blog-logo

Christian Tell a fost unul dintre fondatorii Masoneriei din România şi a luptat pentru înfiinţarea Statului Unitar Român

Christian Tell a fost unul dintre fondatorii Masoneriei din România şi a luptat pentru înfiinţarea Statului Unitar Român

Christian TellA fost un cunoscut politician şi general român. Împreună cu Ion Ghica şi Nicolae Bălcescu a pus bazele societăţii secrete Francmasonice Frăţia care a fost motorul revoluţiei de la 1848.

Christian Tell  s-a nascut la Brasov pe 12 ianuarie 1808. Si-a facut studile la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Lazarsi Ion Heliade Radulescu. A fost influentat de catre Ion Heliade Radulescu, impartasind abordarea moderata a acestuia, referitoare la afirmarea nationala a romanilor.

Christian Tell s-a inrolat in fortele militare ale Imperiului Otoman, luptand in Razboiul ruso-turc din 1828-1829, unde a primit gradul de capitan. In 1830, intra in nou-formata armata a Tarii Romanesti, avansand constant in gradele militare. In 1834 s-a casatorit cu Tarsita Stefanescu, fiica unui mic boier oltean.

In 1843, impreuna cu Ion Ghica si Nicolae Balcescu, a pus bazele societatii secrete bucurestene Fratia – care a fost motorul revolutiei de la 1848. De asemenea, a sustinut in 1857 alegerea deputatilor masoni pentru Divanul ad-hoc.

Alte articole:   Expoziția „1940. Sub semnul ultimatumului, dictatului şi cedării”, la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu”

La izbucnirea revolutiei de la 1848, Christian Tell a mobilizat trupele pe care le comanda in sprijinul revolutionarilor din Tara Romaneasca, ajungand sa fie cunoscut sub numele de „sabia revolutiei”. A fost prezent la adunarea de la 9 iunie 1848, care a emis Proclamatia de la Islaz, fiind numit printre cei cinci membri ai guvernului provizoriu infiintat in acel moment. Christian Tell a facut deasemenea parte si din noul guvern provizoriu stabilit la Bucuresti, iar dupa 19 iulie 1848 a fost membru al locotenentei domnesti (impreuna cu Ion Heliade Radulescu si Nicolae Golescu). A militat pentru infiintarea si inzestrarea Garzii Nationale, fiind inaintat la gradul de general.

Dupa infrangerea revolutiei de la 1848, pentru Tell a urmat o perioada grea a exilului in Franta si apoi in insula Chios si Smirna, o buna bucata de timp fiind despartit de familie si confruntat, ca de altfel majoritatea romanilor aflati in pribegie, cu dificultati financiare. Impreuna cu ceilalti doi membri ai locotenentei domnesti, Ion Heliade Radulescu si Nicolae Golescu, a incercat sa reorganizeze emigratia romaneasca (aripa moderata), intrand uneori in conflict cu aripa radicala (Bratienii, C. A. Rosetti, Ion Ghica).

Alte articole:   Kids Tâmpa - CSO Plopeni, sâmbătă, pe ICIM

Christian Tell s-a intors din exil in 1857. A fost participant activ (deputat, coordonator al Comisiei Centrale de la Focsani) in miscarea unionista, care a dus la dubla alegere ca domnitor in 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza si la infiintarea a statului unitar roman. Tell a sprijinit domnitorul in efortul sau de a consolida autoritatea publica si de a initia reforme. Intre decembrie 1862 si 1866, generalul a devenit ministru al Educatiei si Culturii, in guvernul Nicolae Kretzulescu, si inca o data, intre 1871 si 1874, in guvernul condus de Lascar Catargiu. Mai tarziu, in 1876, liberalii au format un cabinet nou, in timp ce membri ai guvernului conservator, inclusiv Tell, au fost trimisi in judecata pentru actiunile lor din timpul in care au fost la putere. Politicianul a fost achitat si, de asemenea, exonerat de toate acuzatiile aduse din cauza trecutului sau revolutionar. Domnitorul insusi a intervenit pentru el.

Alte articole:   Subvenţii pentru consumatorii casnici. Cu cât vor fi compensate facturile la energie electrică și gaze naturale

Christian Tell a fost profund implicat in viata politica de dupa 1866, bucurandu-se de o mare popularitate si de aprecierea sincera a lui Carol I. In domeniul realizarilor concrete, contributia sa politica a fost poate modesta, insa semnificativa la nivelul relatiilor umane si al promovarii principiilor etice in viata politica.

In amintirea lui, numele sau a fost acordat strazii Luminii, pe care se afla locuinta generalului (pana astazi). Pe planul Bucurestilor de la 1911 se poate vedea localizarea acestei case. Din pacate, locuinta cu pricina a fost daramata in vremea comunismului, iar pe locul ei s-a inaltat un bloc.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.