blog-logo

Sănătatea bolnavă: asistența medicală în școli, subfinanţată şi în criză de personal

Sănătatea bolnavă: asistența medicală în școli, subfinanţată şi în criză de personal

medic scolarPrimăria Brașov a solicitat Ministerului Sănătății, prin Direcția de Servicii Sociale,  suplimentarea numărului de medici și asistente medicale pentru cabinetele școlare. Situația este îngrijorătoare și ar trebui avută în vedere după ce zeci de copii din întreaga țară s-au simţit rău în timpul programului şcolar.

Primăria Braşov a încheiat cu Direcţia de Sănătate Public (DSP) contractul nr. 1313/27 ianuarie 2016, prn care s-a stabilit plata pentru cele 60 de persoane angajate la serviciul de Asistenţă Medicală, personal insuficient pentru cele 72 de unităţi şcolare din municipiul Braşov. Conform organigramei aprobate, mai sunt necesare încă 28 de persoane, dar locurile sunt vacante din cauza lipsei de personal.

„Conform Ordonanţei Ministerului Sănătăţii nr. 1668/2011, privind metodologia de examinare a stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, ar mai fi necesare încă 50 de posturi”, a declarat pentru newsbv.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Pentru cei 60 de angajaţi existneţi la începutul anului şi cele 28 de posturi suplimentare, necesarul pentru salarii est de 2,84 milioane de lei pentru 2016, dar de la Ministerul Sănătăţii s-au alocat doar 2,063 milioane de lei. În data de 16 martie, erau doar 58 de posturi ocupate, 33 vacante, dintr-un necesar de 138.

Alte articole:   Tichete sociale de 500 de lei pentru elevi. Cererile se depun în prima zi de şcoală

În unităţile şcolare şi preşcolare din Brașov asigură asistența edicală opt medici și 42 de asistente medicale, la o populație preșcolară de 5847 de elevi și școlară de 14.427 de elevi, pentru care s-au făcut 2475 de acţiuni de prevenţie. Cabinetele studențești sunt deservite de 2 medici și trei asistente, pentru 18.969 de studenți.

În privinţa cabientelor stomatologice şcolare, nu există medici şi asistente pentru elevi, iar pentru studenţi sunt terimedici şi două asistente.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.