blog-logo

Cum a stat municipiul Braşov, din punct de vedere economic, în 2015

Cum a stat municipiul Braşov, din punct de vedere economic, în 2015

catalin leonteBugetul Municipiului Brasov la nivelul anului 2015 a fost de peste 700 de milioane de lei. Ca si surse de alimentare, acest buget se finanteaza din: impozite si taxe locale pe terenuri, cladiri, autoturisme, in total de aproximativ 180 de milioane, cote defalcate de TVA si cote defalcate din impozitul pe profit al firmelor ce-si desfasoara activitatea in Brasov.

La aceste surse se mai adauga sumele obtinute din vanzarea sau concesionarea unor imobile apartinand Municipiului Brasov.

Din perspectiva taxelor platite, atat de catre persoanele fizice cat si de catre cele juridice, nici in anul 2015 nu s-au inregistrat modificari in sensul cresterii acestora. S-au acordat facilitati la plata pana la finalul lunii Martie, atat persoanelor fizice cat si celor juridice.

Cam atat despre banii care intra. Sa vedem acum ce bani s-au chelzuit si mai ales pe ce

Din totalul sumelor incasate cea mai mare parte merge la: plata salariilor si pentru functionarea Primariei, a institutiilor din subordine si pentru functionarea sistemului de invatamant, aici intrand scolile, liceele si gradinitele de pe raza Brasovului.

„Este de semnalat ca in anul 2015 s-au platit cateva milioane de lei suplimentar fata de 2014 pe sentinte judecatoresti ramase definitive si care au insemnat repararea unor nedreptati, insemnand retineri de salarii la personalul didactic. Sume importante de bani merg cu titlu de subventii la transportul in comun si la incalzirea in sistem centralizat. In ceea ce priveste transportul in comun este de mentionat faptul ca in luna Octombrie s-a platit ultima rata la creditul BERD contractat in urma cu 10 ani. Efortul financiar pentru rambursarea acestui credit insemna undeva in jurul a 8 milioane de lei pe an”, ne spune consilierul local Cătălin Leonte, membru al Comisiei economice a Consiliului Lcal Braşov.

În ceea ce priveste incalzirea in sistem centralizat, dincolo de scandalul creeat in jurul acestui subiect si al blocajului care a rezultat ulterior, dar din fericire rezolvat in luna noiembrie, se cuvine mentionat scaderea de la an la an a sumelor platite cu titlu de subventie. Acest lucru a fost posibil ca urmare a programelor de investitii realizate privind inlocuirea infrastructurii de transport vechi, cu tevi noi, preizolate si care permit sesizarea exacta a locului in care se produce o avarie. Aceste programe se realizeaza cu fonduri de la: Ministerul dezvoltarii regionale cu finantare de catre acesta a 70%, aproximativ 21 de milioane de lei si de la Fondul Romano-Elvetian cu finantare integrala in limita a 4.6 milioane de franci elvetieni pentru schimbarea infrastructurii in cartierul Tractorul.

Alte articole:   Ministerul Educației clarifică modul de funcționare în scenariul roşu a claselor terminale

De asemenea, pentru iluminat, curatenie, deszapezire, spatii verzi, locuri de joaca s-au cheltuit aproximativ aceleasi fonduri comparativ cu anul 2014.

La asfaltari banii cheltuiti sunt impartiti aproximativ egal intre strazi principale si strazi secundare, pentru fiecare dintre acestea alocandu-se aproximativ 36 de milioane de lei.

Probleme la proiectele de finanţare europene

„Pentru sectiunea de dezvoltare a Municipiului au fost alocate in 2015 aproximativ 200 de milioane de lei. Fie ca vorbim de investitii acoperite integral de la buget, fie ca vorbim de fonduri europene sau guvernamentale cu o cofinantare doar din partea Municipiului, capitolul bugetar care finanteaza este acesta”, preciyeayă Cătălin Leonte.

Din pacate, din cauza procedurilor de adjudecare greoaie, a contestatiilor si a intrarii in insolventa a unor societati care si-au adjudecat lucrari la Brasov, la final de an suntem in intarziere cu o serie de lucrari cu ar fi: Parcarea din Poiana Mica, Centrul de Agrement din Poiana Brasov, ocolitoarea Brasovului pe tronsonul 2. Sumele astfel necheltuite la final de an vor intra ca si excedent pe incheierea bugetara a anului 2015 si ulterior vor intra in Bugetul anului 2016 pe sectiunea de investitii.

Alte articole:   Taximetriștii se plâng că sunt scoși de pe piață de transportul alternativ

Alte sume de bani au fost alocate pentru finantarea activitatilor sportive, in suma totala de 6.5 milioane de lei si pentru actiuni culturale, prin finantarea functionarii: Teatrului Sica Alexandrescu, a Operei Brasov, a Filarmonicii si a Teatrului de papusi Arlechino. La acestea s-a mai adaugat desfasurarea altor activitati culturale desfasurate pe parcursul intregului an 2015.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate