blog-logo

Singura femeie parlamentar din județul Brașov dorește promovarea echitabilă a doamenlor în politică

Singura femeie parlamentar din județul Brașov dorește promovarea echitabilă a doamenlor în politică
maria greceaÎn fiecare an, în data de 8 martie sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. Prima zi a fost marcată în 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte state europene.
Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată în 1848, Regele Prusiei a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută oficial abia în 1975, de către Națiunile Unite și a fost adoptată ulterior de majoritatea statelor.
Astfel, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor. Dacă acum peste 150 de ani se vorbea despre posibilitatea femeilor de a vota, evoluția societății a făcut ca, în prezent, femeile să joace un rol deosebit de important în politică, ocupând funcții importante în aparatul de stat. 
Din păcate, 8 martie este un prilej de a ne reaminti de violența domestică și de discriminare, fenomene care fac numeroase victime în rândul femeilor. Astfel, vorbim în continuare de numeroase probleme cu care femeile se confrunta si aici as vrea sa amintesc doar câteva date statistice îngrijorătoare:
 • –         peste 1,2 milioane de românce cad victime ale violenței în fiecare an, din care doar 1% intră în statisticile oficiale, deoarece nu depun plângere împotriva agresorului, conform datelor publicate de Ministerul Public.
 • –         95% din victimele traficului de ființe umane în scopul exploatării sexuale sunt femei.
 • –         femeile continuă să ducă greul în mediul casnic, fiind totodată cele care se ocupă de educația copiilor încă de la cele mai fragede vârste. 
Ultimul Raport Global al Echilibrului de Gen, ne arată că România a retrogradat 5 poziții fiind clasată pe locul 77 din cele 145 de țări analizate, în timp ce, în ceea ce privește implicarea femeilor în viața economică, situația s-a îmbunătățit, clasând-ne pe locul 50, față de locul 60 în 2014. Implicarea femeilor în viața politică este în continuare scăzută, România fiind clasată abia pe locul 113, ajungând în urma unor state precum Cambogia, Etiopia, Ghana, etc.
Având în vedere aceste aspecte, teme precum reprezentarea femeii, egalitatea de șanse, combaterea violenței domestice și combaterea discriminării trebuie să facă parte din agenda oamenilor politici.
Partidul Național Liberal a fost singura formațiune care a propus implementarea unor norme care să garanteze aplicarea în fapt a prevederii constituționale care garantează accesul echitabil al candidaților de ambele sexe pe liste. Îmi doresc ca, începând cu acest an, dat fiind și contextul legislativ, să avem mai multe femei implicate în politică, dar și în proiectele derulate în beneficiul comunității. 
Cu ocazia zilei de 8 martie, doresc să adresez tuturor femeilor din România cele mai sincere felicitări și le îndemn totodată să continue să lupte pentru drepturile lor, să își dorească să fie reprezentate și să se implice activ în fiecare aspect al comunității !
La mulți ani ! 
 • Maria Grecea,
 • deputat PNL
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   RAR: Mașină reparată cu colțare pentru gips carton. Fiți atenți unde și cum vă reparați mașina! (Foto)
 1. Felicitari de 8 Martie, doamna.

  Pe de alta parte, doriti „promovarea echitabilă a doamenlor în politică” ca sa mai prindeti un mandat?

  (Iertat sa fiu, dar nimic nu v-a recomandat sa ajungeti in Parlament, si nimic nu recomanda sa mai repetati un mandat.)

  D-le Sebi, cat a platit, din nou, doamna sa publicati inca a … de a ei?

  Reply
 2. marmotele la zoo!!cum e posibil sa o deranjati pe doamna deputat…doar noi putem…cu o intrebare-a scris singura textul? daca DA…o iertam ca e blonda…
  dar si asa …promovare echitabila?!-versus-norme care să garanteze aplicarea în fapt a prevederii constituționale care garantează accesul echitabil al candidaților de ambele sexe pe liste.
  pai ori e lege sau tocmeala!!!

  revin cu solicitarea-un consilier capabil…ca aveti buget pe cabinetul parlamentarului

  Reply
  • Esti incredibil de prost, sau ai fost repetent la logica. promovarea echitabila se face si cu ajutorul legii, dar la cat de prost esti, degeaba iti explic…

   Reply
 3. Venind aceste comentarii de la o marmota si de la un deontolog, se intelege de la sine ca distinsele vietuitoare nu au curaj sa isi asume ce scriu. Plin internetul de vietuitoare de genul… Pe postaci nu ii recomanda nimic sa marcheze cu putina mojicie ziua de 8 martie. 🙂 Pun pariu ca nu au transmis mesaje de genul si burduhanosilor de parlamentari care dorm mandatul intreg si au zero activitate in 4 ani, in schimb invart afaceri de miliarde, de nu mai stie DNA-ul pe care sa ii cerceteze! Pe aia da, ii recomanda dosarele lor sa fie in Parlament.

  Reply
  • mai cur-a-jos-ule la tine fagarasi , ca branza cu bulgarasi, e prenumele, sau vali?? moralistule, din cauza unor ursi ca tine cae se duc la vot atenti la orice decat trecutul condidatilor e tara asta acolo unde nu ar trebui sa fie..in ultima categorie cu burkina fasso!!daca ai ntelege jumatatea buna din munca postacilor, nu ai mai lua atitudine impotriva postarilor…care au rolul de spune ceva concret, de a critica, a ofensa, …pentru cultura ta …in Anglia a curs valuri de sange pentru dreptul ”de ofensa si a fi ofensat” asa e in democratie…vrei sa-i aperi onoarea doamnei..adu argumente…8 martie e o aniversare a manifestatiilor femeilor pt drepturi intr-o lume a barbatilor..nu ce ai invata tu la scoala dupa doctrima bolsevica…si ca o parateza-ai dreptul la opinie..dar daca iti suna politia la usa..de ce esti alb ca varu?? DE FAGARASI?!

   Reply
 4. Dar ce paragraf de lege le-a impiedicat pana acum pe doamne sa se promoveze? Eu stiu ca exista chiar indicatii pretioase de partid care precizeaza pana si procentele minime de femei care trebuiesc sa apara pe liste. Cel mai mare si mai bun partid dintotdeauna are copresedinta femeie. Tot el a dat si „cea mai puternica femeie din politica”. Tara are mai multa populatie feminina decat masculina. Asadar, unde e problema, trebuie data vreo ordonanta de urgenta cu promovarea, ceva de genu’?

  Reply
  • In prezent se precizeaza doar in Constitutie ca trebuie sa se asigure accesul atat al femeilor, cat si al barbatilor.
   Pentru aplicarea prevederilor din Constitutie avem nevoie si de legi, care in momentul de fata, nu exista ! Asa ca noi, liberalii, am propus ca min. 30% din candidati sa fie de acelasi sex. In acest fel se vor asigura min. 30% femei sau, minimum 30% barbati ! Echitabil, nu ?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.