blog-logo

Atenţie! Pietonii pot fi amendaţi chiar dacă trec pe zebră

Atenţie! Pietonii pot fi amendaţi chiar dacă trec pe zebră

accident trecere de pietoni griviteiPietonii pot fi amendaţi, chiar dacă traversează pe trecere semnalizată prin marcaj și indicator. Iar aceasta nu o spune oricine, ci un polițist. Newsbv.ro i-a cerut acestuia o opinie referitoare la mulţimea de accidente care au avut loc în Braşov pe trecerea de pietoni.

Răspunsul acestui a a venit Facebook. Marian Godină spune că a sancționat un pieton, deși acesta traversase pe trecere semnalizată prin marcaj și indicator. „L-am sancționat pentru că a traversat fără să se asigure“, mai spune Marian Godina.

Iată textul integral postat de poliţist pe contul său de socializare:

„Am primit numeroase mesaje din partea brașovenilor în care mi se cerea o părere în legătură cu numărul mare de accidente rutiere ce au avut loc în ultima perioadă în municipiul Brașov, accidente în care pietoni au fost loviți în timp ce se aflau în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. Am o părere însă ea nu trebuie să fie interpretată ca fiind una oficială din partea Poliției Brașov. E opinia mea, a unui polițist rutier și știu că îmi va aduce multe critici dar mi-o asum și nu mă las de obiceiul de a spune exact ce am în cap. Am postat mai demult un text în care relatam cum am sancționat un pieton, deși acesta traversase pe trecere semnalizată prin marcaj și indicator. L-am sancționat pentru că a traversat fără să se asigure.
Mai pe românește, s-a aruncat pe trecere ca în piscină. Articolul de lege pe care l-am invocat lasă loc de interpretări gramaticale. El sună cam așa: Articolul 72, alin. 3 din OUG 195/2002 : Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, NUMAI DUPĂ CE S-AU ASIGURAT că o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic. Virgulele sunt exact așa cum le-am pus mai sus. Unii înțeleg că trebuie să te asiguri doar când treci pe la colțul străzii, în lipsa trecerilor de pietoni, eu am înțeles că trebuie să te asiguri indiferent pe unde ai trece, chiar și pe trecere. Procesul-verbal nu a fost contestat, așa că nu știu cum ar interpreta un judecător. Postarea de pe Facebook mi-a adus chiar și o reclamație la IPJ Brașov, o persoană sesizând că polițistul Marian Godină îi defavorizează pe pietoni.
Lăsând la o parte articolele de lege, cred că e mai mult decât normal să te asiguri când te angajezi în traversarea străzii, chiar și pe trecerea de pietoni. Nu știu care sunt statisticile oficiale, dar eu, în cariera mea de polițist rutier, am fost la mult mai multe accidente cu pietoni accidentați pe trecere, decât la accidente cu pietoni loviți traversând aiurea prin loc nepermis. De ce oare? E lesne de înțeles: cei care traversează printre mașini, aiurea, deși încalcă legea și se expun mult mai tare la accidente, se asigură temeinic. Acum sper să nu înțeleagă cineva că încurajez traversarea prin locuri nepermise! Am spus de multe ori asta: e foarte probabil, ca în timp ce mă aflu în mijlocul unei intersecții, dirijând traficul, să fiu lovit de vreo mașină. Acolo sunt apărat doar de atenția mea și de o vestă verde, reflectorizantă. Pot fi lovit de vreun șofer neatent, beat, adormit, bolnav, drogat, fără frâne etc. Dar niciodată nu voi fi lovit în calitate de pieton traversând pe trecerea de pietoni. Asta e imposibil. Chiar nu are cum. Mă asigur mereu temeinic și nu traversez până nu văd că mașinile sunt oprite. Dacă au oprit cele de pe benzile 1 și 2, mă aștept ca pe banda 3 să vină Dorel, așa că aștept până apare și Dorel și văd că oprește.
Am prioritate, DA. Dar cu ce o să mă încălzească prioritatea aia pe patul de spital??? Sau mai rău, cu ce o să mă ajute dacă pe crucea mea o să scrie „Aici odihnește cel ce a avut prioritate”? Când traversați pe trecere, închipuiți-vă că treceți calea ferată. Asigurați-vă cât e nevoie și dacă vedeți că Dorel nu prea mai poate opri…mai așteptați. Până și semaforul are culoarea galbenă înainte de a apărea roșu, pentru a-i da timp șoferului să oprească. Pășiți ușor pe trecere, uitându-vă spre șoferul care se apropie și nu vă continuați deplasarea până nu se oprește. Dați-i galben înainte de roșu! În legătură cu permisele de conducere reținute pe această temă, vă asigur că polițiștilor rutieri din Brașov nu li se poate reproșa nimic, au răspuns la acest fenomen reținând grămezi de permise șoferilor ce nu acordă prioritate pietonilor. Mai nou, au fost instalate denivelări pentru reducerea vitezei la aproape toate trecerile de pietoni. Nu vreau să comentez prea mult această soluție, pe mine unul mă enervează rău acele denivelări, dar dacă unii nu pot fi determinați altfel să încetinească în apropierea trecerilor, prefer să „moară” amortizoare decât oameni. Poate că niște semafoare cu buton ar fi mai indicate. Dar și dacă traversezi strada pe verde poți fi lovit. Rămân totuși la părerea că cea mai bună soluție e ca pietonii să se asigure temeinic și să nu considere trecerea de pietoni un loc în care devin invincibili“.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Brașovul, singurul oraș care se vrea cu pretenții din România, dar nu are colectare selectivă
 1. Cum sunt defavorizati?
  Daca el nu se asigura eu ce sa ii fac? O masina care ruleaza cu 50 de km/ora nu se opreste instant pentru ca un pieton se crede buricul pamantului! Eu stiu ca de mici copii sunt invatati sa se asigure, sunt lucruri esentiale!

  Reply
  • Inaintea unei treceri de pietoni nu se ruleaza cu 50 km/h, da?

   Reply
   • ba da se ruleaza in cazul in care nu este nici un alt indicator care sa oblige reducerea vitezei la X Km/h, a incetini este alta treaba si se numeste condus preventiv

    Reply
    • Nu am carnet si stiu législatif mai bine. Fa-mi o favoare si du carnetul inapoi.

     Reply
    • Te rog sa citesti Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat de HG 1391/2006, la punctul i, art. 123 de mai jos.
     Te vei putea lamuri ca nu e condus preventiv, ci obligatie legala:
     Art. 123
     Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h în localitati sau 50 km/h în afara localitatilor, în urmatoarele situatii:
     a)la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
     b)în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mica de 50 m;
     d)la trecerea pe lânga grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent daca acestea se afla în mers sau stationeaza pe partea carosabila a drumurilor cu o singura banda de circulatie pe sens;
     e)la trecerea pe lânga animale care sunt conduse pe partea carosabila sau pe acostament;
     f)când partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mâzga sau piatra cubica umeda;
     g)pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare;
     h)în zona de actiune a indicatorului de avertizare „Copii” în intervalul orar 7,00-22,00, precum si a indicatorului „Accident”;
     i)la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, când drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, în imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze în traversare;
     j)la schimbarea directiei de mers prin viraje;
     k)când vizibilitatea este sub 100 m în conditii de ceata, ploi torentiale, ninsori abundente.

     Reply
     • Te rog sa inveti sa citesti: „când drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, în imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze în traversare”. Daca esti prea redus din punct de vedere intelectual sa intelegi un text clar, atunci nu mai comenta pe internet.

     • Ar trebui sa citesti tu mai bine.
      Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h în localitati sau 50 km/h în afara localitatilor,DECI SCRIE 50KM/H
      si
      i)la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, când drumul public are cel mult o banda pe sens.
      Ce te faci daca drumul are cel putin doua benzi pe sens domnule STIE TOT?
      Si crezi ca daca te loveste masina cu 30 Km/h scapi?

 2. Bai, boule militian

  Pe trecere se asigura idiotu care invirte covrigu.
  la asemenea perla esti de rahat, da-ti demisia si trage-ti si un glont in cap.
  Cum, dracu, poti sa aberezi, ca pe trecere, atentionezi, pietonu>
  ce idiot, analfabet, esti!

  Reply
  • @Cristi: Daca tu vei fi urmatorul calcat, o voi numi selectie naturala.

   Reply
  • Mai Borcea ca nu iti pot spune Domnule la modul in care ai formulat comentariul referitor la postarea lui Godina care este 100% veridica, esti un idiot!
   Te poftesc sa treci ca vaca pe trecere in cea mai aglomerata zona din orasul tau, eventual intr-o seara cand ploua si sa vedem daca selectia naturala isi face treaba.
   Trecerea de pietoni face traversarea mai „sigura”, nu iti da tie dreptul sa treci cum vrei si cand vrei.
   O masina mica o mai poti opri dar un autobuz sau mastodont de 25t mai greu.
   Iar legat de gloante in cap, cei care ar trebui sa primesca cate unul esti tu si restul celor ce gandesc ca tine.

   Reply
  • Handicapat mintal ce esti!!!!pietonul isi protejeaza propria viata asiguranduse inainte de a traversa!!!!!

   Reply
  • ma prostu puli care te intitulezi Cristi Borcea , vreau sa iti spun doar ca mata cand te-o proiectat mai bine proiecta un cacat , cum plm sa spui ca sa ma asigur eu de la volan daca tu stai in povesti cu un coleg de serviciu spre exemplu langa trecerea de pietoni , eu ma apropii de trecere vad ca vb 2 oameni ,care nu intentioneaza sa treaca strada , si cand mai am 3-5 m pana la trecere , se gandeste unu sa treaca si ca un bou cum zici ca esti,te uiti doar inainte si te duci , imagineaza-ti cum opresc eu masina atunci ?nu prea pot , sau de fiecare data cand sut oameni langa trecere pe trotuar sa merg cu 30 la ora , sa fac o coloana de 3 km in spate ?
   Este o lege nescrisa , grijeste-te tu in plm , ca nimeni nu da 2 bani pe altcineva si sa fie si nencunoscut,Nustiu uni in Romania chiar sunt idioti !! Prost sa fi noroc ca esti … Si sa o luam asa simplu ca pt tine !! Soseauna ,drumul , autostrada sunt pt autovehicule,trotuarul e pt tine si mata , asa ca fi mai atent cand treci drumul sau ii vedea tu….

   Reply
 3. Prin urmare trecerile de pietoni sunt acele zone pe unde o poti zbuchi de partea ailalta a strazii legal daca: nu circula masini, daca nu e politia prin apropiere si daca nu re grabesti. Sunt atat sofer cat si pieton deci vreau sa stiu cand si cine are prioritate…. o lege clara. Soseaua e a pietonilor sau a soferilor???

  Reply
  • Ai prioritate legal vorbind atunci când traversezi pe trecerea de pietoni, cu condiția să te asiguri înainte de a trece, dar cu ce te încălzește asta dacă vine un bou cu 100 km/h și te spulberă de pe trecerea de pietoni? Prefer să nu mor ca prostul doar pentru că legea spune că am dreptate. Cu ce te încălzește, mort fiind, că șoferul va face pușcărie? (Sau nu, vezi cazul Huidu…)

   Reply
  • Carosabilul e al tuturor, in zonele marcate… Pe trecere, n-ai voie sa o „zbughesti”(scrie in lege)!
   Daca nu e politia prin apropiere, poti face orice, asa procedeaza unii.

   Reply
 4. daca te asiguri nu vad cum sa nu vezi boul ala ca vine cu o suta la ora ..:)
  nu stiu in Brasov o trecere de pietoni in asa fel incat sa ii permita lu bou o suta la ora si tu sa nu vezi asta.

  Reply
 5. La trecerea pentru pietoni ar fi indicat un semn stop pentru pietoni. Atunci s-ar asigura si ei. Iar ca ajutor pentru șoferi ,și un colac de salvare pentru pietoni ar trebui ca fiecare trecere de pietoni să fie luminată suplimentar cu lumină de pe stâlpi. Ar mai trebui sa fie obligatorie purtarea unor banderole reflectorizante de către pietoni după înserare când circulă pe trotuar sau pe drumul public.

  Reply
 6. @Omg
  Atunci cand internetul va fi al tau, nu o sa mai comentez.
  Pana atunci, te invit sa sa te referi la propriul intelect, pe care sper sa il stapanesti cu neuron cu tot.

  Reply
 7. Din păcate pt dl Godină, nu s-a contestat procesul verbal, asa cum bine spune si dânsul! Ar fi fost anulat, pt ca dl Godina stie, de fapt, foarte bine, ca interpretarea este exact asa: asigurarea se face doar cand treci pe „la cotul străzii…” Pietoni NU trebuie să se asigure, aceștia pot fi orbi, surzi, cu retard mintal sau aflați in stare de ebrietate, sub medicație…etc! Înainte să vorbiți numai tâmpenii, informați-vă! Iar pentru șoferii care cred că pietonii TREBUIE sa faca ceva: repede cu carnetul la poliție și predați-l!

  Reply
  • LA trecerea de pietoni semaforizata , trebuie sa te asiguri! Nu? Si daca vine pomperu , militianu sau amulatieru?,daca nu ii prind franele cA asa o fost sa fie ? Ha?Bai oamenilor, instinct de suprevietuire nu aveti? Pe bune?!aia cu duceti carnetu ,majoritatea nu aveti carnet sau sunteti Sunday drivers..shhhh!!!

   Reply
   • Nu, nu trebuie! Dar faptul că există șoferi care nu cunosc codul rutier și au păreri in loc de informatii corecte se reflectă în nr de accidente din Brasov! (Btw, carnet de 25 de ani si peste 1,5milione de km conduși, FARA evenimente în trafic cu pietoni;) dar ce-i drept eu nu astept de la pietoni sa se asigure, ma asigur eu! Asta e diferența!

    Reply
   • das, daca vin autovehiculele mentionate de tine, iar acestea sunt in misiune, pietonilor le este interzisa traversarea! Indiferent daca culoarea semaforului le da acest drept. Lasati-l pe Godina, circulatia este reglementata prin lege. Daca lovesti un pieton pe trecere, n-o sa te intrebe nimeni daca ala s=a asigurat sau nu. Cel care conduce, este responsabil. Pietonul, ARE prioritate cand se sfla pe trecere. De la virgula aia nenorocita, nu reiese clar daca el este obligat sa se asigure cand traverseaza prin locuri marcate, sau cand traverseaza in lipsa acestora, doar pe la coltul strazii, cand nu are prioritate… O virgula! Cine stie sa o inteleaga, bine, cine nu, intelege pe dos.
    Drumuri bune!

    Reply
 8. Sebastian Nu cred ce scrii.Un sofer cu peste 1,5 milioane de km condusi nu o sa spuna niciodata ce spui tu,ala te ia si la bataie daca sari pe trecerea de pietoni,pentru ca stie ca din cauza unuia care gandeste asa poate merge la puscarie sau mai rau.Sii ca sa faci atatia km in 25 de ani artrebui sa fii cel putin sofer pe TIR,iar eu sunt sofer de TIR de mai mult timp si u cred ca am facut atatia km,ca doar nu mergi non stop.,si nici nu cred ca ai facut Rusia sau tarile arabe.Si daca ai fi condus in strainatate ai fii vazut ca pietonii nu trec pana nu se opreste masina.

  Reply
 9. Bine ca mai sunt si POLITISTI care nu considera trecerea de pietoni ca fiind o continuare a trotuarului.

  Reply
 10. deci sun intro zona de presemnalizare cu o masina in fata, la culoarea verde pleaca misina din fata las o oarecare dist trec si eu tot pe verde dar pe marcaj se angajeaza o persoana fara sa se asigure si incet dupa ce trece persoana se schimba si culoarea la semafor dar eu sunt trecut de el ce fac astept in pozitia care sunt un pic pe marecaj pana se schimba din nou culoarea in verde desi vizibilitatea este mai redusa din cauza pozitiei masinii

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.