blog-logo

Maria Grecea, intervenție pe tema abuzurilor la care sunt supuși românii plecați la muncă în străinătate

maria greceaÎn cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PNL Maria Grecea a supus atenției colegilor o scrisoare primită din partea unor femei care au plecat în Spania pentru a munci, în căutarea unui trai mai bun.

„Din păcate, speranța că vor putea oferi condiții mai bune celor rămași acasă, s-a transformat într-un adevărat calvar. Persoanele respective au fost atrase într-o capcană chiar de societățile care se ocupă cu recrutarea forței de muncă din România, care nu au făcut decât să-i înșele pe cei ce au ales să beneficieze de serviciile lor. Condițiile în care românii trebuie să muncească sunt de neimaginat: de la spații de cazare inumane, ore suplimentare neplătite, lipsa asistenței medicale pentru cei ce se îmbolnăvesc, până la neachitarea drepturilor salariale”, spune Maria Grecea.

Alte articole:   Bacalaureat 2021: 900 candidați, înscriși pentru a susține examenul, în sesiunea de toamnă

Scrisoarea i-a fost adresată de către o doamnă care a plecat să lucreze în Spania, acceptând un loc de muncă în sectorul agricol, intermedierea fiind făcută de o societate din Bistrița. Pa parcursul scrisorii, respectiva doamnă redă detalii cutremurătoare cu privire la viața românilor care muncesc în Spania, făcând referire la condițiile inumane și la abuzurile comise de angajatori. I-a fost relatat chiar și cazul unei angajate care a suferit un infarct din cauza suprasolicitării și a decedat.

„Împreuna cu colegii din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, doresc  să inițiez o serie de demersuri prin care să atrag atenția Ministerului Afacerilor Externe, dar și Ministerului Muncii cu privire la abuzurile la care sunt supuși angajații români în Spania. Mai mult decât atât, deoarece în scrisoare sunt indicate numele unor societăți, voi sesiza și parchetul competent, pentru a investiga săvârșirea unor eventuale infracțiuni de către angajații acestor societăți”, a precizat Maria Grecea.

Abuzurile comise de angajatorii spanioli împotriva românilor, au ajuns și în atenția parlamentarilor. Astfel, în cadrul Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ce a avut loc la Strasbourg, în perioada 18-22 aprilie, senatorul PNL Viorel Badea a prezentat în cadrul Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE raportul cu tema Drepturile lucrătoarelor casnice care provin din Europa de Est.

Munca la negru a căpătat dimensiuni îngrijorătoare în Uniunea Europeană, reprezentând în momentul de față circa 18,4% din Produsul Intern Brut al UE. Această stare de fapt contravine standardelor din domeniu, întrucât acestor angajați le sunt refuzate drepturi elementare în domeniul muncii și protecției sociale.

„Mi se pare inadmisibil ca cetățenii României, stat membru al Uniunii Europene, să nu se poată bucura de măsuri de protecție din partea autorităților unui alt stat membru. Este momentul ca toți factorii responsabili din țara noastră să se implice și să nu mai acceptăm ca românii să fie priviți ca cetățeni de mâna a doua! Încă o dată, atrag atenția Ministerului Afacerilor Externe să se implice pentru a rezolva problemele românilor care muncesc în străinătate și care cad victime abuzurilor săvârșite de angajatori sau de către intermediari. De asemenea, voi sesiza și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pentru a investiga săvârșirea unor posibile infracțiuni de trafic de persoane de către intermediarii din România”, a declarat Maria Grecea

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.