Afacere de succes: Barberia din Brașov, locul unde bărbații adoră sa fie răsfățați și bine aranjați!

Afacere de succes: Barberia din Brașov, locul unde bărbații adoră sa fie răsfățați și bine aranjați!

Alexandru Cotizo Dicianu

Un brașovean și-a deschis o afacere dedicată exlusiv bărbaților. Totul a plecat de la o pasiune mai specială, pe care o avea de când era copil.

Alexandru Cotizo Dicianu are 36 de ani. S-a născut la Brașov și îi place să fie frizer. „Frizer, nu hairstilist”, ține să precizeze din capul locului.

Se recomandă Alexandru, pentru că numele de Cotizo mulți îl pronunță greșit și îl întreabă dacă e ungur. „Mamei mele i-a plăcut foarte mult istoria, de aceea mie și sorei mele ne-a dat numele copiilor regelui dac Decebal – Cotizo și Andrada”.

„De mic îmi plăcea să merg la frizerie”

Alexandru nu își poate explica de unde vine pasiunea pentru frizerie. „De mic îmi plăcea să merg la frizerie. Am avut o pasiune pentru frizeri, în contextul în care mulți copii fug și plâng când e vorba de tuns. Eu mergeam și de trei-patru ori pe lună, chiar dacă de multe ori nu aveau ce să tundă”, își aduce aminte râzând de clipele din copilărie.

Când a crescut, a început să tundă la început prietenii, apoi rudele, apoi prietenii prietenilor. Ajunsese o adevărată vedetă  printre prieteni.

După ce a absolvit Liceul Unirea din Brașov (unul dintre cele mai bine cotate), a plecat în lume. „Am avut o afacere în Spania, un bar, dar și acolo tundeam clienţii. Am fost în Gran Canaria, unde am stat doi ani – am lucrat ca barman, în Insulele Caraibe – unde şi acolo am tuns”, povestește râzând. A lucrat și pe vasele de croazieră, bineînțeles tot ca frizer.

Însă, nu putea sta departe de casă. După câțiva ani revenea în România, la Brașov.

A făcut cursul de frizerie la Forțele de Muncă

Prin anii 2000 a făcut un curs de frizeri la Forțele de Muncă (AJOFM-ul de astăzi), cum era pe vremuri, după care a învățat în America ce înseamnă să fii frizer.

„Aici, la noi, nici nu mai există astfel de cursuri. În America s-a păstrat tradiția în frizerie. Frizerul este un artist, unde lumea vine la trei zile, bea o bere, o cafea, își face un contur, își aranjeaază barba. Este altceva. Am nimerit la un  concurs de frizerie, unde făceau portrete în păr. Așa ceva nu mai văzusem. Când am văzut ce fac ei, mi-am zis că eu nu am nicio treabă cu tunsul”.

Alte articole:   Universitatea Transilvania a prelungit perioada de înscriere

În America a stat aproximativ doi ani, din care un an în Porto Rico. Acolo a profesat şi a învăţat meserie de la barber chef, Will Perez. Acesta, de origine mexicană, născut în SUA, în New York, a început să fie frizer din lipsa de bani. Așa a început să tundă. Este un om simplu, dintr-un cartier mărginaş, care a ajuns să fie unul dintre cei mai căutați «barberi».

Barberia din Brașov, un loc special pentru bărbați

Afacerea din Brașov a deschis-o la începutul lunii august, pe strada Sf. Ioan nr. 26. „Nimic din ce vedeți în frizeria de acum nu exista. Totul a fost amenajat de mine așa cum am văzut în America. Am vrut să facem un «cigar bar», unde funcționează și frizeria. Aici să vină brașovenii să bea un whisky bun, să fumeze un trabuc de calitate și o cafea aromată, și să se tundă sau să își aranjeze barba. De aceea, am ținut foarte mult la cum va arăta barberia. De exemplu, am adus scaune profesioniste din Italia, cu scrumieră încorporată în brațul fotoliului, cum erau pe vemuri. Și chiuvetele sunt speciale. Le-am adus din Texas, America, pentru ca clientul să nu se ridice de pe scaun să fie spălat, după bărbierit sau după tuns. Toate ustensilele şi produsele cosmetice sunt importate din america, pentru că nu facem nici cel mai mic rabat de la calitate”, ne spune Alexandru.

Maşinile de tuns electrice sunt cele folosite în anii ’60. Sunt același model, cu acelaşi design de la acea vreme, toate de cinci stele, care se folosesc şi la această oră. Funcționează impecabil și sunt silenţioase.

Clientela este riguros selectată: pletoșii sunt refuzați, doamnele nu au acces

„Conceptul este de frizerie clasică, din perioada interbelică, dacă doriți, cum funcționau și la noi în țară. De ce? Pentru că bărbații adoră sa fie răsfățați… și bine aranjați! Am exclus din start frizeria de cartier, unde acolo frizerii abia așteaptă să scape de tine sau de saloanele hairstiliștilor, unde te duci și te tunzi și asculți ca bărbat povești despre ce unghii vopsite sunt la modă, ce rețete se mai fac sau cum se pun murăturile. În «barber shop», cum se numește în America, doamnele nu au ce căuta, cu excepţia celor de culoare, care preferă tunsorile masculine. Vorbim de o frizerie unde nu tundem bărbaţii cu părul lung. Sunt primţi doar cei care renunţă  la coadă. Acum câteva zile a venit un domn care avea coadă și barbă. I-am spus că nu îl tund. Nu m-a crezut, iar după ce i-am aranjat barba și i-am spus că este gata, nu i-a venit să creadă că nu vreau să îi «ciupesc» un pic vârfurile de la coadă. În cele din urmă, a renunțat la coadă (care este atârnată ca «trofeu» în barberie – n.a.) și l-am tuns scurt”, a explicat regulile după care funcționează frizeria amenajată în Centrul Istoric al Brașovului.

Alte articole:   Festivalul Musica Barcensis, în cetăți și biserici fortificate din Țara Bârsei

Frizer versus hairstilist

Alexandru respinge vehement numirea frizerilor drept hairstiliști. „La noi nu mai există termenul de frizer. Toţi sunt hairstilişti. Dar sunt total diferite ca meserie. Instrumentele sunt diferite, stilurile de tuns sunt diferite. Hairstiliștii tund cu foarfeca de rărit, de filat. Dacă le-ai luat foarfeca şi fixativul, nu mai ştiu să tundă. După ce ajunge acasă clientul şi se spală pe cap, nu îi mai stă părul. Când pleacă omul din frizerie trebuie să-i stea părul în forma dată de frizer, comandată de client. Culmea, au ajus să le fie ruşine să spună că sunt frizeri şi spun că sunt hairstilist, în America este o mândrie să spui că ești master barber. Şi ca să înțelegeți diferența dintre meserii, hairstiliştii vin la noi ca să le tundem barba”, spune Alexandru.

În spatele unui frizer de succes stă… o femeie puternică!

Evident, Alexandru este un artist, după cum chiar el punea condiția pentru a fi un frizer de succes. Iar pentru că el este mai boem, de afacere trebuie să se ocupe un „cap limpede”.

Alexandru a revenit în ţară, din America, anul trecut. La o petrecere a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină după câteva luni soție: „Am cunoscut-o pe Andreea într-un grup comun de prieteni, anul trecut, la revenirea în țară. A fost dragoste la prima vedere, iar anul acesta ne-am căsătorit, pe 30 august”.

Alte articole:   Poliția a deschis o anchetă după ce Raed Arafat a fost amenințat cu moartea!

Alexandru Cotizo Dicianu cu sotiaAndreea Dolores Dicianu are experiență în parte comercială. Și ea este tot braşoveancă. Ea este managerul afacerii și se ocupă de partea de publicitate, de personal, relaţia cu clienţii, contabilitatea primară, aprovizionarea.

Andreea a absolvit facultatea de jurnalism, unde au înscris-o părinţii: „Mie mi-a plăcut matematica şi gramatica. Ca jurnalist nu am lucrat, dar m-am, angajat în comerț  de la 18 ani, iar în ultimii şase ani am fost manager la un hotel. Anul trecut am încheiat colaborarea cu ei, pentru această nouă provocare, să punem pe picioare singura barberie din Brașov”.

Andreea face acum cursul de coafură și ne spune că, practic, bărbieritul în sine ca serviciu este pe cale de dispariție. „La curs se face multă teorie, mai puțin practică. De exemplu, despre bărbierit este un pasaj unde se explică despre ce este vorba, dar nu se face nimic practic. S-a pierdut tradiţia. Asta vrem noi, să o readucem”, ne spune aceasta.

CLICK pe poze pentru a se mări! 

Ea este completată de Alexandru: „Avem o colegă, Claudia Stoica, care lucra pe Republicii ca frizer. A lucrat 25 de ani, erau opt posturi de lucru şi lucrau în două schimburi 16 frizeri. Lumea acum nu mai are bani, Pe vremuri, pensionarii veneau să se bărbierească. Pe vremuri se folosea briciul, acum sunt utilizate doar cu lame de unică folosinţă, se folosesc mănuși chirurigicale. Totul e de unică folosinţă.

Ca plan de viitor, Alexandru vrea să deschidă o şcoală de frizeri. „Au venit la mine să se angajeze frizeri care au terminat un curs de frizerie şi coafura 6 luni şi care nu ştiu să ţină o foarfecă în mână. Eu cred că e bine să vină să învețe. Este o merserie bună, este bănoasă, dacă lumea ştie că te pricepi. Este o meserie pe care trebuie să o afaci cu plăcere. Ai succes dacă transformi un hobby, o pasiune, într-o afacere”, este convins frizerul brașovean.

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.