blog-logo

Primăria Săcele caută soluții pentru extinderea școlii gimnaziale din Gârcini

Primăria Săcele caută soluții pentru extinderea școlii gimnaziale din Gârcini
scoala 5 garcini saceleCei peste 1.500 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 5 din Gârcini vor învăța și în anul școlar 2015 – 2016 în trei schimburi.
Cei din ciclul primar, a declarat primarul municipiului Săcele, Radu Florea Nistor, au la dispoziţie trei ore pe zi pentru a parcurge lecţiile, iar cei din ciclul gimnazial învaţă în două schimburi.
„În 22 de săli se pregătesc 55 de clase de elevi şi preşcolari.  Şcoala Gimnazială nr. 5 este cea mai aglomerată unitate de învăţământ din judeţ. Până anul trecut urmai cursurile acstei școli peste 1.500 de copii din cartierul Gârcini. Generaţii întregi de elevi din clasele I-IV au învăţat în trei schimburi pentru că spaţiul mic nu permitea alocarea mai multor ore pentru cursuri. Situaţia se repetă şi în acest an şcolar, când elevii din clasele primare vor veni pe rând la şcoală, în intervalul orar 7.30-17.40”, a precizat  Radu Florea Nistor.
Unitatea are două corpuri, dar cei mai mici şcolari învaţă şi în grădiniţa din aceeaşi curte. De asemenea, în clădirea sălii de sport au fost amenajate trei încăperi unde se ţine ore. În aceste condiții, a declarat directorul școlii, prof. Florin Moraru, „ar mare nevoie de un corp nou de clădire.Cea mai bună soluţie din toate punctele de vedere – atât în ceea ce privește îmbunătățirea calității actului educaţional cât și din punct de vedere al cheltuielilor ce ar trebui acoperite de Primărie – ar fi construirea unui nou corp de clădire cu măcar 12 săli de clasă”.
Extinderea unității de învățământ, a precizat primarul, s-ar putea realiza cu fonduri europene.

Absenteismul scade de la an la an

O astfel de investiție ar fi necesară cu atât mai mult cu cât părinții copiilor din Gârcini sunt tot mai preocupați de educația micuților. „Rata absenteismului scade de la an la an. Absenţe mai multe acumulează elevii de gimnaziu pe care părinţii îi pun să muncească prin gospodărie”, a explicat primarul.
De altfel, potrivit managerului școlii, numărul copiilor care se înscriu în clasa pregătitoare este mult mai mare decât cel al absolvenţilor. Rata absenteismului în 2014 a fost de opt procente, mult mai scăzută faţă de anii trecuţi. În acest an, a continuat el, vin la şcoală mai puţini cu 50 de elevi, care au abandonat şcoala pentru a merge cu părinţii în străinătate.
Pe de altă parte, potrivit reprezentanților municipalității săcelene, populaţia cartierului Gârcini este în continuă creştere, în timp ce în restul oraşului sunt tot mai puţini copii. Cei mai mulţi cetăţeni din cartier sunt romi, însă doar puțini au declarat că aparțin acestei etnii în 2014. Din cei 30.798 de locuitori stabili ai municipiului, peste 20.000 au declarat limba română ca limbă maternă şi 6.200 limba maghiară.

Investiții în dotarea școlii

Condiţiile în care învaţă cei peste 1.400 de elevi, susține prof. Moraru, sunt tot mai bune: „Prin proiectele pe care le-am desfăşurat, am reușit să dotăm cu mobilier întregul corp de aici de la Gârcini. De asemenea, am reuşit să facem o dotare importantă pe echipamente IT. Deci stăm mult mai bine din acest puncte de vedere ca anii trecuţi”.
În această vară s-a lucrat şi la reţeaua de alimentare apă, care era dimensionată pentru deservirea unei singure clădiri nu mai făcea faţă pentru a acoperi trei corpuri.

Lucrări și la celelalte unități de învățământ

Pentru ca anul școlar să se desfășoare în cele mai bune condiții, municipalitatea săceleană a efectuat lucrări de reparații și la alte unități de învățământ. Astfel, la corpul din Piața Unirii al Școlii Gimnazialenr. 1, s-a refăcut acoperișul, urmând ca o astfelde lucrare să se execute și la sala de sport a unității. La Liceul „George Moroianu” a fost reparată fațada și acoperișul, iar la Grădinita nr. 3, de pe strada Mihai Eminescu, s-au montat ferestre cu geamuri termopan.

Două fântâni stradale pentru locuitorii cartierului Gârcini

Consilierii locali săceleni au aprobat în ședința de plen din luna august o hotărâre privind realizarea, în cartierul Gârcini, a două fântâni stradale.
Decizia, a explicat primarul Radu Florea Nistor, a fost luată pentru a crește accesibilitatea săcelenilor care locuiesc în această zonă a orașului la sistemul public de alimentare cu apă potabilă, multe gospodării nefiind racordate la rețea.
Reprezentantul municipalității a precizat că valoarea totală a investiției a fost estimată la 15.000 de lei, iar în momentul de față este în curs de elaborare documentația necesară obținerii autorizației de construcție.
Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Klaus Iohannis anunță restricții: Sunt necesare măsuri urgente, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă

Leave a Reply

Your email address will not be published.