blog-logo

Codlea, capitala culturală a Ţării Bârsei

inaugurare muzeul traditiilor codlea6Sărbătoare mare astăzi la Codlea, unde a fost inaugurat Muzeul Tradiţiilor şi al Administraţiei amenajat prin reabilitarea clădirii vechii primării. Sum cheltuită a fost de 750.000 de euro,  bani nermabursabili obţinuţi din fonduri europene. Refacerea clădirii a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, de amenajare şi modernizare a Centrului Istoric al municipiului Codlea.

Punerea în funcţiune a muzeului a fost posibilă cu ajutoprul codlenilor de acasă și de pretutindeni, care au donat multe dintre exponatele ce pot fi admirate astăzi.

„Este unul dintre cele mai frumoase momentele pe care îl trăiesc de când am intrat în această meserie, pentru că sunt mândru să asist la ceva ce este foarte greu de conceput în România. O comunitate care nu are o forță financiară, nu are de partea sa ministere și diverse organizații culturale foarte puternice, să aibă ambiția nu doar să vorbească, ci și să și facă, are de astăzi un muzeu. Nu este un proiect local. Prin patrimoniul care s-a strâns, astăzi Codlea a fost capitala culturală a Țării Bârsei.  Veți avea surpriza plăcută de a descoperi piese de muzeu demne de expoziții naționale. Codlea are o istorie superbă, frumoasă! Mai mult de atât, felicit Codlea că a reușit să restureze Centrul Istoric și că i-a redat imaginea din urmă cu 100 de ani, când această comună medievală a intrat în modernitate”, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, invitat la eveniment.

Din acest moment, municipiul Codlea a intrat într-un circuit cultural și de patrimoniu, a mai precizat Pepene, care a ţinut să felicite administraţia locală pentru că i-a rezervat un loc special lui Alfred Ziegler, „care din punctul meu de vedere este cea mai importantă personalitate istorică a Codlei. O personalitate care are un ecou european pentru că este un sas care a intrat în istoria aviaţiei europene”.

Alte articole:   Lista centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 din județul Brașov. Repartiția pe localități

Sașii plecaţi din Codlea şi stabiliţi în Germania nu au rămas indiferenţie de ce s eîntâmplă acasă. Ei au susşinut eforutirle Priămriei şi au donat multe dintre exponate, părinte care şi macheta Cetăţii Negre.

„În străinătate afli ce înseamnă locul natal și îl iubești și mai mult! Pentru mine se îndeplinește astăzi un vis care m-a urmărit mai bine de 26 de ani”, a mărturisit Udo Buhn, ex-președinte al Asociației Sașilor codleni din Germania. La rându său, Kuno Kraus, spune că „deschiderea muzeului este o etapă istorică, de care codlenii ar trebui să fie mândri”.

Despre noua atracție a Codlei și despre echipă a vorbit în deschidere Corina Slăveanu, care se va ocupa de administrarea muzeului și care a promis că va face tot ce-i stă în putință pentru a pune în valoare această comoară de patimoniu.

Alte articole:   17 octombrie - Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial

Din partea Primăriei Codlea, Claudia Bratu este cea care a coorodnat punerea în practică a proiectului finanțat cu fonduri europene. Aceasta ne-a declarat că au fost depuse eforturi foarte mari pentru a salva imobilul, mai ales ca la subsol igrasia era generalizată, iar pentru un muzeu s-au făcut lucrări de specialitate care trebuie să asigure un microclimat corespunzător, pentru a nu afecta exopnatele.

Fanfara saşilor şi echipa de  dansuri au asigurat momentele artistice, după ce primarul Cătălin Muntean, a inaugurat muzeul. „Ne bucurăm că am reuşit să finalizăm un proiect realizat cu fonduri europene. Este vorba despre aproape trei milioane de euro. Am reabilitat trei clădiri emblematice pentru municipiul Codlea şi spaţiul dintre acestea, iar acum putem spune că întreaga zonă are un aspect european. Vreau să mulţumesc şi constructorului care a fost atent la fiecare detaliu. Ne propunem pe viitor să închidem această zonă pe perioada weekend-ului, pentru a ne putea bucura de ea, având în vedere că pe partea cealaltă a Bisericii evanghelice avem o promenadă, pe care o extindem cu zona ce leagă cele trei clădiri”, declara primarul municipiului Cătălin Muntean, la momentul inaugurării Centrului Istoric al municipiului.

Alte articole:   Noi stații de autobuz pentru linia destinată transportului elevilor, la Făgăraș

CLICK pe poze pentru a se mări!

Unul dintre cele mai valoroase obiecte este o bucată dintr-o sabie teutonă din secolul al XIII-lea care a fost descoperită pe teritoriul Codlei. De asemenea, vizitatorii mai pot admira machetă Cetăţii Negre, obiecte de artizanat şi obiecte de artă dar şi sculpturi ale artiştilor care s-au născut la Codlea. Exponatele acoperă istoria Codlei din secolul al XIX-lea până în perioada comunistă.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.