blog-logo

Spitalul Municipal Codlea oferă servicii și condiții la standarde europene

Spitalul Municipal Codlea oferă servicii și condiții la standarde europene

spitalul municipal codleaSpitalul Municipal Codlea a fost dat în folosință în anul 1980, ca o unitate spitalicească nouă, beneficiind la acea dată de tot ce era mai modern atât în domeniul construcțiilor, cât și al dotării.

Proiectat pentru o capacitate de 122 de paturi, secțiile medicale de specialitate au fost dispuse pe patru nivele cu saloane mari, generoase, de câte trei și patru paturi, cu grupuri sanitare ce deservesc câte două saloane. Serviciile de suport au fost dispuse în subsol și parter, iar accesul se realizează prin serviciul de urgență și intrarea centrală, ambele deservite de lifturi.

Spitalul a fost proiectat și amplasat atât pentru deservirea populației orașului, puternic industrializat la acea perioadă, cât și pentru populația localităților rurale aparținătoare (6 comune și 4 sate). În anul 2003, conform Ordinului MSF 241/2003, a avut loc un proces de restructurare, în urma căruia s-a diminuat numărul de paturi la 75, prin desființarea a două secții, respectiv Chirurgia și Ginecologia. Prin Hotărârea de Guvern nr. 323/2011, spitalul a fost propus pe lista unităților sanitare care și-au încetat activitatea prin întreruperea finanțării de către CAS Brașov.

Alte articole:   Biciclist în stare gravă, după ce a fost lovit de o maşină

Spitalul, salvat de către Consiliul Local

Ulterior hotărârii Consiliului Local Codlea, ordonatorul principal de credite, s-a dispus ca, în baza principiului autonomiei publice locale, spitalul să nu fie desființat și să fie supus unui proces de reorganizare, astfel încât comunitatea locală să beneficieze de serviciile de sănătate asigurate de un personal medico-sanitar specializat.

dr claudia coste spitalul codlea„Prin eforturi susținute ale tuturor părților interesate s-a reușit redeschiderea spitalului și obținerea unei structuri funcționale necesare scopului propus, și anume acela de a asigura sevicii medicale populației din zona deservită. La această oră, Spitalul Municipal Codlea este unitate sanitară cu personalitate juridică, aflată în subordinea Unității Administrativ-Teritoriale a Municipiului Codlea, cu un numaăr de 80 de paturi, care deservește o populație de peste 40.000 locuitori, din care 24.500 locuitori ai municipiului Codlea, iar aproximativ 15.500 locuitori ai localităților învecinate, pe o raza de 30 dse kilometri: Vlădeni, Dumbrăvița, Perșani, Vulcan, Holbav, Colonia 1 Mai, Hălchiu, Cristian și Ghimbav”, a precizat dr. Claudia Coste, directorul Spitalului.

Structura organizatorică

Alte articole:   Apelul ministrului Educaţiei către părinţi: "Au simptome, nu îi trimiteţi la şcoală! Rugăminte imperativă"

Spitalul Municipal Codlea își desfășoara activitatea în clădirea și pe terenul care aparțin municipalității. Clădirea are patru etaje și parter, circuite funcționale care permit autorizarea sanitară de funcționare.

De asemenea, în perioada 2011-2013, spitalul a fost modernizat și au fost reamenajate noi spații pentru desfășurarea activității medicale în condiții optime, urmare a analizei circuitelor funcționale și a structurii organizatorice aprobate, pentru a oferi servicii medicale la standarde înalte de calitate.

După patologia pe care o tratează, Spitalul Municipal Codlea se clasifică în categoria spitalelor generale, de îngrijiri pentru acuși și cronici, având o structură monobloc și o infrastructură corespunzătoare pentru desfășurarea în condiții normale a activității medicale. Tipul de spitalizare practicat este de spitalizare continuă si spitalizare de zi, ambulatoriu integrat, cu cabinete medicale modern amenajate.

Prioritate pentru edili

catalin muntean primar codlea„În toată lumea, indiferent cât de dezvoltată este economic o țară, Sănătatea constituie un domeniu prioritar. Împreună cu colegii din Consiliul Local și Executivul Primăriei, am asigurat de la bugetul local fondurile necesare pentru realizarea lucrărilor de termoizolație, de hidroizolație a acoperișului, am amenajat saloanele de la etajul al patrulea și  cabinetele moderne pentru medicii de familie la demisolul spitalului, precum și acces separat la cabinetele medicilor de familie. Investițiile pentru sănătate vor continua și în perioada următoare, pentru că este un domeniu esențial pentru calitatea vieții locuitorilor”, a precizat primarul Cătălin Muntean.

În perioada 2011-2014, la Spitalul Municipal Codlea s-au înregistrat  11.278 de pacienți, în medie 2.820 pacienți externați/an. Cei mai mulți au fost la spitalizarea de zi (3.796), medicnă internă (2.919), pediatrie (2.407), reumatologie (888), cronici (745) și îngrijiri paleative (523).

Alte articole:   Făgăraș: Strada Titu Perția se închide complet circulației auto

Unitatea medicală se poate lăuda și cu dotări moderne: aparat de radiologie Duo diagnostic Philips, electrocardiograf cu spirometru, trei ecografe, gastroendoscop, monitoare pentru supravegherea bolnavilor cu afecțiuni grave, aparat de hematologie, coagulometru, aparate pentru balneofizioterapie (ultrasunete, unde scurte, curenți dinamici, magnetodiaflux, solux, aparat pentru parafină), aparat de biochimie si hematologie.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov