blog-logo

Nocturna Bibliotecilor, ediţia 2015, la Braşov

Nocturna Bibliotecilor, ediţia 2015, la Braşov

Nocturna bibliotecilor 2015Nocturna Bibliotecilor este un eveniment naţional, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor publice şi bibliotecarilor din România (ANBPR), care are loc în ultima zi de vineri a lunii septembrie. La fel ca anul trecut, şi anul acesta evenimentul este în parteneriat cu Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova.

Evenimentul îşi propune să promoveze cartea, lectura şi bibliotecile publice ca mijloace  şi instituţii de informare, relaxare şi divertisment pentru publicul larg. O serie de evenimente inedite au loc cu prilejul Nocturnei bibliotecilor, publicul aflând mai multe despre biblioteci prin intermediul lecturilor, concursurilor, atelierelor, expoziţiilor.

Cu această ocazia, Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov s-a gândit la o ofertă de activităţi şi evenimente care să atragă lumea spre universul bibliotecii: lecturi publice, recitaluri poetice ilustrate artistic, concursuri cu premii constând în publicaţii, expoziţii, ateliere, filme, observaţii astronomice, jocuri. De la Galaxia Gutenberg la Galaxia Calea Lactee, Nocturna Bibliotecilor la Braşov vă oferă multiple explorări!

Expoziția Pașapoartele de altădată va deschide evenimentul Nocturna Bibliotecilor la Braşov, vineri, 25 septembrie, la orele 18,00. În colecţia bibliotecii păstrăm 22 de pașapoarte din anii 1860-1891, din timpul lui Cuza și Carol I, emise de Agenţia diplomatică română de la Constantinopol. Cum arătau pașapoartele vechi? Hârtii mari, scrise bilingv, în română și franceză, fără fotografii, dar cu descrierea staturii, vârstei, culorii ochilor, părului etc. posesorilor. Se împătureau până ajungeau mici de tot. Cu sprijinul Poliției Brașov, al secției de criminalistică și al unei tinere artiste plastice, vom avea portrete reconstituite pe baza semnalmentelor din documente. Expoziția vă va arăta actele vechi, semnalmentele posesorilor, schițele de portrete reconstituite pornind de la descrierea călătorilor şi fotografii vechi, Cine erau călătorii? Negustori și proprietari de pământ, călugări, evrei, greci, capi de familie, bărbați majoritari, dar întâlnim și o femeie. De unde veneau și încotro mergeau? Din București, Giurgiu, Galați, Brăila și călătoreau la Smirna, Marsilia, Balcic, Varna, Turcia, Sf. Munte, Austro-Ungaria. Mânați adesea de afaceri și interese, pe o durată de la 6 luni la un an. Descoperiți astfel strămoșii pașapoartelor de azi și vechii călători!

Alte articole:   FOTO Turiști blocați în Masivul Postăvaru, după închiderea instalațiilor de transport pe cablu

Robert Elekes şi invitaţii săi vor pune în scenă performance poetic, ilustrate muzical şi artistic. Concursul Fii bibliotecar şi primeşte o carte în dar! este propunerea Secţiei de Împrumut pentru cititori. Folosind indiciile date de bibliotecari, sunteţi invitaţi să descoperiţi locul anumitor cărţi în raft. Odată enigma din bibliotecă rezolvată de cititorii deveniţi peste noapte detectivi, aceştia sunt recompensaţi cu … cărţi în dar. Dintre ateliere menţionăm atelierul de învăţat limbi străine cu ajutorul tabletelor şi smart phones.

AstroClub Braşov va face observaţii astronomice pentru public, în curtea Casei Baiulescu şi în faţa sediului central şi în curtea acestuia. În cazul în care vremea este înnorată şi observaţiile astronomice nu se pot face afară, în mansarda Casei Baiulescu se vor face prezentări şi demonstraţii pentru public pe teme astronomice.

Alte articole:   27 februarie: 174 de cazuri noi de COVID-19, la Brașov

 

În avanpremiera Nocturnei bibliotecilor, împreună cu elevii Şcolii gimnaziale nr. 6, vă oferim Jocuri tradiţionale pentru copii între orele 16,00-18,00, în curtea Casei Baiulescu.

Vineri, 25 septembrie, orele 18,00-24,00

Sediul Central – Livada Poştei, Bd. Eroilor nr. 35

  • 18,00 – Vernisajul expoziţiei Paşapoartele de altădată – etajul I
  • 18,30-20,30 – Atelier de creativitate cu Asociaţia Colors – Mediatecă
  • 18,00-24,00 – Concurs Fii bibliotecar şi primeşti o carte în dar! – Secţia de împrumut
  • 19,00-21,00 – Poetry performance cu Robert Elekes şi invitaţii lui – Sala mare de lectură
  • 20,30-24,00 – Observaţii astronomice* cu Astroclub Braşov – în faţa sediului şi în curte
Alte articole:   România, locul 7 în lume în topul vaccinărilor anti-COVID cu ambele doze

Casa Baiulescu – Livada Poştei, Bd. Eroilor nr. 33 (lângă Şcoala nr. 6)

  • 18,00-24,00 – Carte din carte se face … bibliotecă! – cărţi de dăruit – în faţa Casei Baiulescu
  • 18,00-20,00 – Atelier de învăţat limbi străine cu ajutorul dispozitivelor mobile (smarphones, tablete) – Mansarda Casei Baiulescu – înscriere prealabilă**
  • 18,00-24,00 – Atelier de colorat în tehnica ZenTangle pentru mici şi mari – Mediateca francofonă
  • 18,00-24,00 – Vizionare de filme cu şi despre biblioteci – selecţie Mara Oprişiu (Asociaţia KunSTadt)
  • 20,30-24,00 – Observaţii astronomice cu Astroclub Braşov – curtea din spate

*În cazul în care vremea este înnorată şi observaţiile astronomice nu se pot face afară, în mansarda Casei Baiulescu se vor face prezentări şi demonstraţii pentru public pe teme astronomice.

** Pentru înscriere, vă rugăm să trimiteţi email cu datele dumneavoastră de contact și subiectul „Atelier”, la adresa biblgb@rdsbv.ro

INTRAREA ŞI PARTICIPAREA PUBLICULUI LA EVENIMENT SUNT GRATUITE.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate