blog-logo

Se va aproba referendumul pentru construirea unui nou spital regional la Brașov?

Se va aproba referendumul pentru construirea unui nou spital regional la Brașov?

medici operatieAsociaţia Noul Spital al Brașovului a depus zilele trecute, la Registratura Primăriei Brașov, solicitarea oficială referitoare la organizarea referendumului prin care brașovenii să se pronunțe asupra strategiei legate de construirea unei unități medicale la standarde europene, cu caracter public, clinic, de urgenţă şi regional.

Această solicitare survine în urma votului unanim a celor peste 400 de membri ai Asociației, exprimat la 1 martie 2016, la ultima adunare generală a acesteia. Documentația a fost adresată atât primarului Brașovului, cât și consilierilor locali care, conform legii, au posibilitatea de a introduce pe ordinea de zi discutarea acestei propuneri (primarul sau o treime din numărul consilierilor locali în funcție).

Întrebarea propusă de reprezentanții Asociație pentru a se regăsi pe buletinele de la referendum este următoarea: „Doriţi ca resursele comunităţii din următorii ani să fie utilizate pentru construirea unui nou spital, modern, public, clinic, de urgență, în loc să se folosească pentru extinderi/renovări ale actualelor clădiri ale spitalelor din Brașov? – DA  / NU”.

De asemenea, reprezentanții Asociaţiei Noul Spital al Brașovului au solicitat prefectului Brașovului, ca reprezentant al Guvernului, să solicite o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu ministrul Dezvoltării Regionale pe tema necesităţii construirii spitalului regional al Regiunii Centru la Brașov şi nu la Târgu Mureş, ţinând cont de argumentele potrivit cărora locaţia de la Târgu Mureş nu se califică pe criterii strategice, teritoriale, demografice şi economice.

Alte articole:   Știți de promoțiile la carburanți din această perioadă în benzinăriile din Brașov?

În pofida campaniei declanșate de câteva luni pe această temă, oficialii de pe malul Dâmboviței evită să aibă o reacție asupra acestui subiect, în contextul în care acuzațiile sunt grave, referindu-se la favorizarea pe criterii politice a unor zone și nu pe criterii transparente, publice – a se vedea decizia de a se ridica un spital nou la Craiova, deși acolo funcţionează cel mai mare spital monobloc din România, care poate fi modernizat pe fonduri europene.

Totodată, prefectului în funcție al Brașovului i s-a cerut sprijinul pentru declararea, tot pe baza unei documentații „beton”, a priorității naţionale pe care Braşovul o are la construirea unui spital monobloc corespunzător, după ce oraşul nostru a fost defavorizat pe faţă și în perioada 1965 -1970, când i s-au repartizat fonduri suficiente doar pentru un proiect de spital mic, de 600 de paturi, în loc de unul cu 1.400 de paturi, cum era necesar şi după cum au solicitat și autorităţile locale de la acea vreme.

Distribuie dacă îți place!
 1. E clar ca asta e o actiune politica mascata. Pentru ca daca era pe bune chestia asta nici nu se mai intampla. Ce e greu de inteles: Nu va fi nici un spital regional la Brasov. Simplu.Pentru ca Tg Mures are traditie in medicina, scoala de medicina de renume MONDIAL. SMURD de acolo a pornit. Clujul e aproape. De la Brasov ce a pornit in sanatate? Trenul spre Cluj sau spre Bucuresti.

  Reply
  • Hello, again!
   Fac eforturi să nu mă apuce râsul în faţa unor silogisme atât de „subţiri”… Cum ar putea cineva cu scaun la cap să spună că Braşovul nu se califică pentru a deveni locaţia unui spital regional al României în lipsa unor criterii privind această situaţie? Cum ar putea cineva să concluzioneze pe această temă, pe baza unor criterii despre care el doar CREDE că ar fi cele corecte? Spitalul Regional se înfiinţează în primul rând pe criterii strategice teritoriale, demografice, economice, etc ale populaţiei deservite! Unul dintre criteriile despre care Geta crede că ar califica Tg. Mureşul ca locaţie a unui spital regional, acela al apropierii de Cluj, este de fapt, unul de excludere! Tocmai pentru a anula acest tip de discurs semidoct de tip Geta am solicitat (vezi textul articolului!) ca Ministerul Sănătăţii să facă publice aceste criterii, să le pună în discuţie publică în mod transparent! Eu le cunosc pe cele europene, din pregătirea mea în managementul sănătăţii publice, dar accept şi faptul că unii din Minister vor să decidă pe alte criterii (în speţă politice), sub umbrela unor idei ca şi cele expuse de geta mai sus! Trădare-trădare, dar s-o ştim şi noi! Instituţia nou-construită va genera calitatea actului medical, prin facilităţile noi, prin dotările noi şi prin specialiştii noi! Să nu spuneţi că Braşovul nu-i are, că voi fi de acord! Dar că nu vor veni tineri români bine pregătiţi din toată ţara sau chiar din toată lumea când se va şti de noul spital, asta nu o mai cred! Punând problema la fel ca Geta, blocaţi dezvoltarea medicinii în Braşov! Sau poate asta doriţi! Nu cumva aveţi interese ăn zona spitalelor private? Ce mai concurenţă peste vreo 3-4 ani!!!

   Reply
  • Şi, deşi nu aştept un răspuns, întreb şi eu retoric: Măi, creştinilor, vouă chiar nu vă trebuie în Braşov un spital modern de urgenţă în care să puteţi fi trataţi, voi şi familiile voastre, când veţi avea nevoie? Atunci de ce atâtea cozi de topor pe metrul pătrat? Să fiţi iertaţi!

   Reply
 2. care asociatie?
  GRIGORESCU OVIDIU DAN PENTRU ASOCIATIA NOUL SPITAL AL BRASOVULUI Petent

  Şedinţe
  16.12.2015
  Ora estimata: 09:00
  Complet: C-MIERCURI-ASOCIATII
  Tip solutie: Respinge cererea
  Solutia pe scurt: Respinge cererea formulată de petentul GRIGORESCU OVIDIU DAN, privind înscrierea în Registrul special ţinut la Judecătoria Braşov a „ASOCIAŢIEI NOUL SPITAL AL BRAŞOVULUI”, în vederea dobândirii personalităţii juridice. Cu drept de apel în 5 zile de la comunicare. Declaraţia de apel se va depune la Judecătoria Braşov.

  01.02.2016
  Ora estimata: 09:00
  Complet: C-LUNI-ASOCIATII
  Tip solutie: Admite cererea
  Solutia pe scurt: Admite cererea petentului. Dispune înscrierea în Registrul special ţinut la Judecătoria Braşov a „ASOCIAŢIEI NOUL SPITAL AL BRAŞOVULUI” în vederea dobândirii personalităţii juridice.
  Document: 01.02.2016

  NIMIC NU VA IESE DIN PRIMA…AAA SI NU AVETI PERSONALIATE JURIDICA…AAA ..NICI NU VA TREBUIE..CA ASA E IN POLITICA…

  Reply
  • Asociaţia Noul spital al Braşovului
   Nr. înscrierii în R.A.F. 4/10.02.2016
   CIF 35718934

   În concluzie: Denaturare ordinară a adevărului juridic!
   Şi atunci, care Secret Service?
   AAA, nu a fost decât o încercare de manipulare! Nimic nu vă iese din prima… AAA, şi nu aveţi nici identitate publică…AAA, Nici nu vă trebuie…Că aşa e în politică…
   PS: SS, nu te mai forţa în viitor, că nu vei mai căpăta de la mine vreo replică. S-a înţeles că nu te interesează problema pusă în discuţie, ci doar aducerea ei în derizoriu. Ai ceva pregătire pentru asta, dar se pare că nu destulă! Hai reciclare!

   Reply
 3. Domnule Dan Grigorescu, eu ti-am mai scris si nu ai vrut sa ne dai numele celor care boicoteaza nedrept acest proiect.Pacat, am fi meritat sa stim. Eu sunt convins ca acest spital nu se va face( lasa ca se arunca bani in moldova si oltenia pe spitale noi care nu functioneaza), nici aeroportul nu se va face, nici o autostrada nu se va face. Stii de ce? Deoarece nu avem oameni influenti si competenti in guvern si/sau in primarie, brasoveni, nu avem companii mari cu capital romanesc in brasov, care sa aiba influenta unde trebuie.Doar nu crezi ca multinationalele care fac fabrici in bv le si pasa de brasov? Dimpotriva, chiar deloc. Vezi cluj unde a ajuns datorita politicienilor din cluj care s-au perindat pe la guvern. Sunt foarte trist ca un oras ca brasovul, odata cu oameni competenti si EFICIENTI, a ajuns o ferma a multinationalelor cu salarii de mizerie si cu oameni de rang inferior, caci ASTA ESTE BRASOVUL ACUM, UN ORAS TRIST, SLAB DEZVOLTAT,LA NIVEL DE EVUL MEDIU, OAMENI NEPREGATITI, NECALIFICATI IN TOATE DOMENIILE, UN ORAS MIZERABIL, MATERIAL SI UMAN.
  PS iti recomand sa emigrezi intr-o tara civilizata, caci in bv nu mai sunt sperante.
  Semnat: Un om de bine

  Reply
  • Domnule Ovi,
   Credeți că sunt eu acela care să cunoască „numele celor care boicoteaza nedrept acest proiect”? Nu le cunosc, din cel puțin două motive: 1. pentru că nimeni n-a avut curajul să se opună proiectului, cu nume și prenume, în spațiul public; 2. pentru că aceia care au motivele lor (economice, politice, iraționale chiar!) nu o vor face niciodată.
   Totuși, acum, o dată cu solicitarea de a se organiza acest referendum (primul, din câte știu eu, în Brașov de la 1989 încoace), se va putea vedea cine din Consiliul Local se va opune intrării pe ordinea de zi a acestei probleme, fie direct, fie invocând diferite motive (c-o fi, c-o păți…, că nu este momentul, că este degeaba, că…). Dacă trecem și de acest hop, vom putea afla cine se va opune prin vot organizării referendumului, atunci când această idee va fi discutată în CL.
   La modul general, un răspuns vă puteți da și singur, citind presa ultimelor luni. Căutați-i pe aceia care susțin „renovarea” (citește „cârpirea”) clădirilor necorespunzătoare ale spitalelor din Brașov (studii de fezabilitate, lucrări cu dedicație, etc), pe aceia care ar putea să deschidă această discuție la București (senatori și deputați de Brașov), etc.
   La final, nu-i uitați pe politicienii cu „sânge în instalație” de la Craiova, care au reușit (pe șest!) să-și atribuie fondurile de construire a spitalelor regionale deși au cel mai mare spital monobloc din țară (inițial de 1600 de paturi), construit o dată cu „blocul de nefamiliști” de la Brașov (de 600 de paturi, care după „renovare” se va micșora la 500). Ăștia din urmă sigur nu vor nimic la Brașov!
   PS: Nu uitați că la Brașov (scuze, în orașul Stalin!) funcționa (de bine, de rău) un aeroport civil prin anii 60. L-au desființat când le-a venit mai bine! Iar denumirea de Stalin, în loc de „Orașul Coroanei-Kronstadt”, oraș cosmopolit, cu 40% etnici germani în componență nu a însemnat nimic altceva decât dorința de a-l anihila, de a-l șterge de pe harta orașelor IMPORTANTE ale României! Nici nu știți câtă tulburare s-a stârnit la București, pe vremuri, când oameni inteligenți au ajuns la concluzia că Brașovul este cea mai bună locație pentru a fi capitalea României! Și câți mai trăiesc din aceia care nu ne iartă, nouă brașovenilor, faptul că ne-am „mișcat” în 1987! Mai doriți nume? Eu nu le știu, poate le aflați Dumneavoastră!
   PPS: Dar, cu toate acestea, nu emigrez! Să emigreze ei! Eu am copii de crescut!

   Reply
 4. Eu doresc multa sanatate si succes tuturor oamenilor care vor sa modernizeze societatea noastra. Va tin pumnii domnule Grigorescu Dan, doar atat mai pot face, sa aveti putere sa realizati acest proiect.
  PS Eu nu sunt optimist in legatura cu societatea romaneasca, asa ca am emigrat, dar nu am sa uit orasul unde m-am nascut, crescut si educat inspre folosul altora. Trist, nu-i asa?

  Reply
  • Vă mulțumesc din suflet pentru susținere, din partea membrilor ANSB. Sper să se înțeleagă că, inclusiv de departe, proiectul noului spital poate fi ajutat cu sinceritate și fără spirit distructiv. Respectul meu !

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov