blog-logo

Jazzy Christmas, cu Harry Tavitian și Cserey Csaba

Jazzy Christmas, cu Harry Tavitian și Cserey Csaba

harry tavitianMiercuri, 9 decembrie, Harry Tavitian și Cserey Csaba vin la Brașov, pentru un concert inedit, „Jazzy Christmas“, dedicat copiilor și adulților cu boli incurabile, îngrijiți de HOSPICE Casa Speranței. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural Reduta, începând cu ora 19.00.

Biletele la concertul din 9 decembrie (35 de lei/persoana) sunt puse în vanzare la Centrul Cultural Reduta și Librăria Șt. O. Iosif.

Muzica celor doi artiști este deosebit de apreciată de public pentru energia debordantă, spontaneitatea, dar și pentru pasajele de o mare tensiune dramatică. La sfârșitul lui 2008, duo-ul a  lansat CD-ul „Naşterea”, care s-a bucurat de un mare succes. Albumul cuprinde colinde (fie arhaice româneşti, unele din ele din colecţia Béla Bartók, fie de tradiţie bizantină, fie armeneşti) cu negro-spirituals afro-americane, una din formele muzicale primitive din care a luat naștere jazzul.

Despre evenimentul de la Brașov, cei doi artiști declară:

Harry Tavitian: În concert vom oferi publicului brașovean «Cantata de Crăciun». O variantă a acestei suite este înregistrată pe CD-ul nostru «Naşterea». M-am hotărât de-abia în 2008 să scot un album de colinde, deși prelucrările de jazz după colinde mi-au fost totdeauna foarte dragi. Prima suită de colinde am făcut-o în 1983. În iernile întunecate dinainte de ’89 am încercat să aduc puțină bucurie în suflete cu concertele de Crăciun, așa cum a fost suita de colinde din ’87 la Brașov, la trei săptămâni de la revolta muncitorilor (suită care începea cu «sculați, sculați boieri mari, sculați voi români plugari»).

După ’89 am fost sufocați de colinde în perioada Crăciunului. Din păcate, sub presiunea comerțului, suntem din ce în ce mai departe de bucuria Nașterii Mântuitorului. Am simțit că a venit timpul să reiau suitele de colinde, de această dată într-o perspectivă transculturală. Concertul de caritate de la Brașov este un prilej de a dărui un gând bun și un mic ajutor financiar fraților noștri aflați în suferință, pentru ca în suflete să se nască speranța.

Colaborarea mea cu profesioniștii de la HOSPICE Casa Speranței împlinește 10 ani. Este al șaselea concert caritabil în beneficiul persoanelor îngrijite la HOSPICE. De această dată voi fi însoțit de prietenul meu Cserey Csaba – unul dintre cei mai inventivi percuționiști români de jazz.  El este unul din partenerii mei preferați. Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simț extraordinar al ritmului și al… umorului. În ultimii 15 ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express, în numeroase concerte din România, Ungaria, Belgia, Germania, Austria, Turcia. Mă bucur să mă reîntâlnesc cu acest prilej cu publicul din Braşov, oraş cu tradiţie jazzistică, în care mi-am petrecut studenţia şi unde s-a născut şi prima mea formaţie de jazz în 1974″.

Cserey Csaba: „Sunt onorat de invitația de a concerta împreună cu Harry la Brașov, într-un concert cu un asemenea scop nobil. Harry e un om foarte interesant, misterios, atras – ca și mine – de lumea Orientului. Simt ca în jazz mă exprim pe mine însumi și reușesc să transmit această emoție și publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, poate chiar esența jazzului: spontaneitatea și trăirea adevărată”.

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. „Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”, spunea criticul de jazz austriac Richard Schuberth la ORF1.

Alte articole:   402 elevi din județul Brașov au ales să învețe online din cauza COVID-19

Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic. Tavitian se consideră armean prin naştere, român prin adopţie şi se simte acasă în ambele culturi, folclorul balcanic şi caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiraţie.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate