm la aceste prevederi care sunt în beneficiul bugetului local și al sistemului de termoficare. Cu atât mai mult cu cât Actul Adițional Dezvoltator este încheiat pe o durată de 15 ani. Ceea ce încercați să faceți acum este împotriva intereselor municipiului”.

În urma anulării acestui document, firma privată producătoare de agent termic nu mai suportă pierderile decât într-un procent infim, iar partea împovărătoare se răsfrânge asupra municipiului. Ceea ce susţin şi relatez aici se regăseşte inclusiv în procesele verbale ale şedinţelor de la Tetkron.

În contextul crizei actuale a apei calde şi cea a încălzirii cu care voi braşovenii v-aţi confruntat în iarnă, pot doar să subliniez din nou că dacă la momentul 2013 mergeam înainte cu soluţia cogenerării propusă de mine, şi refuzată de majoritatea lui Scripcaru, astăzi nu s-ar fi ajuns aici.

Alte articole:   „Din inimă de român”, recital dedicat Unirii Principatelor Române, mâine, la „Casa Mureșenilor”

Mai mult, acum, actualul executiv a venit să propună aceeaşi soluţie ca cea prezentată de mine anii trecuţi, însă după ce răul a fost făcut. Numai că deblocarea crizei înseamnă cel puţin două luni de aşteptare şi 30.000 de braşoveni care se spală la lighean. Ce v-au învăţat însă pe dumneavoastră să gândiţi şi să credeţi în tot acest timp a fost că nu primarul şi executivul său poartă vina, ci tot felul de ţapi ispăşitori.

Acelaşi lucru se întâmplă cu preţul apei, unde Primăria şi CJ prin conduse de liberali deţin majoritatea în Consiliile de Administraţie. Pentru a pune capăt intereselor în sistemul de termoficare, subvenţiilor plătite din banii voştri, şi contractelor păguboase, nu le mai oferiţi şansa să rămână stăpâni peste oraş şi să decidă în defavoarea voastră!

  • Răzvan Popa.
  • candidat PSD la Primăria Braşov

Cod AEP 21160002

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate