blog-logo

Legenda stemei Brașovului 

Legenda stemei Brașovului 

Toată lumea cunoaște stema Brașovului, mai ales că este inscripționată pe frontispiciul Casei Sfatului, fosta Primărie. Mai puțini cunoaștem care este legenda acesteia, de aceea v-o prezentăm cu ajutorul istoricului Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

„Încă înainte de stabilirea germanilor în Transilvania, regele maghiar Solomon a purtat război cu sălbaticii cumani şi i-a alungat victorios până la teritoriile de graniţă. Totuşi, aici duşmanii îl încercuiră pe rege şi pe războinicii săi şi îi puseră în mare pericol. Dintr-un ascunziş sigur, cumanii trăgeau săgeţi către armata regală, care se micşora treptat. Săgeţile şuierau cel mai mult în jurul regelui, căci coroana de pe coif îl dădea de gol duşmanilor. Când regele observă aceasta, luă coroana din coiful său şi o aşeză, în timp ce călărea, pe un trunchi de copac. Acum cumanii nu îl mai recunoșteau pe rege şi credeau că l-au omorât. Acest lucru i-a încurajat şi înaintară cu forţă”, ne spune istoricul brașovean. Armata regală a trebuit să bată în retragere, însă păgânii nu l-au recunoscut pe regele fugar, căci l-ar fi ucis cu siguranță. Regele Solomon s-a salvat prin sacrificarea coroanei sale. Aceasta a rămas neobservată mulţi ani pe trunchiul de copac, până când o găsiră saşii, spune legenda.

Alte articole:   Cum arată strada Doamna Stanca din Făgăraș, după modernizare? (VIDEO)

„Se spune că saşii fondară o comunitate şi construiră primăria pe locul unde fusese găsită coroana. În  cinstea coroanei, numiră noul oraş Kronstadt („Oraşul Coroanei”). Toate clădirile orăşeneşti, drapelele, scuturile etc. s-au decorat ori cu stema cu coroana, ori cu stema cu coroana pe trunchiul de copac și rădăcinile copacului”, precizează Nicolae Pepene.

Stema Brasovului
Mai târziu s-a încercat interpretarea stemei: rădăcinile reprezintă cele 13 comunități rurale din Țara Bârsei, ale căror locuitori, asemenea rădăcinilor, lucrează pământul și își duc produsele la oraș. Așa cum rădăcinile nu doar susțin trunchiul copacului, ci îl și întăresc, pentru a nu putea fi doborât de furtuni, așa ajută și comunitățile din Ţara Bârsei orașul și îl feresc de pieire. Așa cum rădăcinile unui copac nu sunt observate, așa e trecută cu vederea și munca tăcută a țăranilor.

Alte articole:   Salvamont Brașov: Risc însemnat de avalanşă în Carpaţii Meridionali

Trunchiul puternic simbolizează orașul: scoarța aspră și tare se aseamănă cu zidurile orașului și bastioanele. Coroana se aseamănă cu regele. Pe trunchi, coroana poate sta în siguranță, așa cum și regele se poate baza pe susținerea și loialitatea orașului Brașov.

Distribuie dacă îți place!
 1. Ați văzut credita vreun sas calare pe cal hispanic????…

  Reply
 2. Toate bune și frumoase dar unde se regasesc romanii în acest simbol cu care ne lăudăm dar care nu ne reprezintă ta ?
  Atunci când s-a propus aceasta stema făcând parte din CL Brasov am solicitat ca măcar fundalul coroanei sa fie pe tricolor, însă toți colegii romani din CL înclusiv oamenii de cultura brasoveni nu m-au sprijinit.
  Acum avem o stema frumoasa dar care este a sașilor care au condus acest burg sute de anii înterzicând romanilor accesul în cetate unde le era interzis sa-și zidească case !
  Ăsta reprezintă acest simbol pentru romanii bastnasi….

  Reply
 3. @Zota,
  de cand esti tu aici bastinas?

  Reply
 4. […] CITEȘTE ȘI Legenda stemei cetății Brașovului […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.