blog-logo

Un episod de epurare culturală

Un episod de epurare culturală

mihai costel„Am asistat cu toții, zilele trecute, la un episod demn de serialul Law & Order, în variantă tâmpă, adică de sub Tâmpa! Un biet artist stradal, probabil un student mai pauper dar posesor nativ de talent muzical, a fost încolțit pe strada Republicii de bravii noștri agenți de poliție, exact atunci când muzicantul ambulant era în toiul actului artistic.

După ce că momentul de artă pură (live) a fost categoric și iremediabil pierdut, Patrula Poliției Locale Brașov i-a solicitat respectivului documente care să ateste dreptul acestuia de a ocupa domeniul public. Muzicantul nu avea asupra sa actele, el se afla acolo pentru a însufleți atmosfera din centrul municipiului, iar dacă în pălăria care îi căzuse pe caldarâm din neatenție, aterizau zgomotos niște firfirei, nu putem să blamăm pentru asta niște trecători neatenți cărora găurile din buzunare s-au lărgit peste dimensiunea monezilor. Savuros a fost însă faptul că muzicantul a fost o ,,nucă tare” pentru cei doi agenți de poliție.

Alte articole:   Adidași bărbați: de ce trebuie să ții cont atunci când îi alegi

Altfel nu se explică de ce, în doar cîteva minute, la fața locului și-au făcut apariția și doi mascați, deși artistul nu părea agresiv ori vreo forță a naturii. În schimb, probabil fiind prevăzător din fire, acesta a scos la vedere un material tipărit conținând o serie de texte de lege. Firește că trupele de păstrare a ordinii și legii nu s-au intimidat la auzul respectivelor argumente legale și l-au sancționat cum se cuvine pe ,,greierele prea primăvăratic”, cu legile și regulamentele lui cu tot.

„Unde-i lege nu-i tocmeală” la Brașov! Astfel, pentru ca o persoană să poată desfășura o activitate de divertisment stradal are nevoie de un abonament de ocupare a spațiului public. Pentru a putea obține așa ceva doritorul trebuie să treacă prin furcile caudine ale birocrației, fie ea și locală.

Alte articole:   Leul s-a „vaccinat” pentru criza Covid

Cine a “câștigat”?

Cred că mai degrabă putem vorbi despre cine a pierdut de pe urma acestui episod. În niciun caz infractorii care, în timpul showului din centru, au operat liniștiți cine știe pe unde. Artistul și-a făcut publicitate gratuit dar a pierdut și banii pe care nu i-a câștigat. Poliția a aplicat orbește legea dar a pierdut ceea ce știe ea mai bine să piardă: imagine și simpatie. Iar noi, brașovenii, am ratat încă un moment să fim civilizați dar și obiectivi într-un militantism civic neexersat din ’89 încoace. Oare de ce nici în prezent la Primăria Brașov nu s-a inventat conceptul de introducere în dezbaterea publică a unor acte normative, printre care și Regulamentul de ocupare a domeniului public?

Alte articole:   ALDE Brașov - campanie de prevenirea cancerului la sân

Evident, acum, cetățenii Brașovului pot sta liniștiți: Ochiului vigilent al organului nu-i scapă nimic! Sau aproape nimic, în afară de câteva zeci și sute de cerșetori agresivi din zona gării Brașov, autogărilor Codreanu și Bartolomeu ori Pieței Orizont.

În final doresc să pun la rândul meu o întrebare de bun simț Primăriei Municipiului Brașov: oare în marile orașe ale Europei și în capitalele culturale europene artiștii stradali sunt supuși unor proceduri atât de riguroase ca cele de la noi de la Brașov?

 • Mihai Costel,
 • președinte Mișcarea Populară Brașov
Distribuie dacă îți place!
 1. Ai dreptate mai Costel,dar pana acum un an nu te deranja, ca erati mana in mana, Primaru Scripcaru, tu, voi, niste nenorociti din pdl,miscare populara sau cum se va numi.Da,aparati cultura brasoveana, prin orice mijloace.Eu am auzit ca habar nu ai sa scrii romaneste, dar esti mare paregolog la capitolul cultura si educatie.Hai la o dezabatere publica nene, direct,fara pregatiri si fara limbisti care iti scriu articolasele de „atitudine civica”.

  Reply
 2. Bai, da tare va mai doare ficatzelu cand va torpileaza mosu. Bravo domnu Mihai. Chiar daca nu veti iesi primar cel putin veti avea niste trofee pe cinste (ficati sparti, pipote crapate, ochi zgariati).

  Reply
 3. Va dau dreptate, stimate domn Mihai Costel. Dorim sa fim capitala culturala, dar sa nu incurajam artistii si/sau pe cei care contribuie – mai mult sau mai putin, in felul lor- la dezvoltarea culturala a Brasovului. Asa cum bine ati sesizat, in loc sa se ia de un modest trubadur, politia ar trebui sa faca ceva cu cersetorii agresivi, obraznici si murdari sau cu bizonii din trafic. Pacat!

  Reply
 4. mare domn mare caracter ! complimente domnule bandit Mihai Costel !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.