blog-logo

Cornel Comșa, unul dintre cei care au adus investiția de 150 de milioane de euro de la Hidromecanica

Cornel Comșa, unul dintre cei care au adus investiția de 150 de milioane de euro de la Hidromecanica
Candidatul independent la Primăria Brașov, Cornel George Comșa, a venit la conferința de presă în compania Gijs Klomp – coordonator al departamentului Piețe de capital al prestigioasei companii olandeze CBRE. 
Compania olandeza este listata la Bursa din New York și este lider mondial în servicii de investiții imobiliare, având 70.000 de angajați la nivel global. 
Gijs Klomp spune că, la Brașov, problema este lipsa autostrăzii și a aeroporturi: „Înțeleg că Aeroportul este într-o fază mai avansată. Este necesar pentru dezvoltarea sănătoasă a societății. Pentru un investitor, de imobiliare, pe termen lung, este importantă stabilitatea. Nu vrem, surpirze, pentru clienții noștri, din pucnt de vedere extremism, car este predicitibilă pe termen lung, nu vrem schimbări ale legilor, stabilitate fiscală. Nu este tot una sa fie TVA 17% sau 22%, dar dacă se schimbă, să fie schimbat cu mult timp  înainte, nu ca în România, care în câteva săptămâni s-a schimbat. Din fericire, în România nu există extremism. În Ungaria, Orban era o nenorocire din acest punct de vedere, iar acum sunt probleme în Polonia. De asemenea, pentru noi este importantă legătura cu NATO, pentru că mulți investitori americani sunt puternici în România, în domeniul imobiliar, iar prezenţa militară SUA în România este foarte importantă, dar la nivel micro e nevoie de multe lucruri, este mult de lucrat”.
Acest susţine că un lucru foarte bun este faptul că s-a diminuat corupția în România, chiar dacă s-a paralizat acum activitatea în sectorul public.
La rândul său, Cornel Comșa a dezvăluit ce greutăți au investitorii străini: „Am avut o discuție cu un prieten CEO la AFI Israel, care mi s-a plâns de greutatea cu care se fac actele pentru cineva care vrea să-și așeze o firmă în România. Dacă la Varșovia a durat 20 de minute să își facă o copie după pașaport să o lase unui consultant și i-a dat firma la cheie în trei zile. În România, trebuie să aducă un investitor din Italia ca să semneze niște acte pentru TVA în România. Este o piedică care nu se vede din partea unui om de afaceri român, deși și pentru români este complicat. Este vorba de a atrage capital străin, iar în comparație cu Varșovia sau Budapeste stăm foarte prost. Se tot fac softuri ca să ajute autoritățile locale și Guvernul, dar nu devin practice. Toată lumea folosește un I Pad, un telefon mobil, un laptop, dar păstrăm o birocrație grea, nu există un ghișeu unic dedicat investitorilor. În ceea ce privește modul concret în care eu și Hjest vom contribui în economia Brașovului, noi suntem prieteni cu David Hay,  cel care decide pentru investițiile AFI în România, iar în urma cu 2-3 ani am avut o discuție despre Timișoara sau Brașov. Am pus în balanță și am prezentat argumentele pentru care am ales Brașovul. Am adus o investiție de peste 100 de milioane de euro, pe care noi le-am mutat din Timișoara în Brașov, cred că este o chestiune concretă”.
Consultantul olandez a precizat că Timișoara ca oraş este supradezvoltat, iar aici erau deja prevăzute investiții.. În plus, existând autostradă acolo, foarte mulți merg la shopping în 3-4 ore chiar până la Viena. „Brașovul este subdezvoltat la acest capitol, și am recomandat celor de la AFI să facă un centru comercial complementar celui existent, pentru că retailul se schimbă: se va dezvolta comerțul online. Ideea e să nu ai doar retail, ci și cinema, cu entertainment, iar AFI e specializat în acest sens”.
Comșa a mai precizat că proiectul inițial al centrului comercial de la Brașov s-a modificat, având în vedere că se vor face clădiri de birouri. Jumătate din spațiile pentru birouri sunt deja antamate de un important jucător local în domeniul IT. Investiţia doar pentru prima clădire de birouri și mall este de 110 milioane de euro, iar celelalte două clădiri costă câte 20 de milioane fiecare, la final investiţia fiind de 150 de milioane.
„La fiecare 1000 mp vor fi circa 160 de angajați. Zona de entertainmet va fi foarte bine gândită. Nu mergi aici doar să cumperi și să te distrezi, ci să te bucuri de Dealul Melcilor, de Tâmpa… Zona de alimentaţie publică va fi spectaculoasă, iar industria pe orizontală nici nu poate fi cuantificată acum. O astfel de investiție poate reduce la jumătate șomajul de la Brașov de la această oră. Construcția durează cel mult 14 luni, în funcție de autorizații. Dacă autorizația este emisă în această vară, începe și construcția tot acum. Va fi necesară implicare unor firme de construcții locale, poate chiar și din județele limitrofe, pentru a asigura forța de muncă necesară”, a precizat Comşa.
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Cîmpeanu: Limba română “este foarte probabil” să fie probă separată, cu gramatică, la Bacalaureat 2027
 1. Deci … dl Comşa … concret … inca nu a adus nici un leu in Braşov … dar promite investiţii de 150 mil (euro – lei) … de ce nu a adus … pt ca proiectul mai sus menționat este doar un proiect … adică o ideie … nimic concret … atunci şi eu în calitate de cetățean al bv-ului promit ca voi aduce 300 mil (euro – lei) … doar … doar să mă votați … primar … şi Scripcă a adus vreo 250 mil investiții la Bv … doar că aceşti bani erau de la Guvernul Romaniei … arunci cănd Tăriceanu era Premier …. bani au venit şi braşovul s-a schimbat … mulțumim dl. Tăriceanu …

  Cu drag … ./kiss dl. Comşa pe frunte

  Reply
 2. Ce ai adus tu la Brasov ?? Investitii ? Bai Cornele, investitie inseamna sa faci ceva care sa produca… Bani si locuri de munca ! Prin rahatii de la Hidromecanica, care au distrus o uzina, tu ai adus niste oameni care vor lasa muuulti brasoveni fara locuri de munca ! Orice mall asta inseamna, jegule : afaceri de familie distruse !! Asa ca, nu-mi ramane decat sa-ti urez : Ba p-a ma-tii !!

  Reply
  • Hidromecanica a fost distrusa de PSD, PDL si PNL, partidele lui Popa, Leonte si Scripcaru. Este o ruina, o groapa cauzata de oamenii pe care tu ii sustii, postacule „Esti prost”. Fata de cacatul de Leonte care te plateste pe tine sa-i s..i p..a in public, omul asta macar are o campanie, aduce oameni adevarati in oras si bani reali. Tu, „esti prost?” Vei ramane exact ca nick-ul tau. Prost, fara viata si fara viitor. Hai sictir papusa mica!

   Reply
   • Băi şlomo, uşurel cu invectivele că nu eşti pe tarlaua lu’ tactu în tel aviv. Faptul că nişte neamuri de-ale tale deschid un rahat de mall în Braşov nu înseamnă că nivelul de trai va creşte. Tot profitul va fi exportat şi ştii bine asta. Scuteşte-ne cu investiţiile evreieşti din România că suntem lamuriţi de cinstea şi integritatea voastră. ( şi ăla pe care îl faci tu păpuşă mică măcar are toată puţa întreagă dacă înţelegi ce vreau să spun, cămilare!)

    Reply
 3. daca nu ii face si o statuie lu’ fiu-su in parcarea de la mall, nu il votez. da-di-da-du-da-ta-ta-ti

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.