blog-logo

Mesajele politicienilor și autorităților din Brașov, de 1 Decembrie

Mesajele politicienilor și autorităților din Brașov, de 1 Decembrie

mihai mohaci ziua nationalaMihai Mohaci, prefectul Brașovului

Fiecare naţiune, fiecare ţară din constelaţia politică a lumii îşi are propriile momente de strălucire istorică pe care le rememorează ca elemente de reper şi idealuri sacre din generaţie în generaţie. Unele sărbătoresc independenţa, instituirea regalităţii, reuşite religioase, căderea unui sistem, descoperirea geografică etc. Alte naţiuni – printre care şi cea românească – au sfinţit în calendarul propriu ziua când, cu toţi membrii lor, au devenit cetăţeni ai aceleiaşi ţări, parte ai aceleiaşi comunităţi, după o dezbinare seculară. În cazul românesc, realizarea unităţii a fost considerată a fi actul de căpătâi care a stat la baza formării naţiunii române.

Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârirea unităţii naţionale nu este opera unui singur om politic, a unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. O necesitate istorică – naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoism sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.

Sfârșitul Primului Război Mondial avea să aducă românilor împlinirea visului de reîntregire a neamului. În conflict au murit circa 335.000 de soldaţi, care împreună cu populaţia civilă ucisă în timpul luptelor, reprezenta o zecime din populaţia României. Un sacrificiu greu de suportat pentru mamele, surorile si soţiile care îi aşteptau acasă. În fiecare an aducem un omagiu ostaşilor care s-au sacrificat în lupte. În Braşov se odihnesc aproape 1500 de militari care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial. Din păcate în perioada comunistă 650 de eroi care au luptat în Tranşeele Morţii au ajuns sub asfalt şi calea ferată din Bartolomeu.

Aniversăm cu respect în fiecare an Ziua Naţională a României la 1 Decembrie, prilej de rememorare a jertfei înaintașilor și a luptei pentru constituirea statului naţional român.

Ciprian Bucur, viceprimarul Brașovului:

ciprian bucur„Au trecut aproape 150 de ani de când vedea lumina tiparului una dintre cele mai emoţionante şi mai îndrăgite poezii din literatura româna: «Ce-și doresc eu ție, dulce Românie». Într-o zi atat de importantă pentru România simt nevoia să fac un apel la redescoperirea şi reîntoarcerea la valorile naţionale. Românii trebuie să fie mândri că ne putem ridica la nivelul măreţiei înaintaşilor.

Sărbătoarea Națională de la 1 Decembrie reflectă solidaritatea și unitatea românilor și mai ales lupta noastră pentru un ţel comun. Acum 97 de ani, românii au fost mai uniţi decât oricând și, datorită celor de atunci, noi suntem astăzi aici, cu bune şi cu rele.

Îmi doresc să avem înţelepciunea celor care, la 1918, au înţeles cât de important este să fim solidari, să fim uniţi într-o singură naţiune. Îmi doresc să privim spre viitor, să depăşim ura şi dezbinarea, să ne simţim mândri de istoria noastră şi de numele de român, să ne amintim de a fi mai buni, să fim uniţi, să respectăm și să păstrăm valorile şi tradiţiile pentru care strămoșii au luptat și pe care ni le-au lasat moștenire.

Le doresc din suflet tuturor românilor, și în special brașovenilor, ca anul care vine să fie unul mult mai bun. Să le dea Dumnezeu înțelepciunea să îi aleagă pe cei care îi vor conduce astfel încât să fim mândri de ceea ce putem deveni!” La mulţi ani!

Cătălin Leonte, consilier local:

catalin leonte„1 Decembrie 1918. Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia proclama dreptul neamului nostru de a trăi în întregul său teritoriu. Dar, conform relatării lui Vasile Goldiș, în Rezoluția adoptată atunci de peste o sută de mii de români, se mai vorbea și despre deplina libertate naţională pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesională, înfăptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vieţii publice, reforma agrară radicală, legislaţia de ocrotire a muncitorimii industriale. Adunarea naţională se închină cu smerenie înaintea acelor bravi români care şi-au vărsat sângele în acest război pentru libertatea şi unitatea naţiunii române şi exprimă mulţumirea şi admiraţia sa tuturor puterilor aliate care, prin luptele purtate împotriva duşmanului, au scăpat civilizaţia din ghearele barbariei. La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimă a rezoluţiei, Unirea Transilvaniei cu România era săvârşită…

 Reîntregirea era un nou început. Era o condiție și un mijloc pentru crearea unui stat democratic și modern. Era o împlinire care obliga la construcție; unirea era nu doar împlinirea unei dorințe legitime, ci și momentul începerii lucrului împreună.

Alte articole:   Ministrul de Interne: În noaptea de Înviere pot circula doar cei care participă la slujbele religioase

Frumos omagiul adus clipei, astăzi. Dar știind și înțelegând ce ni s-a tot întâmplat în ultimul veac, suntem obligați să dăm copiilor noștri țara pe care eroii au visat-o pentru noi. O țară întreagă, modernă și puternică. La mulți ani, România!”.

Adrian Oprică, președintele organizației municipale Brașov a PNL, consilier local:

adrian oprica„1 Decembrie este cea mai mare sărbătoare a neamului românesc. În această zi, cinstim unirea Transilvaniei cu România, act al unor patrioți vizionari, sprijiniți de întreg poporul de dincolo și dincoace de Carpați, și ne plecăm cu respect în fața luptei și jertfelor înaintașilor pentru constituirea statului național român. 1 Decembrie este ziua care încununează lupta pentru unitate națională, prin crearea României Mari. A fost un moment unic în istoria noastră, posibil datorită unei conjuncturi de care oamenii de stat de atunci au știut să profite, realizând astfel un ideal pentru care au luptat multe generații de români.
Marile lecții pe care ni le-au lăsat acești înaintași ai noștri este că niciodată nu trebuie să renunțăm la a lupta pentru un ideal, că trebuie să valorificăm conjuncturile internaționale favorabile țării și că, atunci când este vorba despre a servi România și interesele neamului nostru, orice adversitate politică trebuie să dispară.”

Sorin Susanu, comisar șef regional Protecția Consumatorului:

sorin susanu„Iubesc Romania si respect însemnele naționale. «Romania este patria mea, restul sunt doar tari!» –  Octavian Paler. Prin activitatea mea profesională sper sa-mi aduc aportul la dezvoltarea si evoluția Țării Noastre.”

 

 

 

 

 

Cătălin Muntean, primarul municipiului Codlea:

Catalin Muntean„Stimați cetățeni ai municipiului Codlea, dragi români! Mă simt onorat să transmit mesajul meu, acum când se împlinesc 97 de ani de când ziua de 1 Decembrie este cinstită de întreaga națiune română. Atunci, prin hotărârea întregului popor se împlinea un vis secular pentru îndeplinirea căruia au luptat și au suferit multe generații. Unitatea național statală a românilor a fost hotărâtă pentru totdeauna de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia în sfânta zi de 1 decembrie 1918. Ziua tuturor românilor uniți în rugăciune și cu sentimente de un patriotism autentic este ziua în care în care ne sărbătorim țara și strămoșii, ziua în care prin voința populară comună unitatea tuturor românilor înlăuntrul acelorași hotare s-a împlinit. Avem datoria să înțelegem că trebuie să fim mai uniți, mai încrezători unii în ceilalți și speranța că ziua națională să fie pentru noi toți o zi a bucuriei împărtășite. Avem dreptul să sperăm ca măcar în această zi românii au o voință comună pentru binele patriei. Vă doresc din toată inima o zi națională în care să fiți mândri că sunteți români și să vă bucurați alături de cei dragi, cinstind memoria și sacrificiul celor care au desăvârșit visul unei întregi națiuni. Dumnezeu să ne ajute pe toți și să ocrotească poporul român!”.

Maria Grecea, deputat PNL:

maria grecea„Ziua Națională a României este, în fiecare an, un moment unic, marcat de solemnitate, demnitate dar și speranță. 1 Decembrie este o zi a noastră, a românilor, oriunde ne-am afla. În această zi, românii de pretutindeni își afirmă identitatea, se mândresc cu țara lor, devenind astfel mai uniți.
Cinstind memoria înaintașilor și comemorând sacrificiile pe care eroii le-au făcut pentru țară, putem privi cu încredere spre viitor. În ultimii 26 de ani am parcurs un drum greu, cu sacrificii, ajungând însă să implementăm o democrație consolidată și un stat de drept. Toate acestea au fost posibile datorită dorinței românilor pentru progres.
1 Decembrie 2015 este, în opinia mea, o zi mai aparte pe lângă celelalte zile naționale din ultimii 26 de ani. Este o zi care va rămâne, inevitabil, marcată de apelul românilor pentru solidaritate, pentru unitate, dar și pentru reformă. Tinerii au devenit mai activi și mai implicați ca niciodată, iar românii au înțeles că avem împreună un obiectiv deosebit de important, acela de a ne asigura, nouă și generațiilor ce vor veni,  o viață mai bună aici, acasă.
Brașovenii au conștientizat importanța zilei de 1 Decembrie, încă de acum 97 de ani, când au fost implicați în evenimentele acelor vremuri: au contribuit și ei la susținerea soldaților, au răspândit dorința de unire a românilor în Europa și SUA. De asemenea, au participat la actul istoric de la Alba Iulia, prin 17 oameni de seamă și meșteșugari, care au reprezentat Țara Bârsei în Marele Sfat National.
Am convingerea că, în 2018, când vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire, vom trăi într-o Românie și mai puternică, o Românie în care fiecare cetățean se poate regăsi. Este drumul la care au visat toți cei care s-au jertifit pentru crearea statului național unitar român.
Cu ocazia acestei zile cu o încărcătură emoțională deosebită, doresc să transmit tuturor cetățenilor județului Brașov cele mai bune gânduri și îi îndemn să fie întotdeauna mândri de țara lor ! La mulți ani, România !”

Emil Niță, deputat PSD:

Alte articole:   Contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor până în ianuarie 2022

emil nita„Vreau să le doresc românilor, din tot sufletul, multe bucurii și sănătate cu ocazia Zilei Naționale. Este Ziua Unirii, de aceea fac un apel la solidaritate, la unitate, pentru a cinsti memoria înaintașilor noștri lu pentru a consolida rezultatele obținute prin semnarea actului Unirii în 1948, la Alba Iulia. La mulți Ani, România!, La Mulți Ani, La Mulți români!, La Mulți Ani, Brașoveni!”.

Mihai Donțu, deputat PNL:

mihai dontu„Cu ocazia Zilei Naționale a României doresc să transmit cu mândrie și emoție ”La mulți ani!” tuturor românilor și să sărbătorim împreună, cu cele mai bune gânduri, întregirea României. Pentru toți românii și pentru întreaga țară, această zi este o ocazie de a recunoaște și celebra istoria și realizările statului român. Această zi este cu atât mai deosebită pentru România, cu cât ea reprezintăun prilej de aducere aminte a unui act istoric – nașterea României Mari.

Unirea de la 1 Decembrie 1918 semnifică evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al tuturor românilor. În onoarea acestei zile solemne îmi exprim admirația și respectul față de expresia voinţei unanime de Unire și față de tradițiile, valorile, credințele și obiceiurile românesti, împărtășind, la rândul meu, cuvintele Regelui Ferdinand, în ziua Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918:

După Basarabia, după Bucovina, mai lipsea o piatră din cele mai scumpe: Ardealul cu ţinuturile din Ungaria locuite de Români. Azi ne-aţi adus și această ultimă piatră a clădirii, care încoronează marea operă de unire. Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice ce sunt o chezăşie pentru dezvoltarea firească a unei vieţi sănătoase, ele sunt cimentate prin credinţa nestrămutată a unui şir întreg de generaţii, de apostoli ai idealului naţional (…). Să consacrăm unirea gândurilor, unirea sufletelor, dar şi unirea în muncă roditoare, prin strigătul: trăiască România mare, puternică şi unită“.

Ziua de 1 Decembrie este și va rămâne un simbol constant în inima și sufletul poporului român, fiind un motiv în plus pentru a ne exprima înalta considerație, prețuire și stimă pe care o purtăm neamului și valorilor românești.

Mihai Costel, președinte Mișcarea Populară Brașov:

mihai costel„Aceaste rânduri scrise cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României se doresc a fi mai puțin o serie  de constatări și încercări de răspunsuri la unele realități și întrebări dure pe care prezentul  istoric le ridică, fără să ne ceară voie, ci mai degrabă un apel la conștiința națională greu încercată de evoluția  evenimentelor de pe plan intern dar și extern din ultima perioadă de timp. Asistăm astăzi la o perioadă de resetare a configurației de putere de pe scena relațiilor internaționale dublată de testarea maximală a rezistenței tuturor structurilor Uniunii Europene în chiar esența principiilor sale funcționale și indirect a modalităților de acțiune convergentă a mecanismelor alianței Nord-Atlantice.

Sunt vremuri în care clasica politică mioritică de tip tergiversativ-evazivă nu mai poate fi utilizată fără să afecteze ireversibil traiectoria viitoare a țării noastre în competiția pentru un loc onorabil între statele civilizate ale lumii și ale Europei în mod deosebit. Noi ca națiune riscăm să fim (oare a câta oară?) în contratimp cu șansele pe care istoria ni le scoate în față și în pericolul de a asista la cristalizarea  unei paradigme a eșecului în ceea ce privește coerența, știința și mai ales voința politică de a alege și a acționa în sensul ,,interesului istoric„.

Alte articole:   Primăria Brașov, dispusă să cheltuie peste 58.000 de euro pentru paza bazelor sportive

Iar dacă vorbim de șanse istorice și maturitate politică amintesc că, spre exemplu, începând cu anul 1866 Statele Unite ale Americii, după un devastator război civil, au început o nemaipomenită ascensiune economică și tehnologică care avea să o aducă încă de atunci pe primul loc între statele lumii moderne pe când noi abia reușeam să punem la punct o Constituție după un model belgian mult anterior anului de referință 1848! De asemenea, cu cât ne apropiem de prezent, există suficiente momente care, cumulat, pot zugrăvi o așa-numită ,,vocație a ratării” generată de politicile de țară prezente sub diferite forme în platformele program a mai tuturor partidelor postdecembriste.

Revoluția din ‘89, Mineriadele, tergiversarea aderării la NATO și Uniunea Europeană, reforme neconcludente și un cadru socio-politic sufocat de corupție și incompetență, toate acestea au făcut să pierdem viteză și timp prețios în concurența cu statele dezvoltate ale Europei dar mai ales cu cele aflate în vecinătatea noastră geografică. Azi, după alte câteva proiecte de politică externă, inițial bine conduse dar inabil continuate sub ultima guvernare, nu suntem într-o situație mai fericită. Cu un Președinte mai degrabă discret și lipsit de ,,nerv contextual”, cu un executiv care a pornit cu stângul într-o aventură a guvernării, cu un corp politic reciclat din 4 în 4 ani, ineficient, lax și profund contestat de societatea civilă, cu instituții ale statului care, prin mișcarea centrifugă generată de acțiunile unor grupuri de interese politico-economice, se află într-o stare maladivă cronicizată, cu un DNA de tip „teatral-robespierrist”, România lui 2015, după patru ani de guvernare USL, se prezintă mai mult ca o țară neguvernabilă.

Ce este de făcut? Este oare Romania astăzi în stare de a juca inteligent un rol diplomatic consistent în conjunctura externă generată de criza refugiaților, amenințarea permanentizată a terorismului islamic, conflictul înghețat din Ucraina, soluționarea parțială și temporară a colapsului financiar grec sau oscilațiile politice din Republica Moldova? În sensul celor afirmate mai sus răspunsul ar fi că țara noastră este ,,condamnată” să reușeascăîn acest demers, știut fiind faptul că doar în perioade istorice de criză generalizată și nu doar regională, se pot realiza vechi idealuri naționale așa cum este unirea Basarabiei cu Patria Mamă!

Obiectivul unionist este singurul obiectiv major de politică externă realist în aceste timpuri. Dacă în ciuda oricăror eforturi, spațiul Schengeneste ceva care eventual ,,ni se oferă”, proiectul unirii cu Republica Moldova este un obiectiv care stă în puterea noastră să-l materializăm.  Pe plan intern, un ,,obstacol istoric”, în mod paradoxal, am putea fi chiar noi înșine prin modul superficial și fugitiv de a reforma clasa politică și de a crea în sfârșit o legătură organică între elitele politice reale și societatea românească, pe toate nivelurile sale de manifestare.

Soluția care ne poate salva de noi înșine este reprezentată, în accepțiunea mea, de o reală și radicală asanare a clasei politice actuale prin crearea unui sistem al performanței politice care să urmărească, individual, activitatea fiecărui politician care ocupă o demnitate publică și care să fie public, un fel de raport de activitate explicit asumat și permanent actualizat. Astfel ne vom putea asigura că scena politicii românești nu va fi doar o arenă a jocurilor politicianiste ci un spațiu sănătos al exercițiului elitelor sociale. Și aceasta nu doar pe plan central ci și local. În încheiere doresc să urez compatrioților mei un călduros „La mulți ani!” și să-i asigur că nu voi înceta să-i reprezint cu dăruire și onestitate, să promovezși în viitor, cu hotărâre neclintită, interesele comunității locale și ale țării”.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate