Razie DIICOT împotriva evazioniștilor care fac trafic cu lemn

Razie DIICOT împotriva evazioniștilor care fac trafic cu lemn

diicot mascatiProcurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală  au efectuat 44 percheziţii domiciliare pe raza județelor Brașov, Argeș și Gorj în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, tăieri ilegale și sustragere de masă lemnoasă. La Brașov, perchziții s-au făcut în mai multe locații din Țara Făgărașului.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că o persoană, suspect în cauză având dublă cetăţenie (română şi turcă), din municipiul Braşov, și fiul său, au constituit și au coordonat un grup infracţional organizat ce își desfășoară activitățile ilicite în special pe raza județelor Brașov, Argeș și Gorj. Grupul cercetat  este format din mai mulţi membri ai familiei suspectului, etnici turci, dar și cetățeni români, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, tăieri ilegale și sustragere de masă lemnoasă, cu ocazia desfăşurării activităţilor de exploatare a masei lemnoase şi a valorificării produselor rezultate (inclusiv după prelucrare, ca produse finite sau semifinite), fără a plăti taxele aferente”, au precizat reprezentanții DIICOT.

Alte articole:   Fliundra: Nu voi renunța la lupta pentru înființarea policlincii

În urma cercetărilor s-a stabilit că membrii grupului au beneficiat  de protecţie din partea unor persoane – funcţionari publici – ce aveau ca atribuţii executarea unor acţiuni de control financiar-fiscal ori de altă natură.

Totodată, pentru a avea acces la masă lemnoasă de bună calitate, cu sprijinul unor funcționari silvici ori din administrația publică locală, au deturnat licitațiile publice organizate în acest sens, iar unele societăți comerciale participante la licitații, ai căror administratori nu s-au ”raliat” grupării, au fost îndepărtate prin diverse metode, inclusiv constrângere ori corupere.

De asemenea, s-a reţinut că  o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Braşov a asigurat în mod cointeresat membrilor grupului consultanţă în afara cadrului oficial şi „sprijin/protecţie” cu ocazia controalelor/verificărilor specifice ale organelor fiscale din Brașov.

Alte articole:   De ce ai vota Candidații ALDE Brașov pentru Consiliul Județean în 27 septembrie?

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R. Suportul tehnic şi informative  a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată şi  cu sprijinul lucrătorilor Gărzilor Forestiere din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ai Brigăzii Speciale a IGJR.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate