blog-logo

EXCLUSIV Medicul Dan Grigorescu, incompatibil că lucrează la un spital public?!

EXCLUSIV Medicul Dan Grigorescu, incompatibil că lucrează la un spital public?!

dan grigorescuSituaţia paradoxală şi incredibilă în România anului 2015. După ce a depus jurământul miercuri, pe postul de consilier judeţean, medicul Dan Grigorescu, şeful Secţiei de chirurgie Plastică şi Reconstructivă se află în situaţia de a demisiona, pentru a ieşi dintr-o stare de incompatibilitate.

Totul se întâmplă conform principiului „Unde dai şi unde crapă!”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, în decembrie 2014, că orice medic care este angajat într-o unitate a Ministerului Sănătăţii este funcţionar public, chestiune decisă într-un caz în care un medic era judecat pentru luare de mită.

La acea vreme, nouă judecători ai ICCJ au fost desemnaţi să dezbată o chestiune de drept privind calitatea de funcţionar public a medicilor din România. În final, ei au hotărât, în unanimitate, că orice medic angajat al unei unităţi ce aparţine Ministerului Sănătăţii are calitatea de funcţionar public.

„Judecătorii au spus că medicul încadrat într-un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii este funcţionar public în accepţiunea dispoziţiilor articolului 175 di Codul penal, alineatul 1 litera B teza a doua, adică funcţie publică de orice natură. Practic, orice medic de la orice spital al MS este funcţionar public şi, în consecinţă, este subiect activ al infracţiunii de luare de mită”, au explicat atunci surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, inclusiv la ICCJ au existat judecători care au dat soluţii de achitare unor astfel de medici, despre care s-a constatat că au calitate de funcţionari.

Alte articole:   După 10 ani, a fost desemnat proiectantul tronsonului Braşov - Făgăraş al autostrăzii A3

Cine reprezintă interesul spitalelor publice?

Revenind la cazul prezentat, suntem cel puțin într-o situație ciudată. Spitalele au fost date în administrare orașelor și județelor. Consiliile locale și județene au o Comisiei de sănătate formată din persoane care ar trebui să aibă tangență cu acest domeniu.

În contextul deciziei ÎCCJ de anul trecut, medicii de la spitalele publice, „învestiți” drept funcționari publici, nu mai pot activa în forurile legislative locale și județene, fiind incompatibil (funcționarii publici nu pot să fie aleși în aceste funcții, conform Legii electorale). De aici, întrebarea firească, cu tot respectul pentru meseriile celorlalți consilieri ingineri, profesori, fermieri, preoți etc.: cine reprezintă interesul spitalelor publice? Poate medicii care lucrează la unitățile private??…

Alte articole:   VIDEO Conferință de presă la PSD Brașov

Mai mult, se pune problema dacă nu este un caz evident de discriminare, care vizează un drept constituțional: dreptul de a alege și de a fi ales. Un medic care lucrează în sectorul privat are dreptul acesta, cei din domeniul public, nu! 

Efectul pervers al acestei situații este acela că specialiștii din sectorul public de sănătate, care vor să activeze și în politică (vezi solicitarea străzii de împrospătare a clasei politice, de a avea specialiști, mai ales în fruntea Ministerului Sănătăţii), sunt obligaţi să renunţe la posturile lor şi să activeze în unităţi private. Evident, pierd tot românii de rând, fără posibilităţi materiale, care sunt obligaţi să meargă la cabinetele şi clinicile private.

Contactat de newsbv.ro, medicul Dan Grigorescu spune că este bulversat de această decizie și trebuie să se decidă rapid ce va face, pentru că în niciun caz nu vrea să ajungă în vizorul ANI: „Am fost la Prefectură şi mi s-a spus să între la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi la Agenţia Naţională de Integritate, dacă sunt incompatibil sau nu. Practic, este evidentă situaţia: Legea electorală mă obligă ca în termen de zece zile să ies din starea de incompatibilitate. La o întrebare adresată instituţiilor publice amintite primesc răspuns în 30 de zile. Nu ştiu ce să fac… poate sunt jurişti specialişti în drept care se pot pronunţa. Funcţia de conislier judeţean nu îţi conferă cine ştie ce avantaje materiale, dar poţi lupta din interiorul acestei instituţii (Consiliul Judeţean – n.r.) pentru a se lua decizii juste pentru instituţiile medicale de stat, finanţate în plan local”, ne-a declarat medicul Dan Grigorescu.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.