blog-logo

Brașovul a intrat primul în luptă în Primul Război Mondial, acum 100 de ani

Brașovul a intrat primul în luptă în Primul Război Mondial, acum 100 de ani

 

brasov bartolomeu 1916

Masacrul din Bartolomeu

În anul 2016, statul român aniversează 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, act istoric decisiv pentru realizarea statului național unitar român.

În campania militară din 1916, pe teritoriul județului Brașov s-au desfășurat o parte din cele mai importante lupte de pe frontul românesc (bătălia Brașovului, Pasul Predeal, Fundata – Giuvala, Vama Buzăului), iar orașul Brașov a fost cel mai important oraș transilvănean în care a intrat armata română (16/28 august 1916).

În Fundata există un monument, care este amplasat în curtea dispensarului din comună, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, căzut în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa Societății „Mormintele Eroilor“ și este realizat din piatră, iar împrejmuirea este asigurată de piloni uniți cu lanțuri. În partea inferioară este fixată o placă de bronz cu basorelief – atacul infanteriei. Pe latura frontală este săpată în piatră o inscripție aurită: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“.

De asemenea, terbuie amintit faptul că, în perioada celor patru săptămâni anterioare retragerii peste Carpați, pentru prima oară în istoria modernă a Transilvaniei, o parte din localitățile județului Brașov, în frunte cu orașul Brașov, au fost conduse de administrație românească (primar, prefect).

Alte articole:   Incidența cazurilor de COVID-19 este 1,35 în municipiul Brașov și 1,09 în județ

adrian gaborÎn acest context istoric important, sărbătorit la nivel național, Consiliul Judeţean Braşov şi Muzeul Judeţan de Istorie au prezentat astăzi un proiect cultural care să asigure o aniversare deosebită acestui moment. Pentru organizarea evenimentului, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor (foto), a precizat că se vor aloca de la buget 114.000 de lei, sumă ce va fi aprobată în plen în şedinţa de miercuri.

Proiectul „Brașov 1916” este expresia culturală a obligației morale a Brașovului de a participa la programul cultural european dedicat Primului Război Mondial cu un eveniment complex, profesionist, inedit, cu anvergură internațională dar specific istoriei locale, accesibil unei categorii foarte mari de beneficiari, de la elevi la seniori.

„Patrimoniul istoric local este prezentat în și lângă Casa Sfatului, «kilometrul zero» al culturii brașovene, prin intermediul unei experiențe culturale importante care include un festival internațional de reconstituire istorică, o expoziție muzeală cu bunuri culturale prezentate în premieră, o expoziție outdoor, un simpozion cu conferințe în aer liber, un volum de documente istorice / catalog expoziție, o arhivă digitală cu colectii personale. O experiență completată la final cu un modul de educație civică pentru elevii brașoveni dedicat cultului eroilor. «Brasov 1916» nu este un discurs despre învingători și învinși. El dă înțelesuri istoriei Brașovului Primului Război Mondial, iar acestea, împărtășite miilor de vizitatori, vor genera, la rândul lor, noi conținuturi care să îmbogățească viața culturală a Brașovului”, a precizat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

În cadrul proiectului va exista o expoziţia tematică „Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”, la Casa Sfatului, sala de expoziții temporare de la etajul I, o expoziția tematică outdoor „Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”,  ambele în intervalul iunie – octombrie 2016, Piața Sfatului

Alte articole:   Campanie de colectare a deșeurilor electrice, în weekend, la Brașov

De asemenea, va fi organizat Festivalul internațional de reconstituire istorică  „Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”, în zilele 26 – 28 august 2016, Piața Sfatului

nicolae pepene„Vor participa peste 70 de reenactori din România și străinătate. Membrii asociațiilor de reconstituire istorică vor aborda armata română, armata germană și armata austro-ungară, cuprinzând prezentări de armament și uniforme militare specifice Primului Război Mondial, scene de viață cazonă, revista de front, scene de instrucție de front etc.”, precizează Pepene.

Tot în cadrul acestei manifestări va fi şi un simpozion, în perioada 26 – 27 august 2016, Piața Sfatului. Acesta este prevăzut să se desfășoare în Piața Sfatului, într-un spațiu special amenajat lângă Casa Sfatului sau la Centrul Cultural Reduta (dacă vremea nu permite desfășurarea în aer liber) și se adresează publicului larg. Coferințele vor fi susținute de personalități culturale din România (se are în vedere și invitați din străinătate). La finalul conferințelor sunt programate filme artistice inspirate din tematica Primului Război Mondial.

Alte articole:   Vaccinul Pfizer ar putea fi aprobat, la sfârșitul lunii mai, pentru adolescenții cu vârste de la 12 ani

Vor fi implicaţi şi elevii din Braşov

După începerea anului școlar (septembrie 2016) se vor organiza lecții deschise de istorie în incinta spatiului expozițional Brașov 1916. Elevii, grup țintă foarte important al proiectului, vor fi conștientizați cu privire la însemnătatea momentului istoric din anul 1916 și importanța cultului eroilor, atât la nivel local, cât și internațional.

Elevii, coordonati de specialiștii muzeului, vor identifica spațiile sacre legate de Primul Război Mondial, cimitirele eroilor și monumentele istorice legate de campania din 1916, folosind volumul de documente și informațiile din expoziție. Apoi se vor organiza vizite, iar elevii, insoțiți de militari voluntari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, vor fi implicați în îngrijirea spațiilor sacre.

Distribuie dacă îți place!
 1. Este foarte bine ca se vor face astfel de activitati.
  Ar fi totusi de pus unele intrebari. Acest proiect cultural, Brasov 1916 a participat ca proiect la proiectele Primariei Brasov si nu a luat, dar deodata Consiliul Judetean a facut rost de bani pentru acest eveniment cultural.
  Surse din alt ziar ne spun ca banii au fost „economisiti” de la deszapezirea Brasovului, dar mai sunt cateva luni de iarna din acest an, din cate stim.
  Cu alte cuvinte banii pentru acest proiect se acorda ilegal.
  D-ul Pepene face cum a facut si la Rasnov, actinui culturale pe bani f. multi obtinuti din fortarea bugetului si cheltuieli netransparente.
  Consiliul Judetean se pare ca nu a invatat lectia celor urmarti penal si incepe din nou sa cheltuie aiurea banii publici.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate