blog-logo

Turnul bisericii foritificate de la Rotbav s-a prăbuşit

Turnul bisericii foritificate de la Rotbav s-a prăbuşit

turnul bisericii rotbavTurnul bisericii evanchelice fortificate din localitatea braşoveană Rotbav, care datează din secolul al XIII-lea, s-a prăbuşit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, fără ca cineva să fie prins sub dărâmături.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, cpt. Ciprian Sfreja, pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de prăbuşire a altor elemente de clădire.

„Ne-am deplasat la faţa locului şi se intervine pentru înlăturarea pericolului. Nu sunt victime“, a precizat Sfreja.

Sâmbătă dimineaţă, la faţa locului au ajuns prefectul Mihai Mohaci, primarul Feldioarei, Sorin Taus, reprezentanţii bisericii evanghelice şi arhitecţi. Din păcate, turnul s-a prăbuşit în totalitate şi a distrus şi orga din interior. Autorităţile spun că vor căuta soluţii, probabil fonduri europene nerambusabile pentru reconstrucţia fortificaţiei.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Ce zice ministrul Culturii

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a analizat situația bisericii evanghelice din Rotbav, județul Brașov, după ce turnul acesteia, vechi de șapte secole, s-a prăbușit în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acesta se teme că și restul bisericii este în pericol, singura soluție pentru renovarea edificiului rămânând fondurile europene.

Alte articole:   ANAR: Restricții în alimentarea cu apă în aproape 700 de localități, din cauza secetei 

Alexandrescu a explicat, într-o intervenție la Realitatea TV, că nu deține informații despre bugetul alocat pentru restaurarea bisericii din Rotbav. El speră ca, în săptămânile următoare, să afle ce sumă va fi alocată. Potrivit acestuia, cel mai probabil costurile vor fi acoperite din fonduri europene.

”Există un pericol să se prăbușească și nava bisericii. Este un eveniment de primă însemnătate, acesta fiind al doilea turn care se prăbușește după ce, săptămâna trecută, și turnul bisericii din Radeș, Brașov, s-a prăbușit. Biserica din Radeș este inclusă într-un program de fonduri europene, dar nu știu dacă biserica din Rotbav este inclusă. Cu siguranță acest monument va primi fonduri pentru restaurare”, a declarat Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii a mărturisit că de la bugetul de stat au fost alocate 50 de milioane de lei pentru anul 2016 pentru toate obiectivele din țară, adică maxim 5 milioane de lei pentru fiecare obiectiv care necesită restaurare.

Alte articole:   Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în județul Brașov, până la sfârşitul săptămânii 

Scurt istoric al Bisericii 

Mica biserică sală romanică de sec. XIII cu cor pătrat, absidă şi turn de vest a fost fortificată în sec. al XV-lea. Zidurile exterioare ale turnului au fost întărite și a fost adăugat drumul de strajă pe console, iar în sec. al XVII-lea se construiesc mașiculiuri. Şi zidul de incintă prevăzut cu guri de tragere şi guri de păcură datează din etapa primei fortificări. Din turnul de poartă nu a mai rămas nimic, iar partea de est a fost înlocuită ulterior de casa parohială.

Acoperişul piramidal al turnului seamănă cu cel al turnului clopotniţă de la Biserica Neagră din Braşov şi a fost construit în 1738, după ce un incendiu a distrus acoperișul inițial. Corul acoperit cu calotă a vela şi nava cu planșeu drept sunt mobilate în stil baroc. Se remarcă băncile fără spătar pe care stăteau femeile, ale căror tălpi sunt unite printr-o singură îmbinare în coadă de rândunică și ceasul din turn, construit de firma Zachariä din Leipzig și impecabil întreținut până astăzi.

Alte articole:   Lucrările de reabilitare de la Școala Gimnazială Cristian vor fi finalizate până la începutul anului școlar

Cronicile celei mai mici localităţi din Ţara Bârsei afirmă că în secolul al XIII-lea 20 de familii săseşti s-au stabilit, pline de speranţă într-un viitor mai bun, la aproximativ 1 km şi jumătate spre vest faţă de actuala aşezare, pe malul unui râu. Paşnica lor comuniune a fost însă violent întreruptă de o pustiitoare năvălire duşmană.

Locuitorii şi-au spălat în râu rănile căpătate în urma acestei lovituri a sorţii. Apa s-a înroşit de sângele lor, de unde şi denumirea săsească a localităţii „Rothbach” (Râul Roşu) şi cea ungurească „Vörösmart“ (Malul Roşu). În urma acestei întâmplări, coloniştii se mută înspre est, întemeiază comuna şi clădesc biserica.

În grinda porţii de intrare în clădire sunt sculptate trei cercuri: înaintea Reformei Protestante acestea simbolizau „Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh“, iar după aceasta le-a mai fost atribuită şi semnificaţia de „dragoste, credinţă, speranţă“. Cele trei cercuri dăinuie şi în ziua de azi pe blazonul Rotbavului.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.