blog-logo

Michael Schmidt, sasul care a pariat pentru România

Michael Schmidt, sasul care a pariat pentru România

Michael SchmidtMichael Schmidt a fost printre primii germani născuți în România care s-au întors și care au pariat pe dezvoltarea acestei țări și a economiei ei.

Povestea lui de business începe în anul 1994, odată cu înființarea companiei Automobile Bavaria, ca unic importator pentru marca BMW. Astăzi conduce unul din cele mai mari grupuri de dealeri auto din Europa centrală şi de Est. Dar afacerile lui Michael nu sunt totul. Vorbește destul de puțin despre ce face pentru oamenii și locurile unde s-a născut. A făcut parte, de-a lungul anilor, din Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania, precum şi din Fundaţia Saxonia din Transilvania, iar acum conduce și propria fundație.

Michael Schmidt s-a născut  în 1960, pe 20 iulie, în satul Criț din județul Braşov. Este fiul lui Michael Schmidt şi al Annei. În anul 1981 emigrează în Germania împreună cu părinţii şi fraţii săi. În 1983 începe studiile la Universitatea Tehnica din München şi devine membru al Asociaţiei Saşilor Tansilvăneni din Germania, fiind foarte implicat în proiectele grupului regional din München. După finalizarea studiilor se angajează la firma Siemens în München. În 1990, ia decizia să demisioneze şi se întoarce în Transilvania cu dorința de a coordona activitatea centrului social săsesc. În aceeaşi perioadă, pune bazele Fundaţiei Saxonia ca viitor partener al centrului social săsesc, care avea ca scop sprijinirea persoanelor neajutorate din Transilvania. Având experienţa activităţii într-o economie de piaţă dificilă, Michael Schmidt vede oportunitatea înfiinţării propriei afaceri în noua conjunctură economică a României anilor 1990. Astăzi, omul de afaceri Michael Schmidt distribuie două dintre cele mai importante branduri auto, BMW şi MAN, prin intermediul grupurilor de firme Automobile Bavaria şi MHS Truck & Bus, asigurând locuri de munca pentru aproape 1.000 de oameni.

Alte articole:   Dan Cămârzan, milionarul care se credea Dumnezeu, pus în libertate la doi ani după ce și-a ucis bunica

În iulie 2010, cand  Michael Schmidt a sărbătorit a 50-a zi de naștere, a decis cu acea ocazie să își focalizeze energia pe proiecte care necesitau urgent ajutor și astfel a înființat Fundația Michael Schmidt cu scopul de a sprijini conservarea și reconstrucția patrimoniului  Transilvaniei.

 

În grădiniţele şi şcolile din România sunt înscrişi 23.156 copii care învaţă în limba germană, însă numărul profesorilor este insuficient. Pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină dascăli în limba germană, Fundatia Michael Schmidt acordă burse de studiu stundenților, începând din 2013. Fondurile strânse inclusiv în timpul festivalului Haferland, prin sponsorizări și donații, sunt redirecționate către acest scop.

Multe dintre școlile săsești au rămas în ruină… ați discutat despre acesta, aveți un plan?

Așa este, dar le luăm la rând… am lucrat la resaturarea orgii, am reușit să o refacem complet, reconstrucția casei parohiale. Acum aş dori să preiau ruina fostei școli pentru a face aici un azil de bătrâni. Școală degeaba am face, întrucât nu sunt copii pentru o școală nouă, școala românească fiind renovată și complet funcțională.

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

După deschiderea fostei case parohiale, mi-am luat fosta învățătoare de la clasa 1-2, pe doamna Morgen care stă la Fișer și am convins-o să vină aici, fiind acreditată de Biserica Evanghelică din Sibiu să țină slujbe – predică se cheamă – și odată pe lună vine aici și ține slujbă și după slujbă toți primesc o masă. Până acum a făcut de trei sau patru ori lucrul acesta și a fost un mare succes, drept pentru care ne-am propus să continuăm. Pe 2 mai i-am avut ca invitați aici pe domnul Pleșu, pe Mircea Dinescu, l-am chemat și pe mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza.

Alte articole:   Amical inedit pentru Kids Tâmpa Brașov

Continuarea AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.