blog-logo

Somnul Rațiunii sau … R.I.P, PNL!

Somnul Rațiunii sau … R.I.P, PNL!

mihai costelRecent, parlamentarii Mișcării Populară au depus o propunere legislativă care „vizează organizarea unui al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri la primul tur al alegerilor pentru funcţia de primar, în situaţia în care niciun candidat nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate”.

Mișcarea Populară consideră că „revenirea la formularea legislativă anterioară, mai precis alegerea primarului în două tururi, conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală”. Proiectul de lege ar  trebui să intre în dezbateri în Comisia de administrație a Senatului în maxim două săptămâni. Aproape deloc surprinzător sub șefia bicefal-dualistă Blaga-Gorghiu, PNL, deși deține funcția de vicepreședinte în această comisie, nu a făcut nimic concret în sprijinul acestei inițiative, decât mult „zgomot” prin diferite conferințe de presă ori parade ale modei prin studiourile unor televiziuni.

Alte articole:   Adidași bărbați: de ce trebuie să ții cont atunci când îi alegi

Mișcarea Populară remarca, pe bună dreptate, că „situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare”.

Să facem un simplu exercițiu de simulare preelectorală: procentul de prezență la votul într-un singur tur să spunem, într-o variantă optimistă, că ar fi de 40% la nivelul municipiului Brașov. Să presupunem că în cursa pentru fotoliul de Primar s-ar angaja, cu șanse reale, cinci concurenți. Iar câștigător ar fi desemnat cel care ar întruni 30% din preferințele electoratului. Un scenariu destul de plauzibil în contextul actual local și chiar național. În consecință, pentru următorii patru ani, brașovenii ar fi conduși de un reprezentat al unei fracțiuni efective de 12% din totalul votanților.

Alte articole:   5 elemente de bază de luat în considerare înainte de a înființa o afacere de comerț electronic

Acest procent ar putea fi strâns relativ simplu de un reprezentant al unui partid mare, sau a unei alianțe mai mult sau mai puțin oficiale, de tip PSD-UNPR-ALDE doar prin mobilizarea activului de partid! Deci, această suprimare a posibilității alegătorului neimplicat politic de a vota preferențial, poate avea două efecte perverse: creșterea absenteismului prin demobilizare concomitent cu favorizarea partidelor mari, adânc implementate la nivel local, având în vedere că un vot util nu este acordat de obicei partidelor mici. Bineînțeles că, după conservarea/ consolidarea pozițiilor la nivel local/ județean, partidele „inevitabile”, istorice ori emanate, le vor râde în nas românilor, celor care în loc de Parlament cu 300 de membri vor primi din toamnă aceleași figuri binecunoscute care le vor bântui și guverna existența pentru încă patru ani.

Alte articole:   Expoziție documentară la Aula Sergiu T. Chiriacescu

Dezamăgitoare este însă manifestarea conducerii hermafrodite a PNL-ului, care într-o atitudine decadent-lascivă mimează actul semiconștient al ipoteticei reprezentativități aritmetice, în virtutea necesității propriei existențe. Autosuficiență care, în cazul arogantului candidat Victor Ponta, a generat începutul sfârșitului politic a acestuia dublat de ascensiunea noului USL, versiunea 2.0. Ne întrebăm, cum ar fi arătat România azi dacă alegerea Președintelui s-ar fi terminat după un singur tur în 2014? Așa că: Somn ușor sau … R.I.P, PNL!

  • Costel Mihai,
  • președinte Mișcarea Populară Brașov
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.