Brașovul lacustru: Compania Apa și Primăria dau din colț în colț

Brașovul lacustru: Compania Apa și Primăria dau din colț în colț

inundatii vanatori de munte2Orice ploaie sănătoasă va tranforma Brașovul într-o mică Veneție. Autoritățile spun că dezastrul nu este așa de mare, că doar în câteva zone sunt probleme, respectiv pasajele CFR, zona Gării şi cea de la Stadionul Tineretului.

Ceea ce este total fals: am văzut cum din Piața Unirii până la Patria, pe Titulescu și Castanilor, străzile erau râuri, apa ajungând să depășească bordura de la trotuare.

Deși situația este binecunuscută, declarațiile oficialilor de la Compania Apa și Primărie sunt desprinse parcă din altă lume, paralelă.

Iată declarații preluate din Bună Ziua Brașov:

„Era imposibil ca sistemul de canalizare să facă faţă unei asemenea cantităţi de apă. Am văzut şi o gură de canal, de 60 de kilograme, «sărind în aer» din cauza presiunii formate, niciodată nu am mai văzut aşa ceva”, a afirmat directorul de exploatare al Companiei Apa, Teodor Sava.

inundatii ploaie brasov2„De mai bine de un an, nu se mai pot realiza reţele de canalizare mixte, care să preia atât apele pluviale, cât şi pe cele menajere. Colectarea acestora trebuie realizat separat. Obiectul contractului cu finanţare europeană pe care îl implementăm este modernizarea reţelei de transport a apei potabile şi preluarea apelor menajere nu şi a celor pluviale. Potrivit legislaţiei, obligativitatea dezvoltării reţelelor revine autorităţilor locale, pentru că ei sunt proprietarii infrastructurii. De altfel, şi pe care le realizăm acum în Braşov vor fi predate Primăriei care, apoi, ni le va da în administrare”, a explicat Doru Şopterean, directorul de programe externe al Companiei Apa.

inundatii sacele„În primă fază, împreună cu reprezentanţii Companiei Apa se pot face intervenţii rapide, în principal de curăţare a reţelelor de transport, acolo unde este cazul. De asemenea, municipalitatea braşoveană, împreună cu reprezentanţii companiei şi cu cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor caută soluţii pentru a rezolva problema captării apelor meteorice în aceste zone critice. Atât timp cât există posibile soluţii, nu este normal ca braşovenii să nu poată circula pe străzi în cazul unor ploi”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Concluzia: deși Brașovul se inundă de ani de zile când plouă mai serios, lucru firesc într-un oraș de munte în perioada de toamnă și primăvară, trebuie să stăm liniștiți că se caută soluții. Sau, mai bine, ciocu’ mic fraierilor, că noi suntem la putere…

Pe de altă parte, nu știm pe unde se caută soluții. Dacă îi credem pe cei de la Compania Apa, ar trebui să se sape din nou străzile și să se introducă, de către Primărie, conducte separate pentru apa pluvială. Și din nou dăm peste specialiștii din Primărie, peste care guvernează administratorul orașului, Miklos Gantz, care ar fi trebuit să prindă în bugetul orașțului, la investiții, banii pentru această canalizare, și pe urmă să facem giratorii (insulițele alea care apar când plouă în intersecții) și asfaltări, ca să nu tocăm banii publici aiurea.

Sau poate o punem de o regată prin oraș, ca să mai bifăm un eveniment pentru Capitală Culturală Europeană 2021?

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap