blog-logo

Smart City – o afacere prin care băieții deștepți din Primărie monitorizează tot ce mișcă în Brașov

Smart City – o afacere prin care băieții deștepți din Primărie monitorizează tot ce mișcă în Brașov

brasov noaptea„De aproape cinci ani, în mediile decizionale de pe lângă Consiliul Județean și Primăria Brașov, «bântuie» o bizară idee, de import. Este vorba despre conceptul Smart City, subiect tratat mai mult pe larg (decât adânc) în presa locală a începutului de an 2014 și primăverii lui 2015. Deși subiectul despre proiectul Brașov Smart City a apărut recurent din an în an, iată că, fără mare tam-tam, zilele acestea a fost și finalizat. Gospodarii Brașovului au toate motivele să jubileze: Aeroport – Nu, Autostradă – Nu, doar Inteligență – Cu carul (de luat vederi)!”, se arată într-un comunicat remis presei de lierul MIșcării Populare Brașov, Mihai Costel.

Debutul ,,la lumina zilei” a acestei idei de afaceri l-a reprezentat Conferinţa internaţională „Sibiu – Smart City”  desfășurată în septembrie 2013 la Sibiu și organizată de  Fundaţia Heritas, în colaborare cu Primăria Sibiu, sub titulatura „Smart – Dezoltare urbană, city marketing, centre istorice ca motoare de dezvoltare”. Ideea este clar că a plăcut mult edilului nostru, care și-a suflecat „numaidecât” mânecile și a purces la înfăptuirea sa. Până aici, nimic deosebit…

Primarul Brașovului a declarat presei locale, undeva prin primăvara acestui an, că: ,,Această componentă a proiectului presupune instalarea a 42 de sisteme de panică pentru apeluri de urgenţă, la care se adaugă 42 de camere video de supraveghere. Nu trebuie să uităm că cea mai importantă componentă a proiectului este cea de telegestiune a sistemului iluminatului public, care vizează creşterea calităţii serviciului de iluminat, reducerea costurile de mentenanţă şi reducerea consumului de energie electrică„.

Alte articole:   Acțiune de dezinsecţie pe domeniul public din Săcele

De aici reiese, spune Mihai Costel, că, mai curând, interesul municipalității se focusează pe soluții tehnice de economisire a consumului pentru iluminatul public. Dincolo de această aparență însă, se întrevede o imagine deloc clară privind, firește, la folosirea celor 42 de camere de supraveghere. ,,Dispeceratul central de supraveghere şi monitorizare, dotat cu infrastructură de echipamente şi aplicaţii software, care funcţionează în incinta primăriei, va permite gestionarea integrată a informaţiilor provenite din sistemul de telegestiune a iluminatului public şi din sistemul de securitate. Subliniem: „care funcţionează în incinta primăriei„.

Câteva vorbe despre firma care implementează sistemul Big Brother

Un alt aspect nu foarte clar îl constituie chiar firma care a câștigat licitația: SC Flashnet SRL – firmă de casă a Primăriei Brașov . Deși relativ nouă, firma se laudă cu implementarea de soluții tehnologice inteligente peste tot în lume: ,,Din Europa în Orientul Mijlociu și Asia, milioane de oameni sunt martorii dezvoltărilor noastre tehnologice”. Orașe din Bahrain, Indonezia, Rusia, Arabia Saudită. Ne întrebăm, doar retoric, oare care sunt denumirile în toate aceste țări pentru ANAP ( Agenția Națională pentru Achiziții Publice), spre exemplu?

Nu putem să nu subliniem că, deși firma SC Flashnet funcționează din anul 2005, prestigiul i-a fost recunoscut cu prisosință abia în anul 2013 când: ,,[…] prin asocierea a paisprezece societăți informatice (n.n. inclusiv SC Flashnet SRL) cu Consiliul Județean Harghita, Primăria Miercurea Ciuc, Facultatea de Științe Economice și Umaniste a Universității Sapientia, Liceul Teoretic Márton Áron, respectiv Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, s-a înființat Clusterul IT PLUS, cu sediul în Miercurea Ciuc” (conform link http://www.itpluscluster.ro/).

Alte articole:   FOTO Accident între un camion și un ATV, pe DN73. Trafic blocat între Tohanu Nou și Tohanu Vechi

Ce nu a reușit SRI, reușește primarul

După cum se știe, legea SRI e Big Brother, prin care se dorea ascultarea și urmărirea telefoanelor mobile în scopuri „antitero”, a picat în Parlament. Din motive evidente, cei care supravegheau puteau folosi înregistrările și în alte scopuri.

În acest context, liderul Mișcării Populare din Brașov, atrage atenția, în perspectiva apropierii alegerilor locale, asupra posibilității apariției unor derapaje în privința utilizării tehnicii implementate prin acest program „mai amplu”, în scopuri diferite celor destinate inițial.

mihai costel„Acest punct de vedere este susținut și de evenimente petrecute tot în primăvara acestui an la Primăria Iași, în care persoane dar și echipamente din interiorul instituției au fost angajate în alte scopuri decât cele normale, la dorința «arzătoare» a primarului Gheorghe Nichita”, explică Mihai Costel.

Un alt exemplu, este din campania electorală de la Brașov, când doar bannerele USL erau tăiate pe raza municipiului, cele ale PDL fiind păzite de Poliția Locală. Când cei de la USL au cerut înregistrările video de la camerele de supraveghere care funcționau la acea oră (cum sunt cele din zona Casei Armatei, unde au avut loc astfel de incidente), cei de la Poliția Locală au spus că tocmai a avut loc o defecțiune a aparaturii. Pe bune???

Alte articole:   Un nou cutremur în Vrancea. Seism și în zona Făgăraș-Câmpulung

Totodată, MP Brașov cere lămurirea unor aspecte derivate din aplicarea acestui sistem, prin răspunsuri neîntârziate la câteva întrebări ridicate de cetățeni:

 1. Prin instalarea sistemelor de panică, în cvasitotalitatea lor, în centrul municipiului, nu se va induce o discriminare socială similară cu ,,segregarea termică” la care au fost (și încă sunt) supuși locuitori din cartierele Astra și Noua în afacerea Tetkron-Bepco?
 2. Sistemul va asigura supravegherea permanentă a celor 29 de zone cu risc ridicat de infracţionalitate identificate la nivelul municipiului. Când vor fi publice rapoartele și criteriile pe baza cărora au fost selectate aceste zone cu risc ridicat? În ce măsură „risc ridicat” se suprapune peste „interes ridicat”?
 3. Conform contractului de finanţare municipalitatea a contribuit cu 2%. Cine sunt ceilalți parteneri și care sunt cotele de finanțare corespunzătoare?
 4. La cât este previzionată, în contractul cu firma SC Flashnet SRL, a se ridica valoarea viitoarelor lucrări de mentenanță a sistemului de telegestionare (inclusiv echipamentele de pe teren)?
 5. Studiul tehnic de fiabilitate a proiectului a ținut cont de diferența foarte mare dintre condițiile de mediu din Brașov și cele din Bahrain ori Indonezia?
 6. Cum vor fi prevenite posibilele distrugeri ori sustrageri de echipamente? Prin mobilizarea unor agenți ai poliției locale? A unor echipe de intervenție rapidă? Și dacă da, în acest caz, care mai este eficiența reală a acestui proiect?

 

Distribuie dacă îți place!
 1. Wow!!! Asta e foarte tare. Camerele astea sunt fixe sau mobile? Adica eu dc stau pe Republicii la terasa mi se numara halbele de bere. Si cu cine le beau? Si unde le beau?

  Reply
 2. Bea si tu in casa, bre… 🙂

  Reply
 3. camerele sunt mobile, o sa fie plimbate de politicienii locali care pierd alegerile in favoarea celor care, pentru ca isi fac deja campanie, vor castiga.

  Reply
 4. Interesant! Poate se sesizează si alții cu privire la utilitatea acestui proiect si mai mult la modul de selectare a firmei care a implementat acest proiect!

  Reply
 5. Ce sa înțelegem prin exemplul cu primarul Nichita?

  Reply
 6. Scripi vrea sa o monitorizeze pe Cristinuta?!

  Reply
 7. Cine e Cristinutza? Tot o blonda? Sau noaptea toate is negre?
  Acu serios…camerele is de sus din prund? Faine tzepe

  Reply
 8. Stimate domnule Mihai Costel,
  sunt cateva neadevaruri majore in ceea ce spuneti si nu stiu daca ele se datoreaza nestiintei sau rea-vointei.
  Daca e rea-vointa, e foarte grav, pentru ca nu promiteti nimic mai bun decat cei pe care ii combateti sau (foarte posibil) sperati sa le luati locul in 2016.
  In primul rand, o vizitare rapida a site-ului primariei arata ca proiectul, finantat din fonduri europene (POR 2007-2013)a inceput sa fie implementat in iulie 2013, deci numai intr-o realitate paralela putea sa aiba debutul in septembrie acelasi an.
  Apoi, va intrebati retoric „Conform contractului de finanţare municipalitatea a contribuit cu 2%. Cine sunt ceilalți parteneri și care sunt cotele de finanțare corespunzătoare?” Pai daca e contract de finantare, inseamna ca e un proiect cu fonduri nerambursabile. De unde sa vina acestea, daca nu de la UE si Guvern? Mizati pe „tehnicalitati” de acest gen pentru a duce lumea in eroare…
  Si in acelasi spirit, criticati distrugerea banerelor USL si paza celor de la PDL, cand din cate tin minte, la ultima campanie, erati membru al ultimului partid. E normal si da dovada de spirit civic sa criticati aceste manifestari total deplasate, dar nu cand o faceti din ipocrizie.
  Ce va deosebeste, domnule Mihai, ce cei care sunt acum la putere. Ce va recomanda sa le luati locul? Convingeti-ma si poate va votez.

  Reply
 9. Bre…, chiar nu a priceput nici unul? Este atât de simplu… Camerele video sunt instalate în aceleași mingi de sticlă în care sunt și becurile. Și este foarte adevărat. Becurile se vor aprinde la senzorul de mișcare pe timpul nopții (nu credeți? 🙂 ) și în același timp pornește și camera. :)) Pe timpul zilei nu va fi nevoie de aceste aprinderi. Senzorul face totul. Treziți-vă FRAIERILOR CARE STAȚI ÎN CASE!!!! STAȚI LA BERE? VĂ MERITAȚI SOARTA!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate