blog-logo

Problemele căsniciei unde ambii parteneri sunt carieriști. Care sunt efectele asupra copiilor?

Problemele căsniciei unde ambii parteneri sunt carieriști. Care sunt efectele asupra copiilor?

cuplu carieristiNu mai este un secret că fetele pun, în zilele noastre, cariera pe primul plan. Comportamentul marital al femeilor contemporane arată că se căsătoresc mai târziu decât pe vremuri.

Media de vârstă pentru o femeie care se căsătoreşte este azi de 26 de ani, comparativ cu 20 ani, cât era aceasta în 1960. Cele ce se căsătoresc în prezent e foarte puţin probabil să mai fie virgine, aşa cum erau cele de acum câteva decenii. Cele mai multe dintre ele convieţuiesc cu un partener înainte de căsătorie, acesta nefiind întotdeauna viitorul lor soţ; altele (un număr semnificativ) au un copil în afara căsătoriei. Cele ce devin mame singure e puţin probabil să se mai căsătorească vreodată.

Fetele nu sunt entuziasmate de ideea căsătoriei

Comparativ cu bărbaţii, femeile tinere sunt , paradoxal, mai puţin entuziasmate de mariaj. Acest pesimism crescut este întâlnit, în special, la adolescente. Studiile sociologice arată că, pentru elevele de liceu care se aşteaptă să se căsătorească credinţa că mariajul lor va dura toată viaţă a scăzut în ultimele două decenii, în timp ce băieţii din aceeaşi categorie au un optimism uşor mai ridicat.

Fetele sunt mult mai tolerante la ideea de a naşte fără a fi căsătorite. Ele îi întrec astfel pe băieţii de vârsta lor în a accepta acest fapt în prezent. O schimbare notabilă faţă de trecut, când adolescentele erau mai puţin tolerante decât băieţii la asemenea fenomene.
„Lipsa de entuziasm pentru căsnicie nu înseamnă lipsă de interes în a avea un soţ. Dar pesimismul lor crescut poate reflecta două realităţi convergente. Una o constituie aşteptările mai mari ale femeii în ceea ce priveşte intimitatea emoţională a unei căsnicii. Cealaltă se referă la nevoia stabilirii unor standarde mult mai clare referitoare la participarea soţului la creşterea copilului şi la treburile casei. Aceste expectaţii pot sau nu să fie împărtăşite de bărbaţi şi astfel, nepotrivirea poate duce la dezamăgiri mari şi insatisfacţii”, spune dr. psihologie lector univ. Onelia Pescaru, din cadrul Universităţii Transilvania Braşov.

Independenţa economică a femeii

O astfel de necesitate a devenit din ce în ce mai evidentă. Femeile sunt mai bine educate decât în trecut şi au şanse mai mari de a obţine o slujbă, astfel încât ele nu mai sunt dependente de căsătoria- parteneriat economic. Astfel, e mai puţin probabil ca ele să se „cantoneze” într-un mariaj dificil, menţinut doar de o necesitate pur economică şi e mult mai sigur că vor pleca atunci când trăiesc experienţe nefericite în căsnicie.
Având propriul salariu, ele se aşteaptă şi la o diviziune a muncii mai echitabilă – nu întotdeauna egal dar, oricum, o împărţire mai corectă a sarcinilor în gospodărie. Astfel, experienţa unei slujbe în afara căminului contribuie atât la obţinerea unei independenţe economice, cât şi la o toleranţă mai scăzută faţă de bărbaţii care se autoexclud de la implicarea în activităţile cu copiii şi de la cele casnice.

Venitul propriu îi aduce de siguranţă, linişte şi confort

Independenţa  economică a femeii a generat şi modificări profunde în structura de roluri familiale. Diferenţele între rolurile asumate în familiile cu dublă carieră, comparativ cu cele exercitate în familiile în care doar bărbatul aduce un venit în casă sunt enorme. În condiţiile în care ambii parteneri lucrează, prestigiul şi stima de sine a femeii cresc, iar venitul pe care îl realizează îi conferă dreptul la decizie.

Această „victorie” are influenţe importante în negocierierea rolurilor asumate de cei doi membri ai cuplului. Bărbatul ajunge să preia o serie de activităţi, pe care le îndeplinea doar femeia altădată. În acelaşi timp, faptul că femeia lucrează, îi limitează posibilităţile fizice de a face faţă îndatoririlor tradiţionale, astfel încât este nevoită să împartă sarcinile domestice cu bărbatul.

Alte articole:   Este oportună organizarea unui Târg de Crăciun în Piața Sfatului? Votează și tu!
De asemenea, în condiţiile unui confort material ridicat, presupus de dubla carieră, se justifică renunţarea de către femeie la unele activităţi care sunt preluate fie de alte persoane (menajere, bone etc), fie de reţeaua serviciilor publice sau private (spălătorii, fast-food-uri, firme de catering ).

Cariera profesională a femeii şi consecinţele ei

femeie cariera copilImpulsionate de mişcarea feministă, femeile au început să conştientizeze că pot fi mai mult decât mame, soţii sau gospodine. Munca profesională a femeilor a devenit un instrument de împlinire personală, transformându-se din necesitate în activitate revendicată.
Conceptul de carieră a început să fie popularizat odată cu dezvoltarea feminismului. Specialiştii arată că femeile au ajuns să trăiască în zilele noastre experienţa şomajului cu acelaşi sentiment de ruşine şi neîmplinire personală, ca şi bărbaţii.
Implicaţiile carierei profesionale a femeilor în viaţa de familie nu au întârziat să apară. Această luptă pentru carieră reprezintă o sursă de conflict pentru majoritatea bărbaţilor. Aceştia conştientizează faptul că o carieră presupune timp, energie, pasiune, dar şi stres, frustrare şi oboseală, stări percepute până de curând ca fiind doar „apanajul” lor.
„Cariera este echivalentă, în opinia bărbaţilor, cu neglijarea atribuţiilor pe care femeia le îndeplinea în mod tradiional. Ei sunt puşi, deodată, nu numai în situaţia de a înţelege şi de a accepta aceste stări emoţionale ale partenerei dar şi de a renunţa la comportamentul tradiţional pentru a prelua sarcini domestice pentru care partenera nu mai are nici timp şi nici energie( gătit, spălat, curăţenie, îngrijirea copiilor)”, precizează Onelia Pescaru.
De asemenea, are loc şi modificarea raportului de autoritate şi de putere dintre cele două sexe, prin demolarea imaginii bărbatului ca fiind capul familiei şi singurul aducător de venituri. Adică singurul capabil să organizeze şi să conducă familia. Cariera profesională a femeii schimbă radical raporturile de putere în relaţia de parteneriat. De aici apare necesitatea reconstruirii rolurilor familiale.
Nu în ultimul rând, implicarea partenerilor în viaţa de familie în cazul familiilor cu dublă carieră presupune preluarea alternativă a sarcinilor domestice. Când unul dintre parteneri este concentrat mai mult asupra carierei, celălalt trebuie să preia o parte din sarcinile domestice ale partenerului.

Illustrative image of professional woman feeding her baby while using laptop

Împlinirea femeii în activităţile extrafamiliale şi construirea unei cariere de succes are drept consecinţă de multe ori tendinţa femeii de a se concentra foarte mult asupra carierei şi de a ignora la fel de mult viaţa de familie. Dacă se întâmplă la fel şi cu bărbatul, funcţionalitatea familiei devine critică, iar cei mai afectaţi sunt copiii cuplului.
În familia cu dublă carieră, implicarea este mai mult formală, pe când în familia în care ambii parteneri nu sunt interesaţi prea mult de promovare sau de recunoaştere socială, implicarea este mult mai angajantă.
Sociologul american R.Bellah susţine că indivizii au tendinţa de a se orienta asupra carierei profesionale în prima perioadă a vieţii lor, pentru a se apropia de limita absolută a capacităţilor lor. După o vreme, ei ajung să conştientizeze că nu pot ajunge acolo unde şi-au propus şi se refulează în familia pe care o valorizează acum mult mai mult. Din păcate, de multe ori refacerea este dificilă, pentru că depinde de răbdarea şi încrederea partenerului ignorat uneori prea mult timp.

Alte articole:   29.11.2020 Incidența privind infectarea cu coronavirus - 6,68 la mia de locuitori în județul Brașov

Succesul rapid al unui partener duce la nervozitate

Creşterea sentimentului de competenţă a femeii revalorizează sentimentul de competenţă al bărbatului. O situaţie particulară o reprezintă familia cu dublă carieră în care unul din parteneri, deşi şi-a început cariera în acelaşi timp cu celălalt, înregistrează un succes rapid.
Specialiştii numesc acest fenomen „nervozitate modernă“ (nelinişte cu privire la succesul competitiv al partenerului, în condiţiile în care cei doi au intrat simultan în „luptă”). Cei care au mai multe probleme din acest punct de vedere sunt bărbaţii, care tolerează mai greu succesul partenerei în condiţiile în care propriile performanţe nu sunt pe măsură.

Scade natalitatea, apar relaţiie extraconjugale

Femeia cu carieră nu îşi mai doreşte mai mult de unul sau doi copii, fiind concentrată pe activitatea profesională. Aspectul agravant este însă legat de faptul că femeia cu carieră este prea puţin implicată în educaţia copiilor. Acest lucru duce la modificarea raporturilor dintre părinţi şi copii în sensul acutizării şi amplificării conflictelor între generaţii.
Accentul pus de femeie pe cariera profesională şi diminuarea implicării conjugale şi familiale favorizează şi apariţia relaţiilor extraconjugale, fie în cazul femeii (atunci când soţul acesteia nu îi înţelege aspiraţiile profesionale şi găseşte la alt bărbat aprecierea pe care o caută ), fie în cazul bărbatului (care are nevoie de pasiune şi afectivitate, dar soţia nu îi acordă suficient timp şi atenţia dorită ).

Care sunt semnalele că familia este lăsată în plan secund

La început semnalele sunt timide: unul din parteneri mai „uită” să dea un telefon, renunţă la cina în familie pentru una de bussiness, vine obosit acasă şi nu mai are chef de nimic. Urmează team-building-uri, week-end-uri pe cont propriu, specializări, congrese etc.
Apoi, treptat, excepţia devine regulă. Şi mai apoi, uşor-uşor, partenerul se transformă în coleg de apartament. În cazurile fericite, în prieten bun. Într-altele, într-un străin. Multe cupluri ajung să se destrame, deşi există o comunicare afectiv-sexuală bună, pentru că timpul petrecut împreună de cei doi nu este suficient.
De asemenea, se întâmplă uneori ca unul dintre parteneri (de obicei bărbatul) să nu înţeleagă de ce, deşi susţine că este fericit în cuplu, celălalt simte nevoia să se concentreze asupra carierei profesionale. Acesta este unul dintre motivele care le determină pe femeile care au o carieră profesională să prefere o relaţie de concubinaj sau să se căsătorească cu bărbaţi interesaţi, la rândul lor, de carieră pentru că aceştia le pot înţelege mai uşor şi nu cer o implicare atât de puternică în viaţa conjugală şi familială.
„Nevoia de afecţiune a omului modern a rămas aceeaşi ca şi în urmă cu câteva decenii. Şi totuşi, acesta caută mereu forme mai facile de împlinire. Cuplul tradiţional pare să-şi trăiască agonia. Într-o goană nebună pentru fericire tot mai multe cupluri uită tocmai să mai fie fericite!”, încheie Onelia Pescaru analiza asupra cuplurior în care ambii parteneri îşi doresc o carieră de succes.
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.