Săptămână dedicată lui Mozart la Braşov

Săptămână dedicată lui Mozart la Braşov
Scenă din spectacolul „Les petits riens”. Foto: Andrei Paul

Scenă din spectacolul „Les petits riens”. Foto: Andrei Paul

Miercuri, 10 februarie 2016, de la ora 17.00, Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” vă așteaptă, la muzeu, la Recitalul de la ora 5, intitulat „Poveste mozartiană”. Interpretează: Ioana Mărgărit – soprană, Nora Vlad – actriță, Simona Patriche – pianistă.

În programul recitalului, este cuprinsă biografia compozitorului W.A. Mozart, pe care Opera Brașov îl sărbătorește în luna aceasta, punctată de liedurile scrise de acesta, printre ele numărându-se: „Abendempfindung”, „Die Alte”, „Dans un bois solitaire”.

Preț bilete: 2 lei – elevi, studenți; 3 lei – pensionari; 5 lei – adulți. Acestea se pot procura de la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov – Piața Sfatului nr. 25.

Vineri, 12 februarie 2016, de la ora 18.30, în Sala Operei, în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului W.A. Mozart, este programat recitalul extraordinar de muzică și poezie „Pianul cu poeme”, având ca invitate speciale pe actrița Daniela Nane și pe pianista Ioana-Maria Lupașcu. Cele două artiste au început colaborarea în 2011 cu spectacolul de muzică și poezie de dragoste „Dor de dragoste…”. La începutul anului trecut au fost protagonistele turneului naţional „Armonii Pascale”, urmat în toamnă de „Pianul cu Poeme”.

În această seară de vineri, muzica lui W.A. Mozart va fi împletită cu poeziile lui Mihai Eminescu, Victor Eftimiu, Jacques Prevert, Magda Isanos sau Costache Ioanid. Preț bilete: 10 lei.

Alte articole:   Suspiciune de pestă porcină africană într-o gospodărie din Măieruș

Sâmbătă, 13 februarie 2016, de la ora 18.30, la Sala Patria, în cadrul Festivalului W.A. Mozart, vă invităm la un Concert simfonic extraordinar alcătuit, integral, din compoziții mozartiene. Orchestra Operei Brașov va fi dirijată de o baghetă de legendă, cea a dirijorului Ilarion Ionescu-Galați, iar solist, la vioară, va fi Florin Ionescu-Galați. În programul concertului: Simfonia nr. 1, k.16, Concertul nr. 3 pentru vioară în Sol Major, k. 216, Simfonia nr. 40 în Sol minor, k. 550. Preț bilete: 30 lei

Duminică, 14 februarie 2016, de la ora 17.00, în Sala Operei, este rândul baletului să își facă apariția în programul Festivalului W.A. Mozart: „Les petits riens” (Micile nimicuri), singurul balet compus de Wolfgang Amadeus Mozart, creat la Academia Regală de Muzică din Paris la 11 iunie 1778.

Pe vremea când Mozart locuia la Paris, Jean-Georges Noverre l-a rugat să compună muzica pentru un balet gândit de el în 1767, la Viena. Baletul a fost dansat ca interludiu al operei Le finte gemelle, de Niccolò Piccinni. Opera a fost un eșec și după patru reprezentații nu s-a mai jucat. Deși muzica baletului a fost bine primită, lui Mozart nu i s-a dat credit pentru ea, fiind, la acea vreme, foarte puțin cunoscut la Paris.

Multă vreme s-a crezut că partitura baletului a fost pierdută, dar a fost descoperită în arhivele Operei pariziene, la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar de atunci a intrat atât în repertoriul de balet, cât și în cel clasic.

Alte articole:   Programul Rabla pentru electrocasnice continuă și în 2020

La Opera Brașov, acest spectacol a fost prezentat în premieră anul trecut, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional Mozart. Coregrafia și regia sunt semnate de Nermina Damian și Edina Papo (Teatrul Național din Sarajevo), asistent coregrafie: Ramona Mezei. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea. În dsitribuție: Cristina Rotundu, Iulia Coșeriu, Miruna Moldoveanu (debut), Anca Branea, Meda Enăcache, Mihaela Fărcășanu, Adriana Simion, Adrian Scriminț, Genoveva Breaz, Dorin Mirea, Matei Rada, Diana Drăgan, Melania Condoiu, Nicoleta Sasu, Alexandra Scriminț, Liliana Țărâncă, Valentina Mirică. Preț bilete: 20 lei; 10 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care mai sunt bilete disponibile).

  • Pentru Concertul simfonic extraordinar de sâmbătă, 13 februarie 2016, bilete vor putea fi procurate cu o oră înainte de începerea spectacolului de la Sala PATRIA.
Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.