blog-logo

Oameni de lângă noi: Flavius Sebastian Sava

flavius sebastian savaAre 26 de ani, este inspector de misiune la Arhiepiscopia Sibiului, preşedinte la Centrul de Copii şi Tineret „Sfântul Sebastian” şi Membru la Alumni UAB. Flavius Sebastian Sava este cunoscut pentru taberele pentru tineret unde se face atât educaţie civică, cât şi creştin-ortodoxă. Este proaspăt căsătorit.

Reporter: Flavius, deşi eşti tânăr ai reuşit să realizezi foarte multe lucruri într-un timp foarte scurt, mai ales în lucru cu tinerii?

Flavius Sebastian Sava: Da, deşi sunt tânăr, consider că am o vastă experienţă în lucrul cu tinerii, în proiectele de tineret, mărturie fiind rezultatele. Totul a pornit dintr-o dorinţă de a-mi valorifica timpul altfel încă din timpul studenţiei. Am avut o ascensiune rapidă în managementul multor ONG-uri de tineret din Alba Iulia (unde am studiat). Am lăsat în urmă foarte multe amintiri frumoase, alături de oameni minunaţi cu care şi astăzi mai ţin legătura. O împlinire profesională a avut loc în toamna anului 2014, când am înfiinţat împreună cu alţi trei prieteni Asociaţia Centrul de Copii şi Tineret „Sfântul Sebastian” cu sediul în municipiul Braşov. Fiind dedicat muncii mele, arătând tuturor celor din jur că se poate face o diferenţă în societatea contemporană prin faptă, nu doar prin vorbă (sunt foarte mulţi care vorbesc, dar nimic concret, palpabil), pentru teoria fără fapte este zero.

Alte articole:   Licitație pentru continuarea lucrărilor la clădirea Olimpia, în vederea amenajării Muzeului Sportului și Turismului Montan

Rep.: Spune-ne despre proiectele Asociației pe care o conduci…

F.S.S.: Proiecte sunt foarte multe. Avem diverse proiecte punctuale mici ca durată, dar şi proiecte care ocupă foarte mult timp (mai ales partea de management, de pregătire). Printre ultimile proiecte o să amintesc de întâlnirea tinerilor din Zona Metropolitană Braşov, în data de 17 octombrie 2015, unde peste 500 de tineri au petrecut o zi împreună într-un program foarte divers, de la Sfânta Liturghie Arhierească, la workshop-uri tematice, conferinţe duhovniceşti şi momente artistice. De asemenea un alt proiect major al asociaţiei a fost şi este Festivalul Internaţional de Muzică Bizantină „Anton Pann”, derulat în perioada 11-15 noiembrie 2015, cinci zile pline de activităţi culturale și muzicale unde am avut participanţi profesori universitari, dar şi muzicieni români cât şi greci. Anul acesta am intrat într-o noua etapă de reorganizare, fiindcă echipa noastră de voluntari s-a mărit. La fel şi proiectele. Am început cu o întâlnire de tineret cu liceenii de la Colegiul Naţional Unirea şi Liceul Andrei Mureşanu, sâmbăta, 27 februarie. Aceste întâlniri au scopul de a familiarize tinerii cu astfel de activităţi, pregătind pentru sâmbătă 8 octombrie 2016, la Braşov, o întâlnire inter-judeţeană cu peste 800 de tineri. Mai lucrăm intens la organizarea unui program pentru Săptămâna Naţională a Voluntariatului, fiindcă fără oameni dedicaţi, care să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă acest cuvânt – voluntariat –  diversitatea termenului, profunzimea şi responsabilitatea activităţii care derivă din el, putem să cădem foarte uşor în necunoştinţă de cauză.

Alte articole:   Procesul verbal care demonstrează plata amenzilor nu mai trebuie trimis la Poliție

Rep.: Vine vara? Lucraţi şi în vacanţă sau luai o pauză?

F.S.S.: Vara este sezonul meu preferat, fiindcă atunci pot merge în taberele organizate de Asociaţia noastră împreună cu Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Sibiului, departamentul de tineret. Organizăm astfel de tabere de mai bine de şase ani şi  consider că într-un astfel de context tinerii văd frumuseţea naturii, comuniunii cu alţi tineri proveniţi din diferite zone ale ţării. Prin activităţile taberelor, aceştia intră în contact cu activităţi de educaţie nonformală mai puţin cunoscute în sistemul nostru educaţional de stat. Ei pot comunica cu un preot într-un mod firesc, având un program de rugăciune dimineaţa şi seara (fiindcă omul nu este doar trup, are şi suflet). Detalii despre tabere se poat vedea pe site-ul www.taberenationale.ro

Alte articole:   Se întrerupe curentul electric pe mai multe străzi din Săcele și Tărlungeni

flavius sebastian sava2Rep.: De unde această procupare şi dedicare pentru tineri?

F.S.S.: Îmi place foarte mult să petrec timp printre tineri, deoarece pot să le arăt exemple concrete de a-şi petrece tinereţea într-un mod constructiv, acceptându-şi fiecare tipologia psihologică personală (nu este recomandat să imităm alte persoane, fiindcă aşa ne pierdem pe noi înşine). Încerc să le arăt efectele asocierii cu oamenii toxici, care sunt şansele să îi transforme şi pe ei la fel, deoarece mintea, inima sunt ca o moară: ceea ce introduci în ea, lucrul respectiv, îl asimilează. Putem scuti mult timp din a repara prin a preveni. Un lucru stricat este mai greu de reparat (dar nu imposibil). Sinceritatea la fel este o calitate care din nefericire a dispărut la anumite grupuri sociale, sinceritate care ne duce spre adevăr şi, cum îmi place să citez cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, „Veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi” (Ioan.8.32). Şi, în final, este vorba despre asumarea faptelor bune şi mai puţin bune, fapte care au un efect asupra noastră, doar să conştientizăm ce fel de efecte au.

 

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate