blog-logo

Coresi Shopping Resort a obținut certificarea Breeam Excelent, o premieră în România și în regiune

Coresi Shopping Resort mall BrasovImmochan România a obținut certificarea BREEAM Excellent pentru proiectul Coresi Shopping Resort din Brașov: CORESI devine centrul comercial cu cel mai ridicat nivel de sustenabilitate din țară, primul din România și al doilea din Europa Centrală și de Est care a atins acest grad exigent de certificare. BuildGreen, liderul pieței de consultanță în domeniul design-ului, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România, a coordonat procesul de certificare.

CORESI, excelenţă în dezvoltarea durabilă

CORESI Shopping Center este cel mai mare proiect de regenerare urbană din România, ce propune locuitorilor din Braşov, celor din regiune, precum şi turiştilor, nu doar un centru comercial, ci şi un loc inedit de petrecere a timpului, desfășurat pe 70.000 m.p.

CORESI, precursor al celor mai noi tendințe de dezvoltare urbană din Europa

Designul Coresi a fost conceput de societatea de arhitectură Sua Kay Architects din Portugalia în parteneriat cu societatea locală Alter Ego. Provocarea a fost de a aduce inovație proiectului și de a se detașa de ideile convenționale ce caracterizează dezvoltarea centrelor comerciale.

Procedura de certificare a proiectului Coresi Shopping Resort a fost coordonată de compania BuildGreen, cea mai experimentată companie din România  în materie de consultanță în sustenabilitatea clădirilor. BuildGreen a avut în vedere în analiza sa, în primul rând, impactul proiectului asupra mediului şi reutilizarea urbană a terenului, Coresi fiind construit pe fosta platformă industrială Tractorul.

Alte articole:   Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în vizită de lucru în județul Brașov 

Atât Immochan, cât și BuildGreen au început procesul de certificare încă din faza de design, în 2012, iar ambele companii au avut ca scop un nivel al performanței cât mai ridicat. Inițial, nivelul minim de performanță agreat a fost BREEAM «Very Good», dar prin implementarea asiduă a tuturor cerințelor propuse de consultant, dezvoltatorul a reușit să atingă nivelul superior, «Excellent».

’’Am gândit implementarea cerințelor BREEAM încă din faza de concept a proiectului, fiind convinși de importanța investiției în acest demers, care oferă beneficii economice pe termen lung, prin eficientizarea costurilor operaționale și prin impactul pozitiv pe întreg ciclul de viață al Coresi Shopping Resort. Prin acest proiect, ne-am propus să creăm un loc de înaltă calitate tehnică şi ecologică, punând accent pe armonizarea cu caracteristicile urbane şi cele ale mediului înconjurător’’, declară Tatian Diaconu, Director General Immochan România.

”Coresi Shopping Resort reprezintă un exemplu pentru piața imobiliară locală și o nouă confirmare a rolului pe care buna comunicare și colaborare între toți factorii implicați într-un proces de dezvoltare îl are asupra performanței finale a clădirii. Încă din faza de concept și de analiză, am implementat în proiect toate măsurile relevante pentru obținerea unui nivel de certificare superior. Împreună cu constructorul și echipa de project management, am urmărit apoi modul în care aceste soluții au fost executate. Ca urmare a susținerii din partea Immochan, dar și a chiriașilor, toate aceste aspecte se regăsesc astăzi nu doar în spațiile comune, ci în întreg proiectul, ceea ce a condus la atingerea nivelului de performanță BREEAM Excellent”, susține Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.

Alte articole:   Admitere liceu 2022. Completarea fișelor cu opțiuni începe astăzi   

Colaborarea foarte bună cu autoritățile locale, partenerul Auchan și comercianții care s-au alăturat acestui demers, a condus la implementarea tuturor măsurilor de sustenabilitate prevăzute de metodologia BREEAM, prin care s-a atins nivelul de certificare Excellent.

Ca exemplu, în proiect s-au putut implementa toate cele 3 soluții de mobilitate urbană prevăzute de BREEAM: piste de biciclete, prelungirea liniilor de transport public și sistemul de car sharing. Alte atuuri ale proiectului sunt reprezentate de eficienţa energetică asigurată de izolația și instalațiile inovatoare, lumina naturală, consumul redus de apă, materialele sustenabile folosite în construcție şi consumul redus de energie, ce oferă clienților şi comercianților confortul şi bunăstarea de care au nevoie.

Alte articole:   Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în vizită de lucru în județul Brașov 

Focus asupra standardului internațional de sustenabilitate BREEAM

BREEAM este una dintre cele mai populare și mai exigente metodologii de certificare internațională a clădirilor sustenabile. Această metodologie evaluează clădirile pentru contribuția la protecția mediului, printr-un sistem de credite structurat pe 5 niveluri de certificare: Pass, Good, Very Good, Excellent și Outstanding. Acest sistem analizează eficienţa energetică şi managementul proiectului, materialele folosite, tratarea deşeurilor, transportul, ecologia zonei, eficienţa utilizării apei şi poluarea.

Despre Immochan

Immochan România a luat ființă în ianuarie 2012 și în prezent administrează un portofoliu de 23 de centre comerciale. Immochan şi-a format expertiza de operator global în jurul a patru direcţii de business: dezvoltarea de proiecte imobiliare; leasing pentru centrele comerciale şi a retail park-urilor; activităţi de property management şi valorizarea patrimonială a proprietăţilor.

În 27 martie 2015, Immochan România a deschis în Brașov centrul comercial Coresi, primul Shopping Resort din România și primul centru comercial certificat BREEAM din România, nivel „Excellent”, după ce, la finalul anului 2014, a inaugurat în București Centrul Comercial Drumul Taberei. Ambele proiecte au reprezentat o investiție totală de 120 de milioane de euro.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.