blog-logo

Taraful „Folclorik” – tradiţie şi modernism

Taraful „Folclorik” – tradiţie şi modernism

taraful folclorikMuzica este puntea de legatură dintre trecut, prezent şi viitor, este limba sufletului, superioară limbii vorbite, prin mesajul local sau universal pe care îl poartă.

Fiecare popor îşi povesteşte, prin muzica tradiţională, trecutul, aşa cum a fost el trăit de înaintaşii săi. Nu face excepţie nici muzica populară românească. Aceasta, prin diversitate şi cu o limpezime fără de tăgadă, ne arată trecutul, cu bune şi cu rele, trăit de strămoşii noştri.

Folclorul nostru autentic este definit prin creaţiile strămoşilor noştri şi este transmis din generaţie în generaţie prin viu grai şi îmbogăţit pe parcursul secolelor. Muzica populară este una dintre manifestările artistice prin care se reflectă spiritualitatea, gândirea şi simţirea poporului nostru, este parte a culturii spirituale a naţiunii noastre.

Artiştii de muzică populară autentică sunt principalii păstrători ai valorilor noastre culturale, promotori ai spiritualităţii noastre şi fără ei identitatea noastră ar fi incompletă. Continuitatea folclorului nostru depinde de interpreţii de muzică populară, de operă folclorică, pe care aceştia au cules-o din popor şi o transmit mai departe generaţiilor actuale şi viitoare, şi, nu în ultimul rând, de creaţiile lor.

Prin proiectul Taraful „Folclorik”   avem intenţia de a promova folclorul românesc autentic din toate regiunile istorice ale României interbelice: Ardeal, Muntenia, Basarabia, Moldova, Oltenia, Dobrogea, Banat, Crişana, Bucovina, Maramureş. Totuşi, originalitatea noastră constă în reorchestrarea melodiilor populare, introducând elemente moderne cu influenţe simfonice, jazz, swing, pop-rock, funk sau chiar house.

Alte articole:   Cauți medic bun de stomatologie copii în Brașov?

Taraful „Folclorik” este un proiect unic şi grandios (un solist vocal şi opt instrumentişti în formula de bază, muzicieni braşoveni de înaltă ţinută) care, aşa cum spune şi sloganul nostru, îmbină tradiţionalismul cu modernismul. Pentru evenimentele de mare anvergură, celor nouă li se vor alătura muzicieni ai Filarmonicii şi Operei Braşov, ajungînd astfel pe scenă peste 20 de artişti braşoveni consacraţi.

De unde să începem acest proiect dacă nu din inima ţării, de la Braşov, oraş plin de istorie, care sperăm (şi pe care îl  susţinem prin acest proiect) să devină ”Capitală Europeană a Culturii’ în 2021”. Am reunit astfel elita muzicală a oraşului nostru pentru a forma acest taraf care sperăm ca în scurt timp să devină cunoscut la nivel naţional şi internaţional, să promoveze folclorul autentic românesc.

La Sala Sporturilor „D.P. Colibaşi” va avea loc vineri, 4 decembrie, începând cu ora 19.00, lansarea oficială a proiectului cultural Taraful „Folclorik”, în deschiderea concertului susţinut de Horia Brenciu & HB Orchestra. Taraful, compus din muzicieni braşoveni profesionişti, îşi propune să îmbine tradiţia cu modernismul, acest lucru concretizându-se în melodii alese din folclorul autentic şi îmbinate cu genuri muzicale precum cel simfonic, jazz, pop-rock sau chiar house. Se încearcă astfel apropierea tuturor generaţiilor de muzica noastră tradiţională, cea prin care înaintaşii noştri au încercat să îşi exprime trăirile sau chiar să scoată în evidenţă momente importante din istoria poporului român.

Alte articole:   Campanie gratuită de vaccinare și microcipare a câinilor

Taraful „„Folclorik” este şi va fi un puternic susţinător al Braşovului în competiţia pentru obţinerea titlului de „Capitală Europeană a Culturii” în 2021. În componenţa de bază, acesta este format din Nae Trandafir (voce), Marius Ponciu (clape şi reorchestrare), Adrian Bârsan (clape şi reorchestrare), George Tohat (tobe), Marian Pleşa (trompetă), Sorin Pârlea (clarinet), Cătălin Floroiu (vioară) şi Florin Oprea (saxofon), însă la concertul de lansare de vineri, braşovenii vor putea urmări varianta extinsă a acestui proiect, astfel că pe scenă, pe lângă cei opt membri, vor urca şi alţi muzicieni consacraţi ai Braşovului, artişti profesionişti care au colaborat sau colaborează cu cele mai importante instituţii de cultură de sub Tâmpa.

Aflat la început, Taraful„Folclorik” va fi susţinut pe viitor de o asociaţie culturală, iar în proiect vor fi cooptate ansambluri de dansuri precum şi alţi artişti. „Ne-am propus să reprezentăm şi să promovăm tradiţiile autentice româneşti din toate zonele ţării, iar pentru acest lucru dorim să iniţiem turnee naţionale şi internaţionale, iar prin spectacolele noastre să aducem publicul mai aproape de simbolurile tradiţionale”, au declarat iniţiatorii proiectului.

Alte articole:   Polițiștii din Brașov au dat, în perioada 5-7 martie, 515 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 222.100 de lei

La spectacolul de vineri, intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, iar după lansarea de la Sala Sporturilor, Taraful „Folclorik” va mai susţine un concert în aceeaşi zi, de la ora 23.00, în British Pub Braşov.

În muzica populară citim trecutul nostru, care ne strigă să nu-l uităm şi să-i oferim un loc în lumina viitorului. Azi, poate mai mult ca oricând, se încearcă să se dea uitării muzica noastră tradiţională printr-o slabă promovare a acestei părţi importante din cultura noastră. Speranţă încă există şi va ramâne atât timp cât astfel de iniţiative vor fi susţinute.

Când doina, hora şi sârba românească nu vor mai fi, atunci se va pierde o bună parte din identitatea poporului român. Este de datoria noastră să respectăm şi să promovăm muzica noastră tradiţională!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.