blog-logo

Scrisoarea cititorului: studenții se plâng că nu au apă caldă la cămine

Scrisoarea cititorului: studenții se plâng că nu au apă caldă la cămine

camine studentesti memorandumSunt student la Universitatea Transilvania,  Brasov. Nu vreau sa ofer mai multe detalii si sa-mi dezvalui identitatea dar as vrea sa va spun situatia in care suntem, noi studentii, care am ales sa ramanem pe vara in camine datorita faptului ca avem un loc de munca. O sa fiu concisa, clara si fara prea mult scris.
Pana in data de 15 iulie 2015 studentii care doreau sa ramana pe vara cazati in camine, trebuiau sa plateasca taxa de 550 lei. Banii reprezentand perioada 15 iulie – 30 septembrie.
In data de 04.08.2015, ne trezim dimineata fara apa calda, nefiind anuntati, nestiind ce se intampla. In cursul zilei au fost puse afise  la fiecare camin care s-a ales sa fie deschis pe vara, ( deoarece in Campusul Memo din Brasov din totalitatea de 9 camine doar 3 au ales sa fie deschise pe vara si anume, 1, 3 si 5 din care ne puteam alege unde sa ne cazam), afisul constand in “ din data de 04.08.2015 apa calda va fi sistata, nu se stie pe ce perioada”.  Evident, ne-am asteptat cateva zile, maxim o saptamana, sa zicem prin absurd. Doua saptamani ca au fost defecte si trebuiau reparate. Din pacate nu a fost asa, din data de 16 august ni s-a permis sa mergem in caminul nr. 8 din Campus Memo, unde sa facem dus, dar la un anumit interval 18:00 – 22: 00. Ok, am continuat, din 16 august am folosit dusurile din caminul 8, in conditiile in care stateam la coada si de multe ori avand neplacerea sa mergem din caminul unde eram noi cazati, in caminul 8 unde se presupunea ca aveam apa calda cu portia si sa constatam ca nu era nici macar acolo apa calda.
Asa am continuat, fara sa primim nici cea mai mica explicatie, ce se intampla si pana cand. A trecut deja o luna, timpul trece in continuare si noi trebuie sa ne plimbam dintr-un camin in altul pt a beneficia de apa calda (cand avem norocul sa fie ) indiferent ca afara ploua sau temperaturile au scazut, ceea ce intr-o oarecare masura ne pune in pericol sanatatea.
Nu stim la cine sa mai apelam, ce sa facem, de aceea am ales sa scriu acest mail mai departe de Brasov, pentru ca aici studentii nu sunt bagati in seama !!
Cred ca cel mai corect fata de noi, in aceasta situatie, ar fi macar un sfert din bani sa-I primim inapoi. Nu jumatate, dar macar un sfert. Pentru ca suntem studenti, platim facultatea (unii dintre noi), platim ani la rand caminul unde suntem cazati (conditiile lasa de dorit de cele mai multe ori in raport cu suma oferita luna de luna ), daca intarziem cu plata pe o luna a caminului suntem taxati exagerat, dar aceste sunt detalii care nu conteaza in acest mail. Vrem sa se faca o verificare, nu se stie nici macar absolute nimic de nicio lucrare in acest moment in situatia in care ar exista defecte, nu se stie nimic. Nu mai putem continua intr-o asemenea situatie.

Alte articole:   Marius Dunca: ,,Spitalele brașovene nu primesc finanțare, dar suntem campioni la corupție''

Sa mai specific ca in caminul nr. 9, unde sunt cazati maxim 10 persoane ( nu stim dupa ce categorie s-a facut aceasta cazare) acolo exista apa calda permanent. Dar in caminele 1, 3, si 5 unde evident sunt cazati toti studentii ramasi pe vara, apa nu este. Aceasta situatie ne duce cu gandul la alte lucruri, sa fie ceva intentionat pe motiv de economie, sa se scuteasca anumite sume de bani care ar fi fost date pe apa calda. Sa spunem ca nu ar fi fost asa, atunci de ce nu am avut posibilitatea sa ne mutam in caminul 8? Unde este apa calda, sau in 9. Dar ne-a fost interzis acest lucru si repet, in caminul 8 apa este data cu portia, 18:00 – 22:00. ( este clar ca nu exista defect si ca acest interval de apa are alte motive). Sunt studenti care lucreaza de noapte si poate au nevoie sa faca dus ziua, normal, singura solutie dus cu apa rece, dar pentru asta am achitat suma de 550 lei ?
Va rugam sa luati in considerare acest mail, sa ne oferiti macar un sfat sau sa ne ajutati. Noi vrem sa ducem aceasta situatie mai departe de Brasov !!! Pentru ca va repet, aici noi nu suntem luati in considerare, nu suntem bagati in seama si nimeni nu ne asculta, nu ne ofera explicatii si nu ni se da dreptate cand stim sigur ca avem, si in aceasta situatie nu e vorba de un student, 2, 3, ci cateva sute de studenti!
Nu s-au facut proteste sau alte lucruri de genul, cu privire la aceasta situatie, pentru ca noi deja ne-am obisnuit ca orice am face e in zadar si de aceea trebuie sa apelam la cineva care intr-adevar sa ne asculte si sa ne ajute.
Va multumesc!
Cu respect, un student al Universitatii Transilvania din Brasov.

Distribuie dacă îți place!
 1. Pai asa se mai fac niste economii pentru plimbarea in strainatate a unui grup de 40 de profi (in Italia am auzit). Pentru merite deosebite…care or fi alea!

  Reply
 2. Pai căminele sunt legate la Tektron

  Reply
 3. Asta e coruptia de care da dovada numitul Daniel Munteanu, ales prorector fara consultarea studentilor, devenit mare sustinator al unor asociatii-capusa !! Rusine !

  Reply
 4. Plangere la OPC!!! Asta trebuie sa faceti!!

  Reply
 5. Ma bucur ca in sfarsit si-a facut cineva curaj sa semnaleze aceasta situatie care este de-a dreptul injositoare pentru noi toti. Este inadmisibil cum dupa dupa ce am achitat taxa de cazare pentru perioada verii suntem obligati sa stam in asemenea conditii fara ca macar sa ni se ofere o explicatie si un termen de solutionare.

  Reply
 6. Da, nu e apa calda !! Si pretul s-a marit mereu. Anul 1 130 de lei, anul 2 150 de lei, anul 3 170 de lei si am inteles ca acum o sa fie 190 de lei caminul.
  Asa ceva e bataie de joc. Dar nimeni nu face nimic. Poate media sa prezinta acest subiect mai des si sa le fie rusine alora care nu ne dau apa calda. Sa se spele ei cu apa rece !

  Reply
 7. Este adevevărat ce s-a scris … Dar în calitate de student mai ai și posibilitatea să mergi să te interesezi de situație. Inițial am cerut sprijinul șefului de cămin,șefului de palier (cărora noi le plătim căminul) nimic! Am fost la rectorat,explicațiile au fost unele credibile,domnul Munteanu a fost civilizat,mi-a răspuns frumos întrebărilor,mi-a explicat situația(nu părea să mintă),am rugat să se prelungească programul apei calde până la ora 00:00. În primele zile nicio schimbare,am revenit săptămâna următoare și de această dată s-au dat iar telefone,iar din seara aceea apa caldă este până în jurul orei 00:00 . Mi s-a spus și că ne pot reduce doar 50% din ce avem de plată din 15 sept – 1 oct . Una din explicații a fost ”Nu suntem obligați să vă cazăm ăe vară! ” . (Când au apărut problemele cu apa caldă se puteau da banii înapoi celor ce doreau să se mute,așa mi-a spus doamna respinsabilă de cămine.
  Nu spun că sunt nemulțumită de situație,dar nici noi nu ne dăm prea mult interes! Și eu am scris unui renumit jurnalist din Brașov,dar nu mi-a răspuns nici până în ziua de azi …

  Reply
 8. Cum adica sa platim din 15 ??? Am stat peste o luna in asemenea conditii,pe chitanta scrie clar ca e pana in 30 septembrie !

  Reply
 9. Daca ne spuneau ca vor lua apa timp de 40 zile..poate chiar mai mult,cine mai statea in camin ???

  Reply
  • Îți dai semana că nu stătea nimeni … Eu am scris ce mi s-a transmis și cum am făcut eu … Am fost la admină(care nu are nicio vină și cam nicio putere),sef de cămin,șef de palier,doamna Steluța și la rectorat,am trimis mesaj și la unul din renumiții jurnaliști,dar nimic,doar încă două ore de apă caldă,care pe mine mă ajută pentru că uneori ajungeam dupa ora 22 … Și din data de 9 august am început să fac ceva,nu acum când e cam târziu…

   Reply
 10. pe chitanta suma platita este pt perioada 15:07- 30.09. Este clara data !!! 30.09 ! cum sa se plateasca ?

  Reply
  • Da,acum m-am uitat pe portal și am văzut pe portal scrie până în 30.09 ,anul trecut s-a plătit căminul pe două luni pe vară,chitanța a rămas la admină și nu am verificat,am crezut că e ca anul trecut …

   Reply
 11. Si cum este posibil sa ne acorde 50% reducere dintr-o suma pe care noi nu o avem de platit ??? Sau o sa ni se ceara din nou bani ? Halal Universitate !!!

  Reply
  • Nu m-am uitat pe chitanță,am presupus că a fost ca anul trecut,iar pe portal niciatât.la noi când s-a pus anunțul cu plata cămilui s-a specificat 15.07-15.09. Când am întrebat ce putem face pentru a primii o parte din bani,am sugerat să nu mai plătm acea perioadă care s-a plătit anul trecut,resăectiv 16.09-30.09 …

   Reply
   • Și eu sunt revoltată ca și tine,nu sunt mulțumită de situație,dar mergi și discută cu cine trebuie și ai să vezi cum stă treaba …

    Reply
 12. Pe bune ?! Madalina ce te contrazici singura ? Mai intai zici ca ti s.a spus iar apoi ca ai sugerat ? Doamne..

  Reply
  • Nu mă contrazic,dar puțin îmi pasă de ce crezi tu sau de ce înțegi,am fost de două ori,nu pot să scriu romane să înțelegi tu .Prima oara am vorbit cu ei,și când amm revenit mi s-a spus ca probabil se vor reduce 50% din suma respectivă.

   Reply
 13. Fara apa calda s-a ramas doar incaminele 1,2,3,4,5 din Memo,caminele 8,9 si 10 au apa calda(au o alta centrala termica). Centrala din caminul 1(care erau legate caminele 1,2,3,4,5) a fost luata cu totul,apartinea firmei TEctonTrust cu care univ a terinat contractul din cauza unui proces prin care e implicat si primarul(lucrarile facute pe memo cu spaga si etc) de 2 saptamani se monteaza o noua centrala termica in caminul 1 si pana la deschiderea anului o sa fie functionala.

  Si eu sunt student si am stat in aceleasi conditii,chiar 3 saptamani am facut dus cu apa rece.

  Reply
 14. Nu stiu ce ai vorbit tu acolo ,eu citesc ce ai scris tu singura cu mana ta.

  Reply
  • Am spus ce mi s-a spus și când am văzut că Diana nu a înțeles,am revenit cu explicații ca să nu mai fie neclarități,banii nu au cum să-i dea înapoi,se va reduce cumva când vom avea de achitat căminul(nu era nimic sigur când am fost eu.

   Reply
 15. Banii nu se vor da inapoi din pacate

  Reply
 16. 15 iulie – 15 septembrie … unii platesc alti bani din 15 septembrie pana in 30..

  Reply
  • Nu este primul an cand raman la camin pe vara si in fiecare an pe chitanta si pe portal scria ca am platit de pe 15 iulie pana pe 30 septembrie, dar de fapt am platit de pe 15 iulie pana pe 15 septembrie. In anii trecuti cand se facea 15 septembrie eram anuntati ca mai trebuie sa platim de pe 15 pana pe 30

   Reply
 17. Vechea problemă în campus. Cei de ani mai mari, nu v-ați obişnuit încă de situație? Nu e nimic de făcut. Căminele 8,9,10 într-adevăr sunt legate la altă sursă de apă caldă. Restu n-am idee, nu mă interesează, dar în 2, 3 ani, nu va mai fi rentabil să stai la cămin. Şi legat de taxa aia, an de an s-a plătit separat perioada 16-30 sau care era. Nu ştiu dacă acum va fi vreo diferență. Problemele acestea nu se schimbă în veci,ele existând de ani de zile pe aici. Aşa că, ne agităm degeaba.

  Reply
 18. Eu nu va inteleg. Daca aveti atatea nemultumiri….de ce nu va mutati in chirie? Eu stau in camin de 2 ani si am stat si pe timpul verii si nu am intampinat nici o problema. Mutativa in chirie sa vedeti acolo costuri. Va plangeti ca taxa lunara a caminului este mare….ganditiva platiti 175 (atat a fost anul trecut) si aveti, apa, caldura toate incluse in taxa, dat duceti-va in chirie sa vedeti cant platiti. Sub o 100 de euro nu gasiti chirie (doar chiria) si mai platiti separat si utilitatile SEPARAT iar conditiile nu sunt mult prea departe de cele din caminele studentesti. Mergeti in Cluj, Bucuresti sa vizitati un camin studentesc sa bvedeti cum arata si pe urma vorbiti. Acolo taxele sunt si mai mari iar conditiile chiar lasa de dorit. Serios………habar nu aveti…a-ti intampinat o problema acum si hai sa face scandal si sa mediatizam totul…

  Reply
  • Esti sigura ca te cheama Alexandra, si sigur stai intr-unul din caminele fara apa calda ? Ti se pare legal sa platesti din data de 15 pana in 30 septembrie,daca pe chitanta scrie ca e platit pana in data aceea(30sept) ? Ti se pare normal ca esti la buget(daca zici ca,taxa e de 175 lei) sa platesti pe vara caminul in regim de taxa ( 275 lei pe luna ) + inca 2 saptamani(daca nu se face ceva pana atunci ) ? Ti se pare normal sa ramai fara apa calda timp de 35 de zile , doua sapamani sa nu ai deloc iar apoi sa primesti cu portia ? Ti se pare normal ca 3 camine sa fie goale si tu sa stai intr-un camin in care te speli cu apa rece din cauza ca nu apuci sa ajungi acasa in acel interval orar in care e apa calda?

   Reply
   • 1. Pentru un student la buget, universitatile din Romania primesc subventie de la Minister doar pe perioda anului universitar (octombrie-iulie). Diferenta de taxe in timpul anului (buget/taxa) este data de faptul ca unii primesc subventii de la stat altii nu. Drept urmare in perioada vacantei nefiind subventii pentru studenti nu se poate percepe decat tariful pentru studentii de la taxa.
    2. Situatia apei calde a aparut dupa perioada inceperii vacantei. Caminele 1,2,3,4,5 sunt legate la o centrala in caminul 1. Acea centrala era depasita cu mult, astfel ca studentii din caminul 5 nu aveau mai tot timpul apa in timpul anului universitar. Au inceput lucrari pentru schimbarea centralei termice, lucrari care se si terminasera undeva in luna iunie. In urma unor situatii aparute contractul cu firma furnizoare a incetat, astfel ca universitatea s-a vazut nevoita sa investeasca rapid o suma destul de mare pentru a achizitiona si pune in functiune propria centrala termica. Lucrarile sunt in curs de finalizare, iar pentru disconfortul creat, studentii vor primi o reducere.
    3. Caminele 8-9-10 sunt legate la o alta centrala ce se afla in incinta cantinei. Programul la apa calda din aceste camine se datoreaza faptului ca noua centrala termica va alimenta cu apa calda/caldura toate cele 8 camine, deci se fac lucrari.
    4. Intr-o situatie asemanatoare se afla cartiere intregi din Brasov. Este o situatie neplacuta insa ce nu se putea anticipa.

    Reply
  • Stai cam prost cu logica. Nu poti sa compari mere cu pere; statul la camin cu statul in chirie.
   In camin imparti o camera cu alte persoane, o buda cu un intreg palier; stiu si cazuri cand trebuia sa imparti dulapul cu o alta persoana. Sunt cu totul alte conditii.
   Nu e acelasi confort! E normal sa fie mai scumpa o chirie

   Reply
 19. Dragilor… Si eu am stat in camin aproape2 ani. Nu pe degeaba. Vali are dreptate: exista OPC. Cu incredere.Macar o anonima. Ca acu 1 an Susanu le-a tras o amenda ca serveau mancare stricata la cantina de le-a pierit zambetul. Nu conteaza cat costa un serviciu ci cum se ofera.Adevarul e ca noi studentii sun tem vesnic dispretuiti ca suntem marfa perisabila in ochii profilor. Iar Alexandra… (io zic ca esti un prof travestit) ia spune tu de unde stii cum ela Bucuresti, Cluj? Mai concret UNDE?

  Reply
 20. Tot ce ai spus mai sus este adevarat , mai putin ca puteai sa te muti in caminele 8 , 9 , 10 . A fost pus afis intre perioada 15 parca pe afisele de la camine .

  Reply
 21. tot timpul universitatea a tratat cu dispret studentii care au ramas peste vara in camin. Parca ar fi ultimele lepre ale societatii! In loc sa ii incurajeze ca muncesc, ca platesc niste taxe si impozite, ca isi fac o experienta si isi maresc sansele de a nu deveni someri dupa terminarea facultatii, universitatea parca ii pedepseste.
  Tin minte ca intr-o vara, prin 2011 parca, a trebuit sa ma mut de 3 ori. Strange lucruri, cara lucruri intre camine, despacheteaza, strange iar si tot asa.
  O mare prostie: nu puteai sa iti lasi frigiderul peste vara in camin!

  Reply
 22. Revin..Pana la urma care e toata povestea cu furnizorul de apa calda. E Tektronul sau centralele sunt ale univ? Daca nu ati auzit e belea mare la Tetkron asa ca ne putem astepta la apa calda + caldura cu lingurita la iarna. Si mai e ceva…baietii isteti de la rectorat fac niste economii ca mai e putin pana la alegeri si tb sa aiba sa dea liderilor studentilor de o ciorba si o berica!!

  Reply
  • Situatia apei calde a aparut dupa perioada inceperii vacantei. Caminele 1,2,3,4,5 sunt legate la o centrala in caminul 1. Acea centrala era depasita cu mult, astfel ca studentii din caminul 5 nu aveau mai tot timpul apa in timpul anului universitar. Au inceput lucrari pentru schimbarea centralei termice, lucrari care se si terminasera undeva in luna iunie. In urma unor situatii aparute contractul cu firma furnizoare a incetat, astfel ca universitatea s-a vazut nevoita sa investeasca rapid o suma destul de mare pentru a achizitiona si pune in functiune propria centrala termica. Lucrarile sunt in curs de finalizare, iar pentru disconfortul creat, studentii vor primi o reducere.
   Caminele 8-9-10 sunt legate la o alta centrala ce se afla in incinta cantinei. Programul la apa calda din aceste camine se datoreaza faptului ca noua centrala termica va alimenta cu apa calda/caldura toate cele 8 camine, deci se fac lucrari.
   Intr-o situatie asemanatoare se afla cartiere intregi din Brasov. Este o situatie neplacuta insa ce nu se putea anticipa.

   Reply
 23. Nu se stie nimic sigur, ideea e ca astazi la camine s-au pus afise unde s-a zis ca au fost lucrari in valoare de 1.500.000 lei de urgenta, ca a trebuit sa se schimbe centrala, si ca se va relua apa calda din data de 12-13.09. Ce coincidenta, la o zi dupa publicareaacestei scrisori

  Reply
 24. Intr-adevar situatia cu apa calda a fost urata cu toate ca studentii au avut posibilitatea sa se mute in caminele 8, 9, 10. Ati fii de accord pe perioada vacantei de vara sa nu avem nici un camin deschis pentru studentii care muncesc? In alte campusuri universitare nu exista asa ceva.

  Reply
 25. Nu am avut posibilitatea sa ne mutam. crezi ca daca am fi avut aceasta posibilitate am fi ales sa stam in camine fara apa ? Cat despre faptul ca ni s-a permis cazarea pe vara, studentii nu sunt singurii care au avut un avantaj din acest fapt, si nici pe departe nu cred ca am avut castigul cel mai mare. Faptul ca ni s-a permis cazarea pe vara in camine nu prezinta relevanta pt situatia de care am avut parte. Si apropo, am cunostiinte din alte orase care au ramas cazati pe vara in camine studentesti bine mersi.

  Reply
 26. Cu tot respectul pentru voi, va meritati soarta!! A spsu cineva mai sus sa faceti plangere la OPC! Ati facut sau preferati sa va lamentati pe aici? Sau va e frica de profii care nu va mai accepta spagile si va pica pe capete?? Puteti sa faceti plangere si la OPC si chiar la DNA si Politie! Nu aveti curaj, nu? E clar din ce motive!! Atunci, va urez succes cu apa rece si fara caldura peste o luna!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate