blog-logo

Duelul Viorilor, Stradivarius vs Guarneri, la Brașov

Duelul Viorilor, Stradivarius vs Guarneri, la Brașov

dulelul viorilorAjuns la mijlocul celei de-a cincea ediții, Turneul Internaţional „Duelul Viorilor”, organizat de Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada 22 septembrie – 4 octombrie 2015, se dovedește a fi, și de această dată, un real succes. La Braşov, spectacolul va avea loc la Sala Patria, în data de 2 octombrie, de la ora 19.00.

Săli pline, aplauze îndelungi și multe cereri de bis-uri au existat în toate localitățile în care violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru au cântat împreună cu pianistul Horia Mihail.

Au fost de asemenea și reacții entuziaste din partea spectatorilor, verbale și pe rețelele de socializare, precum următoarea: „Cuceritor! Multă pasiune, spectaculoase răsturnări de situaţie, romantism, energie, virtuozitate şi culoare, căldură, zâmbete şi chiar giumbuşlucuri – într-un duel de toată frumuseţea..” (spectatoare Bistrița)
Desigur, Duelul Viorilor este o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor – Stradivarius ”Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află)- trecând pe planul doi. Cei doi violonişti au ales lucrări de o sensibilitate aparte, care poartă ascultătorii într-o frumoasă călătorie muzicală, noutatea fiind că în partea a treia cei doi interpretează câteva tangouri celebre din repertoriul internațional, în frumoase aranjamente pentru două viori și pian.
Deși acest duel este și în acelaşi timp un maraton, cei trei artişti cântând în fiecare seară în localități diferite, ei rămân neobosiți:
„Publicul este foarte, foarte cald! Suntem, de altfel chiar la jumătatea turneului, după cel de-al şaselea recital. Tot programul este apreciat, dar mă bucur că ideea interpretării tango-urilor, pe care le-am inserat pe CD-ul editat de Casa Radio în primăvară, în avanpremiera acestui turneu, şi pe care le prezentăm acum publicului, are un impact aşa de mare şi sunt convins că vom recidiva”.(Gabriel Croitoru)
Liviu Prunaru străbate continentele cu celebra orchestră Royal Concertgebouw Amsterdam al cărei concert-maestru este, dar pe scenele din România se simte întotdeauna foarte bine:
„Eu nu am cântat niciodată la Bistrița și nici la Chișinău. Deși am avut multe concerte, ma simt încărcat și încântat de publicul minunat pe carre l-am întâlnit. Astfel de reacții nu te pot decât mobiliza, mă simt peste tot acasă”, spune Liviu Prunaru
Pianistul Horia Mihail este implicat, în calitate de solist sau coleg de scenă, în mai multe proiecte muzicale similare pe care Radio România le derulează de câțiva ani:
„Este într-adevăr un câştig al întregii vieţi culturale a României, fiindcă astfel de concerte, astfel de idei, atrag în sală nu numai obişnuiţii sălilor de concert, melomanii, ci şi oameni care sunt, pur si simplu, curioşi să vadă, să audă, să înţeleagă. Evenimentul nu este singular, mai există Pianul Călător, Flautul Fermecat, Vioara lui Enescu, toate proiecte ale Radioului Public, lucru care nu face altceva decât să arate că ceea ce se întâmplă este de fapt o normalitate cât se poate de bine-venită”, declară acesta.
Turneul continuă în patru localități din Ardeal și Banat, urmînd ca pe 3 octombrie să aibă loc concertul de gală de la Sala Radio din București, urmat de un recital la Teatrelli, pe 4 octombrie, organizat cu sprijinul CREART.

Alte articole:   Kids Tâmpa U16, prima victorie în Liga Elitelor

Program:

  • Liviu Prunaru, Horia Mihail: Paganini: Cantabile; Joachim (Joseph) Raff: Cavatina op. 85 nr.3; Antonio Bazzini: Calabrese op.34 nr.6;Henryk Wieniawski: Polonaise brillante în la major op. 21
  • Gabriel Croitoru, Horia Mihail: P. I. Ceaikovski: Vals sentimental; F. Kreisler – Fr. Chopin: Mazurca în la minor op. Posthum; A. Haciaturian: Vals din Suita Masquerade; Isaac Albéniz: Tango în re major; Pablo de Sarasate – Chopin:Nocturna op. 9 nr. 2
  • Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Liviu Prunaru: Igor Alexandrovici Frolov: Un divertimento, Smoke gets into your eyes, Souvenir, Ragtime; Carlos Gardel: Volver; Angel Villoldo: El Choclo; Augusto Berto: La Payanca; Gerardo Matos Rodriguez: La Cumparsita
Distribuie dacă îți place!
  1. Acesta este un eveniment cultural de clasa care este de nivelul sustinerii candidaturii Brasovului ca si Capitala Culturala in 2021.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov