blog-logo

Mihai Costel: „S-a redus TVA-ul pe nesimțire la Compania Apa”

Mihai Costel: „S-a redus TVA-ul pe nesimțire la Compania Apa”

costel mihai„Mare bucurie, mare! Presa vuiește de câteva zile încoace, subiectul sursă a euforiei fiind, bineînțeles, reducerea TVA-ului la unele bunuri și servicii. În cazul de față, de la 1 ianuarie 2016 TVA-ul la apă a scăzut la 9%, iar pentru serviciile de canalizare la 20%. Pe scurt, braşovenii vor plăti mai puţin cu 0,67 lei pentru fiecare metru cub de apă-canal, adică în loc de 7,8 lei/mc, ,«doar» 7,13 lei/mc. Aparent cineva s-a gândit și la bietul consumator. Aparent, pensionarul va trece la băi cu multă spumă (fără lumânări pentru că ar deveni ușor derutant), șomerul va lăsa robinetele deschise permanent, pentru a-i face pe vecini să creadă că e acasă și nu la coada de la AJOFM  iar vânzătorul din piață va spăla fiecare legumă expusă pe tarabă. Aparent!”, scrie liderul Mişcării Populare Braşov, Mihai Costel, într-un comunicat de presă.

„Trecând în revistă ultimul Raport, de la sfârșitul anului trecut, cu care cei de Compania Apa Brașov au venit în fața consilierilor județeni, ne cuprinde un acut sentiment de dezgust. Să fie oare de la gustul sălciu al produsului pe care doar fanaticii băutului «de la țeavă» îl pot numi apă potabilă, în fapt un fluid plin de suspensii, probabil calcaroase? Dincolo de calitatea îndoielnică a apei potabile, cel puțin în unele zone ale orașului impresionează, penetrant-olfactiv, izuri fetide provenite, în anumite condiții atmosferice, din canalizarea municipiului. Totuși, nici un agent «emanat» sau circulator nu se compară cu «parfumul greu» degajat de mai sus amintitul Raport, un amestec dubios de cinism, dispreț și aroganță, tipic pentru niște personaje care seamănă până la identificare cu acele specii elevate care populează rețelele subterane din gestiune. Dincolo de fireasca întrebare: DE CE cetățenii Brașovului/României trebuie să plătească pentru un bun natural în sine, la preț de producție, nu putem să nu remarcăm politica lașă a celor de la Compania Apa Bv care, în ciuda beneficiilor rezultate din proiectele derulate pe fonduri europene, aruncă pisica pe … UE! Sună abstract doar pentru consilierii județeni, probabil, următoarea formulare: «Prețul apei și ajustările au fost prevăzute încă din 2008 în Contractul de delegare precum și în contractele de finanțare cu BERD și UE și aprobate legal cu avizul ANRSC. Acest principiu este preluat și în L 224/2015 art.25. Astfel: strategia de tarifare constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții».  În traducere liberă, dacă sunt aprobate legal … cu plăcere și la maximum! Observăm anul de referință – 2008 (încă boom economic) și anul de legiferare 2015 (între timp apăruse o criză, cu tăieri masive de pensii și salarii!)”, mai precizează Mihai Costel.

Alte articole:   Circulația rutieră pe Transfăgărășan rămâne deschisă

La maximum, sau aproape de acesta, se află și prețul metrului cub de apă-canal la Brașov. Cei de la Compania Apa flutură un clasament în care, ce să vezi, Brașovul se află doar pe locul 13 din 40, sub București spre exemplu. Problema aici este însă faptul că brașovenii sunt departe de primele poziții în ceea ce privește venitul net pe cap de locuitor, chiar și sub vecinii sibieni. Mai mult, în ceea ce privește cantitatea de apă consumată și deversată în rețeaua de canalizare, normele ANRSC spun că aceasta se poate încadra între 80 și 100%, iar la Brașov, evident, s-a mers pe procentul maxim.

Alte articole:   S-a redeschis Centrul de vaccinare anti-COVID din Prejmer

La secțiunea ,,salarii nesimțite-nejustificate” cei de la Compania Apa înșiră în Raport o serie de criterii de performanță pe care ei le-au atins (pe hârtie). Nostime sunt ultimele trei: Productivitatea muncii, Gradul de încasare și Răspunsurile către clienți. Fără comentarii! Cu toții ne aducem aminte de filmul „Cel mai iubit dintre pământeni” și de celebra lecție acordată de torționar deținuților referitoare la Cosorul lui Moceanu. Acesta era compus dintr-o ,,Parte lemn-oasă și dintr-o Parte fer-oasă„!

„Tot așa, remunerația celor din Consiliul de Administrație de la Compania Apa Bv se compune dintr-o, citez: «Parte fix-ă și una variabil-ă», care potrivit legii se stabilește în funcție de profitabilitate, vânzări sau un alt indicator măsurabil. Ce ar fi, domnilor din conducerea Companiei Apa Bv, ca acest «indicator măsurabil» pentru stabilirea indemnizațiilor să fie … BUNUL SIMȚ? Dublat de o reală preocupare pentru creșterea calității serviciilor de furnizare și tratare a apei potabile în municipiu. Dealtfel, asta doresc toți semnatarii petiției demarată de Mișcarea Populară Brașov, la sfârșitul anului trecut. Și pentru împrospătarea memoriei, la început de an, aducem aminte faptul că Apa Nova București a micșorat tariful la apă urgent în urma anchetelor DNA și a unui audit efectuat de o echipă de experți, care a considerat că prețul practicat de către Compania Apa Nova este prea mare, raportat la costurile de producție. Aceasta în afară de suspiciuni privind evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influenţă şi interceptări ilegale. Aviz amatorilor!”, încheie Mihai Costel comunicatul de presă.

Distribuie dacă îți place!
  1. Stiti cat e mc de apa in Australia, unde salariile is cu 9000mai mari decat la noi?OPTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT lei jecmanitorilor.La Bucuresti e 5, 15 cu canal cu tot.La Caransebes s a marit cu 30 bani, pt ca s au gandit cum sa ne insele, si dupa ce au scazut apa, au amrit canalul, la 3 lei, in tp ce la Bucuresti este 1.10;Mizerabili ..mizerabili si hoti

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.