blog-logo

În caz de urgență majoră, la Brașov, oamenii ar muri cu zile

În caz de urgență majoră, la Brașov, oamenii ar muri cu zile

Spitalul Judetean BrasovO tragedie de proporțiile celei provocate de incendiul din clubul bucureștean Colectiv ar duce la moartea multora dintre pacienți din cauza dotărilor şi spaţiilor specifice insuficiente. Șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Județean Clinic de Urgență, dr. Dan Grigorescu, ne-a declarat că nu resursa umană este problema, ci incapacitatea de a prelua mulți pacienți în cazul unei urgențe majore.

Brașovul are angajaţi în sectorul public, la această oră, cinci medici chirurgi plasticieni (patru în Spitalul Județean şi unul la Spitalul de copii), cărora li se pot alătura alţi doi specialiști din sectorul privat (din care unul este pensionar) şi cinci medici rezidenţi în specialitate.

dr dan grigorescu„Am responsabilitatea a ceea ce afirm: la această oră resursa umană este mai mare decât capacitatea de tratament în terapie intensivă a cazurilor grave şi critice postcombustionale. Trebuie să se înțeleagă faptul că medicii chirurgi plasticieni nu trebuie să intervină efectiv pentru fiecare manoperă de specialitate, rolul lor într-un accident colectiv cu arsuri ar fi cel de coordonare al chirurgilor din orice altă specialitate chirurgicală, iar doar în Spitalul Judeţean Braşov avem peste 35 (incluzând chirurgi generalişti, vasculari, toracici, BMF, ortopezi, neurochirurgi, urolog, etc). Problema este ce faci cu pacienții? Pentru că în Spitalul Judeţean Brașov sunt 30 de paturi de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), din care o treime nu sunt în pavilionul central, ci în alte locaţii (Tractorul, Mârzescu) și nu poți disloca medicii în mai multe zone. Apoi, nu poți să îți pui problema că ai la dispoziție toate cele 20 de paturi, pentru că în mod sigur câteva pot fi blocate de pacienți critici din spital, iar pe aceştia nu îi poți trimite în secţiile cu paturi, în alte spitale şi nici acasă. Spitalul Judeţean este evident subdimensionat în caz de urgență majoră, iar celelalte spitale din oraş nu ar putea prelua decât un număr mic de cazuri, şi acelea extrem de bine selecţionate, ceea ce în primele zile e greu să realizezi”, spune dr. Grigorescu.

Acesta a mai precizat că Brașovul nu se poate baza pe facilităţile din sistemul privat de sănătate, pentru că acestea nu pot face faţă urgenţelor majore. „Au facilităţi de terapie intensivă care asigură în principal terapia postoperatorie a pacientului cronic, iar personalul de acolo nu este specializat pentru susţinerea urgenţei critice, mai ales pentru o avalanşă de cazuri. Apoi, nu au nici rezerve de medicaţie necesară în asfel de cazuri (de exemplu în situaţii extreme este nevoie de medicaţie antişoc, de sânge…)”.

Alte articole:   Pacienții cu transplant și cei aflați pe lista de așteptare au prioritate la vaccinare

Un alt punct nevralgic sesizat de medicul braşovean este faptul că nu există un sistem de alarmare a medicilor şi asistenţilor, care să fie chemaţi în caz de necesitate. „Nu ştiu să existe un plan de intervenţie eficace. La Bucureşti totul s-a bazat pe solidaritate. Medicii, asistentele, au plecat de acasă în papuci să ajute victimele, nu au fost alarmaţi într-un sistem organizat. A funcţionat compasiunea şi bunul simţ. Şi nu în ultimul rând faptul că au depus un jurământ! ”, a explicat  situaţia la această oră medicul Dan Grigorescu care, pură coincidenţă, a lansat în urmă cu peste o lună o campanie publică şi o petiţie online pentru construirea unui spital nou de urgenţă la Braşov.

Alte articole:   Propuneri pentru deschiderea restaurantelor, indiferent de scenariu: Certificat de vaccinare sau test PCR la intrare

Centrul Vechi al Brașovului are foarte multe baruri, pub-uri şi cluburi la subsol, cu o singură intrare, în care câteva sute de persoane, adesea cu mobilier din lemn (ignifugat sau nu), şi cu ferestre fie mici, fie cu gratii, prin care nu poți organiza o ieșire de urgență în caz de incendiu și cu vreo scară de acces îngustă pe care s-ar fi bulucit lumea îngrozită de flăcări și fum, scrie Mihai Nanu pe blogul personal.

Astfel de exemple pot fi găsite în cluburile Times, Deane’s Pub, Britannia sau restaurante precum Formula Pub sau Sergiana, care au capacităţi mari de primire a clienţilor, dar ale căror evacuări în caz de urgenţă nu se ştie dacă ar face faţă în cazul a câteva sute de persoane care se bulucesc să iasă în caz de incendiu.

Alte articole:   Elevii ar putea avea gratuitate la transport și la manifestări culturale şi sportive

 

 

 

 

 

Distribuie dacă îți place!
 1. Sa nu mai vorbim de un caz major, gen cutremur adevarat…

  Reply
  • la noi a mai fost cutremur și avem avantajul unei poziții mai puțin expuse, față de București de ex,unde cutremurul a făcut mii de victime în 1977. Deci tot incendiile și panica în caz de adunări cu multe persoane sunt cazuri majore.Mi-e teamă să nu rămânem doar cu constatările. Oricum încă un spital de urgență în Brașov trebuie, chiar și numai pentru cazurile obișnuite

   Reply
 2. Fals, Maria. Din pacate fals.

  Brasovul nu este expus foarte tare la cutremure putin adanci cum a fost cel din 77, dar acest tip de cutremure sunt foarte rare (o data pe secol). Cele frecvente (de trei ori pe secol) sunt mai adanci si afecteaza serios Brasovul, vezi cataclismele din 1738 (7,6 pe Richter – cand inclusiv Sghisoara si Sibiul au avut foarte mult de suferit) si din 1802 (7,9 pe Richter – s-au daramat inclusiv vechi biserici medievale sasesti din imprejurimi).

  O atitudine corecta nu este autoamagirea, ci, spre exemplu, informarea brasovenilor ca este extrem de periculos sa sparga grinzile blocului ca sa treaca prin ele cu deflectorul centralei termice de apartament sau cu vreo teava de gaz…

  Riscul major pentru Brasov este exact cel de cutremur, nu de altceva. Dar lumea nu e informata. Dintre cei care au trait cutremurul din 1940 mai sunt doar putini in viata.

  Reply
 3. Vorbește lepra asta de om??? Unul din cei mai mari șpăgari din Județean. Da da,Grigorescu și colegul lui care pune silicoane,face rinoplastii…
  Baaaaa ajunge baaa!!!! Trebuie ceva schimbat ca s-a împuțit rău situația în tara asta

  Reply
  • Mariuse,
   Degeaba îţi ascunzi identitatea când faci pe grozavul, dacă nu schimbi IP-ul (dacă ştii ce este ăla!). Nu te mira dacă găseşti în poştă în curând vreo citaţie! După aceea, ar trebui să-ţi cauţi un grup de terapie de genul „laşii anonimi”. Îţi doresc doar atât: (adică nimic, nimicule!)

   Reply
 4. Pai hai sa vorbim de barurile și cluburile din Bv. Cate din ele au măcar 2 ieșiri??
  A cui sunt barurile,restaurantele din Brașov?? De ex Times si Il Caminetto 😉

  La Brașov e o mare familie,autorități,patroni falși… trăiască partidul!
  Las’ ca merge asa…

  Reply
 5. Ce sa mai vorbim de faptul ca, daca ar fi nevoie sa transportam sute de raniti la Bucuresti, nu avem aeroport si nici autostrada, asa ca acestia nu ar putea ajunge la timp la spital iar in Brasov numarul de locuri este limitat, ca si cel de medici (din cate am inteles avem 5 specialisti in arsuri)…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate