blog-logo

Rețeta de sezon: Piure de urzici

Rețeta de sezon: Piure de urzici

piure de urziciPrietenii știu că de vreo șapte ani încerc să mă fac țăran la Tărlungeni. Tot de atunci, am bătut mai întâi un țăruș, apoi am săpat o groapă mare, am făcut o fundație, și încet-încet a prins contur și casa unde sper că în anii viitori să ajung, la un moment dat, să și locuiesc.

Cel mai mare farmec este să mănânci niște legume sau fructe pe care știi că le-ai sădit tu, cu mâna ta. Însă, primăvara, avem parte de cadouri de la Mama Natură. Urzicile, leurda, sunt două plante cu care suntem binecuvântați. Așa că, am pornit eroic și am adunat vreo două punguțe de urzici, când am făcut o scurtă pauză la săpatul grădinii. Fără mănuși. Cu mânuțele astea două am adunat bucată cu bucată și vreo două – trei zile m-a furnicat fiecare centimetru pătrat. Nu mă vait!!! Face bine la romantism. Pardon! Reumatism.

Alte articole:   Peste 400 de mii de români vor plăti rate mai mari

Mod de preparare. Părerea mea! (De fapt a mamei)

No, gata! Nu mă mai vait… Acasă, musai să clătiți urzicile cu apă rece. Ideal al ar fi să scoateți și toate firele de iarbă amestecate printre frunzele bogate în fier. Altfel, putem face foarte bine și un piure de iarbă… Puneți o oală cu apă rece la fiert. Când dă în clocot, puneți urzicile la fiert.

Separat, pentru două punguțe de-alea de la vând prietenii noștri rromi prin pieţe, luaţi o legătură de ceapă, o curăţaţi, o tocaţi mărunt, şi o puneţi la călit. După ce urzicile sunt fierte, le scurgeți și le tocați mărunt. Până aici, totul e ca în rețetele de pe Facebook. În continuare, am executat totul după indicațiile primite de la mama, care ea le are de la bunica și tot așa.

Alte articole:   Trafic deviat timp de 3 zile pe DN11, în zona intersecției cu DN10

Puneți urzicile în vasul în care ați călit ceapa (de preferat o tigaie înaltă sau o cratiță) și amestecați continuu. Adăugați o mână de pătrunjel tocat foarte mărunt, și una de leuștean (Ăsta e secret de la mama. Să nu spuneți la nimeni!). Iar ca să se închege un pic totul, aruncați un praf de mălai (făină de porumb). Să tot fie o jumătate de lingură. Amestecați vârtos, fără odihnă.

Unii pun făină. Mama spune că nu e bună la sănătate, așa că renunțați. Iar dacă vi se pare prea vârtos amestecul, am uitat să vă spun, nu aruncați zeama de la urzici. Cu ea faceți piureul mai moale sau mai tare, dar e bună și pe post de ceai sau chiar și pentru spălături pe cap, împotriva mătreții. La final, adăugați niște leurdă sau usturoi pisat.

Alte articole:   Masa caldă pentru elevi la Brașov. De la demagogia politică la aplicarea unei asemenea măsuri

Acum, toată lumea știe că o astfel de mândrețe de mâncare merge cu un ochi sau două sau trei… și niște hrean ras. Doritorilor, le mai spun că această delicatesă merge și cu mămăligă. Chiar și pentru domni/doamne.

Subsemnatul, Sebastian Dan, membru Guerrilla Cooking, rămân dator cu urarea de … Poftă Bună!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.