blog-logo

Cum își bate joc Biserica Evanghelică de monumentele istorice din Brașov

Cum își bate joc Biserica Evanghelică de monumentele istorice din Brașov

turnul bisericii rotbav4Biserica fortificată din Rotbav este istorie. S-a năruit din cauza nepăsării oamenilor. Unii dau vina pe autorități. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Și turnul de la biserica din Roadeș, dacă nu se intervine de urgență, va fi istorie. Nu o spune jurnalistul, ci un specialist.

Strigător la cer este faptul că astfel de monumente istorice, care fac parte din patrimoniul național, au fost retrocedate foștilor proprietari. În speță, este vorba despre Biserica Evanghelică, dar care nu face nimic pentru refacerea lor. Evident, lipsa banilor este cea care a dus la aceată situație. Autoritățile nu pot investi bani în imobile care nu aparțin comunității, dar asta nu i-a interesat pe mai-marii bisericii. Însă, dacă ar fi să le vândă, pe bani mulți, evident, nu ar mai fi nicio problemă… Iar cazurile din Brașov sunt binecunoscute. Biserica nu este a comunității, este doar pentru o anumită grupare de persoane care își urmăresc propriile interese.

Alte articole:   ANAT: Dacă voucherele de vacanță vor exista și în mediul privat se va atinge obiectivul de 10% din PIB din turism

La Feldioara, primarul comunei, Sorin Taus, ne-a declarat că, de când este primar (8 ani), a făcut numeroase demersuri în scris către biserică să cedeze fortificația de la Rotbav pentru ca primăria să poată investi pentru consolidarea acesteia, pentru că Primăria Feldioara ar fi putut accesa mult mai ușor fonduri europene în acest scop. Evident, capii Bisericii Evanghelice nu au vrut, iar acum bat la poarta Primăriei să o refacă…

Cetatea Feldioarei, deschisă în vară

Pe lângă veştile proaste, avem şi una bună: Cetatea Feldioarei va fi redată circuitului turistic în această vară, în intervalul iunie – iulie. „S-a făcut ultima plată către firma de restaurare, de patru miliane de lei, bani pe care i-am primti de la Consiliul Județean. S-au refăcut cele patru turnuri, s-a păstrat poarta originală, şi va fi cel de-al treilea monument istoric de interes din Braşov, unde s-a implicat Consiliul Judeţean, după Cetatea Râşnov, Cetatea Rupea”, a precizat primarul Sorin Taus.

Distribuie dacă îți place!
  1. da ce ne pasa nou de turnurile lor?

    daca nu sunt in stare sa isi salveze urmele in istorie , atunci merita sa dispara…oricum …monumentele lor religioase si militare nu au nici o treaba cu romanii..ba as putea spune ca ne aminteste de evul mediu unde in Transilvania ..nu contau decat sasii, ungurii, si secuii. ….populatia romaneasca era buna doar de munca si slugareala

    Reply
    • Dudule-saptesutesapte draga, tu insuti amintesti de Evul Mediu! Daca nu mentinea Europa aceste avantposturi in calea migratorilor, acum probabil sarbatoreai existenta glorioasa a poporului slavo-turco-roman pe undeva prin Bulgaria, cu bannere in alfabetul chirilic.

      Dar despre ce „retrocedare” vorbim? Suntem in presa de zeci de ani si inca n-am aflat ca bisericile din Romania nu au fost niciodata nationalizate si deci nici retrocedate (cu exceptia celor greco-catolice, facute cadou ortodocsilor)?

      Reply
      • dumneata cam cata istorie de ev mediu cunosti stimabile?

        ca sa te citez: „Daca nu mentinea Europa aceste avantposturi in calea migratorilor…”

        Pai cei care au construit fortificatile astea i vedeau pe valahi ca find „migratorii”care vor trece muntii sa isi revendice ce e al lor de fapt
        Ca in privinta turcilor.astia chiar nu s-au sinchisit nici de nobilimea maghiara si nici de sasi si au transformat Ungaria in pasalic si Budapesta in localitate otomana.si inca un pic si Viena patea la fel.asa ca…”mai moale” cu fortificatile astea care au tinut turcii pe loc. .ca nu sasii i-au tinut pe loc…ci faptul ca Valahia platea bir la Istambul si turcii nu avea treaba prin zona daca is luau tainul

        Reply
  2. Dudu707

    Habar n-ai de istorie dar vad nici de geografie. Tatarii, turcii si migratorri si atuci au vrut sa ajunga in EU de vest si au cam ocolit valahia. Si atunci si acum…

    Reply
  3. „Cum își bate joc Biserica Evanghelică de monumentele istorice din Brașov”

    Numai un extremist fara minte poate sa afirme asa ceva…
    No offence.

    Reply
    • Acest gen de articole sunt platite, de regula indirect, in cadrul altor servicii contractate. Nu e greu de ghicit de unde vine banul, analizand cui folosesc aberatiile si denaturarile propagate. E vorba de fotoliul de primar, aparat de Echipa Cooperativei mai mult ca niciodata. Deci, nu e vorba de un extremist fara minte, ci de un ziarist absolut bine informat, candva exemplu pentru bune practici, dar care probabil nu mai are alternative.

      Cenzura si pumnul in gura presei au functionat in Romania prin mai multe metode: la inceput, predominant prin teroare fizica; apoi, si prin teroare ideologica; in zilele noastre, mai ales prin teroare economica.

      Reply
  4. OK, nu sunt tocami de acord cu cea spuneti, d-le Ghita, dar intreb: tot acea „Cooperativa” este vinovata SI de iesirile cu iz nationalist, ca sa nu spun altfel, ale acestui ziarist?
    Ca nu sunt putine abordarile de acest gen pe acest site, din pacate.

    Reply
  5. aveti dreptate. Biserica evanchelica nu isi bate joc de monumente. le lasa sa se darame ca sa aiba ce fura tiganii sa-si faca bordeie. iata un adevarat act crestinesc. pacat ca nu se spune in acest articol si cum cladirea Muzeului de Arta a fost data de biserica Werchmachtului gratuit, iar apoi a fost luata de statul toman ca prada ede razboi. Dupa revolutie a fost retrocedata bisericii, desi șegea nu permitea acest lucru, pentru ca nu a fost nationalizata. Despre intregul imobil de sus de la Maternitate unde este sediul PNL a functionat Hitler Junged, nici despre asta nu se scrie. Despre zecile de cladiri pe care biserica le-a luat inapoi si acum stau sa se prabuseasca, pentru ca au interes imobiliar si pretentii financiare uriase iar nu se spune….

    Reply
  6. Si ce nu se mai spune..Ce face aceasta institutie cu banii obtinuti din inchirierea celorlalte imobile, care nu au destinatie religioasa, ci mai degraba comerciala si care „produc” sute de..miii de euro pe an?
    De ce prefera sa stea cu imobilele in stare avansata de degradare si nu acceseaza fonduri europene?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate