blog-logo

Demonstrație de încondeiat ouă la Muzeul de Etnografie

Demonstrație de încondeiat ouă la Muzeul de Etnografie

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită luni, 25 aprilie, de la orele 12.00, la o demonstrație  de încondeiat ouă de Sfintele Paști.

Demonstrația practică este susținută de mai multe femei originare din satul Cuciulata, comuna Hoghiz: Mariana Stroe, Anca Roșală, Georgiana Roșală, Marioara Neamțu, Ileana Roșală și Bianca Stroe, care transmit mai departe acest meșteșug tradițional.

Pentru încondeiatul ouălor se folosește metoda „scrierii” cu un instrument special, numit condei, și ceară de albine încălzită. Pe oul fiert se conturează motive decorative cu ceară, precum: coada rândunicii, broasca, căpăstrul, cârja, fierul de plug, cărarea rătăcită, frunza de stejar, vioara, cuibul de rândunică, cuibul de viespi etc. După conturarea modelelor, oul se scufundă în vopsea roșie obținută pe cale vegetală în trecut, azi din coloranți sintetici. Pe ouă se mai „scrie” anul când au fost realizate și urările de: „La mulți ani!” sau „Hristos a înviat!”.

Alte articole:   Spadasinii Brașovului se antrenează la Cheile Grădiștei

În satul Cuciulata, ouăle se dăruiesc copiilor în prima și în a doua zi de Paști! Meșteșugul încondeierii ouălor, practicat în preajma sărbătorilor de Paști a dus faima localității Cuciulata peste hotarele satului.

Distribuie dacă îți place!
  1. Frumos obicei ardelenesc, se raspandeste si pi la hortodoxiii…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.