blog-logo

Arheologii au noi informații despre fondarea Brașovului

Arheologii au noi informații despre fondarea Brașovului

sapaturi biserica neagraInformațiile obținute de cercetători după săpăturile arheologice din perioada 2012-2013, realizate în curtea Bisericii Negre sunt prezentate într-o broșură și într-un volum de 260 de pagini.

Acesta din urmă va fi lansat vineri, la ora 11.00, la Casa Parohială a Bisericii Negre. Pentru realizarea broşurii şi a volumului, Primăria Braşov a alocat 36.708 lei prin Ghidul de finanţare a evenimentelor culturale.

arhitect Daniela Marcu - Foto: Andrei Paul

arhitect Daniela Marcu – Foto: Andrei Paul

„Cercetările arheologice desfășurate în incinta Bisericii Negre au fost fabuloase prin rezultatele obținute. Avem date foarte consistente despre fondarea Brașovului, de la prima locuință până la statutul de oraș și la construirea Bisericii Negre. Datele istorice sunt foarte sumare, așa că doar de la arheologie se putea aștepta clarificarea așezării Brașovului. Primii coloniști occidentali s-au așezat în ulimele decenii ale secolulul al XII-lea. Am găsit primele clădiri din piatră și mortar, din sec. al XII-lea. Este o raritate ca o așezare să dețină atât de multe construcții la acea vreme, ceea ce ne arată că Brașovul a fost gândit de la bun început ca o așezare care va avea foarte mare succes în perspectivă. Ulterior, Brașovul s-a dezvoltat pe parcursul Evului Mediu și a ajuns la ceea ce este astăzi. Am găsit o colecție valoroasă – piese de ceramică, podoabe și monede identificabile, caz unic pentru orașele din Transilvania. Dacă ar fi să compar rezultatele acestor cercetări cu cele din Sibiu, de acum zece ani, rezultatele sunt mult mai consistente cantitativ și calitativ”, a anunțat arheolog dr. Daniela Marcu Istrate.

Alte articole:   Educație Juridică Brașov - CCR a decis cum se stabileste alcoolemia la un şofer

Pentru încheierea lucrărilor edilitare din curtea Bisericii Negre, municipalitatea, care a ratat obținerea unei finanțări europene, a anunțat că se va actualiza proiectul și va fi printre primele depuse pentru finanțare europeană în noul exercițiul financiar. „Am vorbit cu arhitectul care a realizat proiectul să îl actualizaeze și așteptăm ghidul de finanțare și vom vedea cum ne vom asocia cu Biserica Evnghelică, pentru a-l depune spre finanțare. Valoarea proiectului este 2,5 milioane de euro”, a precizat viceprimarul Adina Durbacă.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate