blog-logo

85 de ani de la nașterea tenorului Vasile Pop

85 de ani de la nașterea tenorului Vasile Pop
VASILE POPTenorul Vasile Pop s-a născut în comuna Dragu, sat Voivodeni, județul Sălaj, în data de 8 aprilie 1931. La vârsta de 14 ani ajunge în Cluj, unde face școala de electricieni CFR. Cu această coazie, ajunge și cântă pe la serbările școlii, în special melodii folclorice din zona sa de baștină.
Șansa vieții lui a fost să fie auzit de maestrul George Niculescu – Basu, care îl ia și îl duce la Școala Populară de Artă din Cluj, secția canto clasic, pe care o termină sub îndrumarea marii soprane Stela Simonetti, care îi rămâne şi maestra de canto pentru toata cariera.
Din timpul şcolii de artă începe să cânte în Corul Operei din Cluj, alături de Constantin Drăghici, Ioan Pisso, Ion Buzea şi Pompei Hărăsteanu.
În 1960, vine în Braşov şi câştiga concursul de prim tenor la Teatrul Muzical din Braşov, de unde se pensionează în 1981, dar rămâne colaborator până în 1990.
Printre operele unde tenorul a evoluat amintim Traviata, Lucia di Lamermoor (în afară de el nu a mai cântat nimeni în Brasov, dintre artiştii care erau angajati ai teatrului), Secretul lui Marco Polo (de la el nu s-a mai cântat în Braşov), Ţara Surâsului, Boema, Trubadurul, Liliacul, Lysistrata, Contesa Maritza, Văduva Vesela, Lăsaţi-mă să cânt, Plutaşul de pe Bistriţa, Crai Nou, Trandafirii Doftanei (compusă de Norbert Petri, mare personalitate a lumii muzicale braşovene) şi multe altele.
Vasile POP - Lucia di Lamermoor

Vasile POP – Lucia di Lamermoor

A cântat alături de Carmen Hananu, Elena Serban Szigeti, Margareta Ganga, Mia Munteanu, Geta Gava, Smaranda Gereanu, Neli Miricioiu, Liviu Butnau, Ion Gonţea, Remus Belicovici sau Jean Penciu, artişti cunoscuţi la vremea în plan local. Dintre personalitățile recunoscute în țară, dar și peste granițe, a cântat la Brașov cu Virgina Zeani, Tatiana Sanina, Cleopatra Melidoneanu, Teodora Lucaciu, marina Krilovici, Ion Dacian și Dan Iordăchescu. Ca un amănunt picant, maestrul Ion Dacian, de altfel prieten cu Pop, i-a spus, textual, „Vasile, cât eu sunt aici, tu la București nu ai loc, că îmi mânci pita”.

Alte articole:   România, locul 7 în lume în topul vaccinărilor anti-COVID cu ambele doze

Trebuie amintit faptul că, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui J. Kalman, soția lui a trimis impresari peste tot în Europa, unde se cânta din repertoriul lui Kalman, ca să faca o trupă pentru un spectacol-turneu. Doamna Kalman personal l-a ales pe Vasile Pop, ca solist principal, pentru spectacolul „Buna seara, domnule Kalman”, spectacol cu care s-a mers în turneu în Germania, Austria, Luxemburg, Belgia și România.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate