blog-logo

Balul Măscăricilor din Șchei, la ediția a şasea

Balul Măscăricilor din Șchei, la ediția a şasea

Parada MascaricilorAsociaţia Şcheii Braşovului în colaborare cu Muzeul de Etnografie organizează cea de a şasea ediţie a tradiţionalului „Bal al Măscăricilor”.

Evenimentul este prilejuit de o veche tradiţie din Şcheii Braşovului, „Lăsata secului” desfăşurată în acest an în ziua de 26 martie, începând cu ora 11.00, la Muzeul de Etnografie (Bulevardul Eroilor nr. 21).

În trecut, la Balul Măscăricilor, copii – ziua, iar adulţii seara, ieşeau pe străzi în haine pnosite şi întoarse pe dos, cu feţe vopsite cu cărbune şi cu ciorapi de mătase traşi pe cap.

„Într-o atmosferă de veselie, cei mici erau primiţi de rude şi ospătaţi cu croapăne (gogoşi). Cei mai mari, la lăsarea serii, ieşteau din curţi costumaţi în diferite personaje amuzante şi porneau în alai zgomptos pe străzi, oprindu-se pe la prieteni şi rude, unde serveau croapăne şi se cinsteau cu vestitul rachiu al trocarilor, făcut din zahăr ars şi chimen. Petrecerea pe străzi și în case ținea până târziu în noapte”, spune dr. în istorie Alina Mandai, şef de serviciu la Muzeul de Etnografie Braşov.

Alte articole:   Monitorul Oficial va fi accesibil gratuit integral online. Noul format va permite inclusiv căutarea în interiorul documentelor

Acest moment ritual uitat în ultimii 60 de ani a fost reînviat în 2011 şi face parte dintr-o succesiune de gesturi şi momente simbolice (travesti, zgomote, petreceri în exces), care semnifică sfârşitul ANului Vechi Agrar şi intrarea în cel Nou şi coincide cu intrarea în Postul Paştelui.

 

Distribuie dacă îți place!
  1. copie noua dupa fărsang, cu gogosi cu tot

    Reply
  2. O mascarie…astia suntem…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate