blog-logo

Maria Grecea: Noua lege a adopţiilor vine în ajutorul copiilor abandonaţi

Maria Grecea: Noua lege a adopţiilor vine în ajutorul copiilor abandonaţi

maria greceaÎn plenul Camerei Deputatilor, care a fost cameră decizionala, a fost adoptata ieri, 16 martie 2016, o lege care, deși a fost initiata de Guvern, aceasta s-a inspirat într-o proporţie majoră dintr-o lege depusă în 2014 de mai multi deputati PNL, a anunţat deptuatul liberal Maria Grecea (foto).
Aceasta proiect nou adoptat modifică şi completează Legea 273/2004 privind adopţiile.
„În Romania , situatia copiilor abandonati a fost dezbatuta atat de presa cat si de politicieni, dar masurile au interziat să apara. Acest lucru ducea la o situatie dramatica prin care copiii ramaneau institutionalizati, in niste conditii pe care le cunoastem cu totii, desi erau familii care le puteau oferii o viata normala, o siguranta si o liniste sufleteasca.
In Romania, avem anual peste 60.000 de copii institutionalizati si peste 1000 sunt abandonati anual in spitale. Cu toate acestea, numărul copiilor adoptabili, dar şi numărul familiilor declarate ca fiind potenţial adoptatoare, era incredibil de mic, undeva în jurul cifrei de 3000”, a declarat Maria Grecea.
Din datele oficiale obţinute, în 2015, au fost adoptaţi 562 de copii până la 30 septembrie 2015. Toate aceste date au demonstrat tuturor că aveam o lege a adopţiilor ineficientă, care producea blocaje reale.
Maria Grecea a precizat şi avantajele noii legi, care aduce următoarele modificări: reduce anumite termene pentru procedurile din cadrul procesului de adopţie, asigura celeritate în dobandirea statutului de copil adoptabil si scurteaza termenului prin care se obtine acest statut, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor ( de ex se prelungeste viabilitatea atestatului de familie sau persoana apta de adopţie, de la 1 an la 2 ani), sunt sanctionati parintii indiferenți care și-au abandonat copiii și nu colaborează nici în vederea adoptării lor, demararea procedurii de adopție pentru copiii aflați în plasament la rude se va face înainte de trecerea termenului de 1 an de la stabilirea măsurii de plasament.
„O prevedere importantă, care a fost preluata din initiativa PNL, este introducerea concediului de acomodare de maxim 12 luni, cu plata unei indemnizații in valoare de 3,4 ISR ( adica 1700 lei/luna) pentru mamele care adoptă copii peste 2 ani. Pentru copiii adoptati care au sub doi ani se aplică drepturile prevăzute prin indemnizația pentru creșterea copilului. Beneficiarii acestui concediu de acomodare , vor fi copiii adoptați care au nevoie de timp să se integreze în familia adoptivă și să recupereze întârzierile în dezvoltare acumulate în anii în care au trăit în diverse instituții sau plasament”, a mai precizat Maria Grecea.
În ceea ce privește adopția internațională, spune deputatul liberal, aici masurile cu adevarat eficiente se lasă în continuare așteptate. Cu toate acestea s-a aprobat reducerea termenului în care un copil poate deveni eligibil pentru adopția internațională de la 2 ani la 1 an, aceasta propunere venind de la parlamentarii PNL, partid care a inițiat și a susținut astfel de proiecte de lege care vor duce la sprijinirea familiilor sau care vor sprijinii copiii de a creste in siguranta  si cu dragostea unei familii.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   VIDEO Demonstrație de Kendo – arta sabiei japoneze, la Complexul Agrement
  1. Gresit, doamna Grecea! Legea adoptiilor a fost adusa in discutie de senatorul Grapa, care a si venit cu ideile pe care liberalii au tupeul acum sa si le asume!

    Reply
  2. Tu fata, tu chiar crezi ca merge asa? Cu smecherii ieftine? Nu mai pupi pomana din 2012. Nu mai baga bani degeaba ca nu are niciun rost. Nu pune nimeni botu.

    Reply
  3. Legiuitorul, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a copiat Propunerea legislativă iniţiată de Senatorul Sebastian Grapă în aprilie 2013.Toate modificările aparţin ONG-urilor din Ardeal, care au muncit timp de doi ani pentru a da forma definitivă acestui proiect. Mai concret, Luminiţa Micliuc, director la Fundaţia Kiwi- Casa Bucuriei din Tg. Mureş,a propus concediul de acomodare şi plata acestuia. Luminiţa Micliuc, Stefan Micliuc, preşedintele fundaţiei şi Corina Csaba, dirctor, Fundaţia Casa bucuriei, Oradea au venit de două ori la Braşov, la Catharsis, în noiembrie 2012, la Agapedia în februarie 2012. Aceeaşi propunere au făcut-o ardelenii şi în Guvern, în 16 iulie 2012, la întâlnirea cu Dan Mihalache, Secretar General al Guvernului. Eram peste 30 ONG-uri prezente, plus directorul general de la Protectia Copilului Sector 1 Bucureşti şi evident, Bogdan Panait, fost preşedinte al Oficiului Român pentru Adopţii la vremea aceea – o adevărată BARIERĂ ÎN SCHIMBAREA ACESTEI LEGI. Le întreb pe doamnele Deputate de ce nu au abrogat art.3, 26, 52 – care îngreunează adopţia naţională şi fac imposibilă adopţia internatională ? De ce nu s-au gândit cu copiii cu handicap, care înnebunesc în sistem de când au venit pe lume, sunt condamnaţi şi de această dată la moarte lentă în sistem, de ce ?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.