blog-logo

Inedit: traseu montan pentru persoanele cu dizabilități

Inedit: traseu montan pentru persoanele cu dizabilități

persoana dizabilitati traseu montan brasov2Ambiţie, dorinţă, forţă şi curaj! De asta au dat dovadă câteva persoane în scaune rulante, care s-au aventurat pe munte. Şi au reuşit să parcurgă un traseu uşor din Piatra Craiului, motivate de faptul că au ieşit în natură la aer curat să admire peisajele, dar şi pentru că susţin un proiect inedit.

Proiectul „Natura fără bariere” își propune identificarea de trasee montane în Braşov şi Prahova, care să fie accesibile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, dar şi celor cu copii, care nu pot parcurge zone greu acceisbile și cu un grad ridicat de periculozitate.

Iubitorii muntelui, care sunt în scaun rulant, spun că acest proiect îi ajută să evadeze din cotidian şi le oferă psobilitatea să se bucure cu adevărat de mirajul munţilor.

Alte articole:   Luna dragostei la AFI Brașov

Iată ce ne spun câțiva dintre beneficiarii proiectului: „E frumos în aer liber, asta face mult. Trebuie să depui un pic de efort pentru a reuşi să parcurgi traseul, nu e chiar atât de uşor, dar în proporţie de 90% este accesibil”; „Ne-ar ajuta aceste trasee pentru că ieşim din casă şi admirăm şi acest peisaje frumoase”.

Practic, acești oameni au posibilitatea de a se bucura și ei de „o gură de oxigen”, de frumusețea răpitoare a peisajelor de toamnă ce îţi bucură privirea şi de priveliștile munţilor. De aceste mici bucurii pe care o soartă nedreaptă le-a răit au avut parte câteva persoane în scaune rulante, cu sprijinul voluntarilor Asociaţiei Club Sportiv „Fii Independent”.

„Ne-am alăturat acestui proiect pentru că este o iniţiativă foarte bună. Noi am mai avut astfel de acţiuni în trecut. La anul o să încercăm să le facem tot mai dese. Punem foarte mult accent pe accesibilitate, iar de data asta punem accdent pe accesibilitate în natură”, a declarat Marian Anghel, preşedintele Societății Ghizilor şi Liderilor Montani.

Alte articole:   Cardul de energie. Ce se întâmplă dacă factura este pe alt nume. Ghid pentru situații speciale

Acestea au testat un traseu din Piatra Craiului: este vorba despre Prăpăstiile Zărneştilor. Oamenii se bucură că există şi astfel de proiecte, care îi încurajează. Iniţiatorii sunt reprezentanţii Asociaţiei de Educaţie şi Cultură Outdoor şi vizează trasee accesibile din munţii Postăvarul, Piatra Craiului, Bucegi, Piatra Mare, Ciucaş, Baiului.

„Proiectul «Natura fără bariere» are ca scop promovarea turismului montan din jurul Braşovului pentru persoane cu dizabilităţi şi familii cu copii. Ideea proiectului a apărut din lipsa totală a infrastructurii pentru acest grup ţintă în România. Am ales zona Braşovului pentru că este o zonă cu potenţial mare”, a precizat Liuba Anghel, asistent în cadrul proiectului.

Marian Anghel spune că „cercetarea s-a făcut în judeţul Braşov în munţii din jur Piatra Craiului, Postăvarul, Bucegi nord, Piatra Mare, Ciucaş, Baiului. Am avut voluntari, care s-au implicat la partea de cercetare, iar ca parte negativă trebuie să recunoaștem că infrastructura este spre zero”.

Alte articole:   Județul Brașov sub Cod galben de ceață și polei

În zonă vor fi amplasate panouri pe care va fi inscripţionat: accesibil pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Asta pentru ca oamenii să ştie ce drum vor alege atunci când merg pe munte. Proiectul Natura fără Bariere se desfăşoară pe o perioadă de un an.

 

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.