blog-logo

Interpelări brașovene pe tema Sănătății

Interpelări brașovene pe tema Sănătății

tuberculoza tbcZiua Mondială a Sănătății, marcată anual în data de 7 aprilie de către Organizația Mondială a Sănătății, aduce în prim-plan cele mai importante probleme de sănătate publică, campania din acest an fiind dedicată luptei împotriva diabetului.

În urma publicării rezultatelor studiului PREDATORR (evaluarea prevalenței diabetului în populația adultă a României) finalizat în prima parte a anului 2014, a rezultat că prevalența reală a diabetului în țara noastră este la peste 11% (în populația aflată între 20 și 79 de ani).

Conform datelor publicate de către Ministerul Sănătăţii, în România erau înregistraţi, la nivelul anului 2011, un număr de 796.803 (67% urban) persoane cu diabet zaharat, dintre care 14,5% insulino dependenţi. De asemenea, erau înregistrate 2651 (61% urban) cazuri de diabet juvenil. Valoarea incidenţei era de aproximativ 64.000 de cazuri noi pe an, iar incidenţa diabetului juvenil este estimată la 262 cazuri noi pe an (2010). Pe grupe de vârstă, populaţia cu diabet zaharat din România are 3% în grupa 0-14 ani, 62%  în grupa 15-64 de ani şi  35% în grupa de peste 64 de ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2030 există pericolul ca diabetul să reprezinte cea de-a șaptea cauză de deces pe glob.

Alte articole:   Șofer sub influența drogurilor, depistat pe Calea București

„În acest sens, vă întreb, domnule ministru, care este implicarea Ministerului Sănătăţii în campania de informare care ar trebui să se desfășoare la începutul lunii aprilie atât la nivel national, cât și la nivelul județului Brașov?”, se arată în ineterpelarea deputatului PNL Mihai Donţu.

Tot parlamentarul braşovean a solicitat precizări de la ministrul Sănătăţii şi asurpa strategiei de eradicare a tuberculozei. În țara noastră, în fiecare zi, 3 persoane mor din cauza tuberculozei în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu aceasta boală. România este încă țara, membră a Uniunii Europene, cu cele mai multe cazuri noi înregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticați cu tuberculoză este din România.

Strategia Națională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020 are ca scop reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creștere a aderenței la tratament, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Alte articole:   Şaguniştii, locul 4 la concursul International Tournament of Young Mathematicians

Trei dintre obiectivele specifice ale strategiei sunt: reducerea ratei generale a mortalității cauzate de tuberculoză la mai puțin de 4,3 la 100.000 de locuitori, scăderea generală a incidenței bolii și îmbunătățirea generală a capacității sistemului sanitar de a controla tuberculoza.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.